På LVM-hem beslagtas stora mängder droger. Statens institutionsstyrelse, Sis/SVT
Granskningen av tvångsvården

Mycket knark på hem där missbrukare tvångsvårdas

Den som håller på att knarka ihjäl sig kan bli inlåst av staten och tvångsvårdas, men inne på institutionerna vittnar både personal och missbrukare om stora mängder droger. Det visar en kartläggning från Uppdrag granskning.

I en genomgång av Statens institutionsstyrelses (Sis) incidentrapportering har narkotika hittats i 280 fall under 2017 och fram till maj i år.

På fem år har våld, överdoser och sex dödsfall skett till följd av drogerna inne på statens hem för tvångsvård av missbrukare, så kallade LVM-hem.

– Det är katastrof mot de klienter som är där på LVM:et och vill vara drogfria, Robert Sundel, behandlingsassistent på LVM-hemmet Lunden i Skåne, till UG.

Toppnyheter

Boris Johnson och Andrew Sabisky. TT
Storbritanniens framtid

Johnson allt mer pressad av rådgivarens kommentarer

Anställningen av den 27-årige rådgivaren Andrew Sabisky har blivit en allt större huvudvärk för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, skriver brittiska medier.

Oppositionspartiet Labour har krävt att Sabisky sparkas efter att det framkommit att han bland annat sagt att svarta i USA i genomsnitt har lägre intelligens än vita. Han har också jämfört kvinnlig idrott med parasport.

Både The Independent och The Guardian har frågat Johnsons talesperson om premiärministern håller med Sabisky om att svarta generellt har lägre intelligens än vita. Talespersonen har avböjt att kommentera.

3 tim
Boris Johnson/BBC:s huvudkontor.  TT
undefined

Johnsons planerade BBC-slakt upprör Torypolitiker

Uppgifterna om att Boris Johnsons regering vill slopa tv-licensen och göra brittiska public service-bolaget BBC till en prenumerationstjänst upprör flera Torypolitiker, rapporterar Sunday Times.

– Att förstöra BBC fanns inte i vårt valmanifest, det är kulturell vandalism, säger Damian Green, som var Theresa Mays vicepremiärminister, enligt tidningen.

Även Toryledamoten Huw Merriman säger att han inte kommer att stödja ”denna vendetta mot BBC”.

Idag 09:29
Jean-Yves Le Drian. CHRISTOF STACHE / AFP
undefined

”Britterna och EU kommer att slita varandra i stycken”

De kommande handelssamtalen mellan Storbritannien och EU kommer att bli väldigt ansträngande, spår Frankrikes utrikesminister Jean-Yves le Drian.

Efter britternas EU-utträde ska parterna under 2020 förhandla om bland annat ett nytt handelsavtal.

– Jag tror att när det gäller handel och framtida relationer, som vi kommer att starta förhandlingarna med, så kommer vi att slita varandra i stycken, säger le Drian enligt Sky News.

Idag 06:47
Läs mer om Storbritanniens framtid

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund