Myndighet: Stor potential i svenska berggrunden
Sveriges geologiska undersökning, SGU, har fått i uppdrag av regeringen att undersöka vad det finns för möjlighet att i svenska gruvor utvinna de råvaror som behövs för energiomställningen, såsom det växande bygget av elbilar. Det rapporterar DN.
– Det finns potential, vi har en sådan berggrund. Det finns sällsynta jordartsmetaller, kobolt, grafen och det prospekteras på litium. Det finns också i Finland där man kommit längre än vad vi gjort, säger hon till tidningen.
bakgrund
Sveriges geologiska undersökning
Wikipedia (sv)
Sveriges geologiska undersökning, SGU, är en svensk förvaltningsmyndighet som grundades 1858 och har ansvar för frågor om landets geologiska beskaffenhet och mineralhantering. Myndigheten förvaltar även tidigare beredskapsanläggningar för förvaring av drivmedel (före detta Statens oljelager) och ska tillhandahålla geovetenskaplig information och sprida kunskap om geologi, geofysik, hydrogeologi och maringeologi.
Myndighetens generaldirektör sedan 20 januari 2014 är Lena Söderberg. Huvudkontoret är förlagt till Uppsala, med lokalkontor i Lund, Göteborg, Stockholm, Malå och Luleå. Sedan 2009 ingår Bergsstaten som ett särskilt beslutsorgan inom SGU med uppgift att handlägga ärenden, som rör prospektering och utvinning av mineral. SGU var tidigare chefsmyndighet för den då självständiga myndigheten Bergsstaten.
SGU producerar tjänster och produkter där geologiska kartor i olika former är en del, till exempel berggrundskartor som speglar berggrunden i ett område, jordartskartor, vilka beskriver de olika jordarterna, hydrogeologiska kartor, geofysiska kartor och geokemiska kartor samt bevakar de samhällsfrågor vilka berörs och påverkas av geologin. SGU har också som uppdrag att kartlägga havsbotten längs Sveriges kuster. För detta ändamål används undersökningsfartyget S/V Ocean Surveyor och en mindre arbetsbåt (Ugglan) för grundare vatten.
Fast anställda geologer och geofysiker vid SGU har tjänstetitlarna statsgeolog respektive statsgeofysiker. Tidigare fanns även 1:e statsgeolog.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen