Notre-Dame i lågor. Thibault Camus / TT NYHETSBYRÅN
Branden i Notre-Dame

Myndighet varnade inte för bly – stäms av miljögrupp

En miljöorganisation har lämnat in en stämningsansökan mot franska myndigheter efter branden i katedralen Notre-Dame i våras, rapporterar flera medier.

Över 300 ton bly ska ha brunnit i den häftiga eldsvådan och giftiga partiklar spreds i luften. Miljörättsgruppen Robin des Bois hävdar nu att myndigheterna medvetet utsatt människor för fara genom att inte agera snabbt nog för att förhindra blyförgiftning.

I förra veckan stängdes en förskola och en grundskola efter att höga blyhalter uppmätts hos ett barn.

Läs mer

Toppnyheter

Trumps USA Drönardådet i Saudiarabien
Trump/bild som släppts av USA:s regering som visar skadorna på oljeanläggningen i Buqyaq. TT
Trumps USA Drönardådet i Saudiarabien

Trump antyder militärt svar mot Iran: ”Laddad och klar”

USA:s president Donald Trump antyder nu för första gången ett militärt svar mot Iran till följd av att två oljeanläggningar i Saudiarabien attackerades i helgen, skriver AFP.

”Saudiarabiens oljetillförsel attackerades. Det finns anledning att tro att vi känner till den skyldige, är laddade och klara beroende på verifiering, men väntar på att höra från kungariket om vem de tror orsakade den här attacken, och under vilka villkor vi ska fortsätta!” skriver presidenten på Twitter.

I ett annat inlägg från natten skriver han att det inte stämmer att han är redo att möta Iran under vilka omständigheter som helst.

De Iranstödda Huthirebellerna i Jemen tog på sig attacken på lördagen, men USA har anklagat Iran för att ligga bakom attackerna mot landets ärkefiende Saudiarabien. Iran nekar till anklagelserna.

1 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter drönarattackerna: Priserna skjuter i höjden

Oljepriserna rusar på måndagsmorgonen. Vid 05.20-tiden, svensk tid, är brentoljan upp drygt 10 procent till 66,2 dollar fatet. WTI-oljan stiger 8,9 procent till 59,7 dollar fatet.

Bakgrunden är helgens drönarattacker mot två oljeanläggningar i Saudiarabien som har orsakat ett produktionsbortfall på motsvarande 5 procent av världens totala produktion.

– Den globala ekonomin har inte råd med högre oljepriser i en tid av ekonomisk inbromsning, säger Saxo Banks chefsstrateg Ole Hansen till Bloomberg.

1 tim
Donald Trump/Hassan Rouhani. TT
undefined

Kan möta Rouhani trots attack mot Saudiarabien

USA:s president Donald Trump kan tänka sig att träffa Irans president Hassan Rouhani, trots att man lagt skulden på Iran efter helgens drönarattacker mot två saudiska oljeanläggningar. Det skriver AFP och hänvisar till en intervju med Trumps rådgivare Kellyanne Conway i Fox News.

Donald Trump kommer enligt henne att ”överväga” om han ska följa upp sitt förslag om ett få till möte mellan honom och Rouhani hos FN:s generalförsamling i New York.

– Förutsättningarna måste alltid vara de rätta om presidenten ska sluta ett avtal eller hålla ett möte, säger hon.

Igår 21:59
Läs mer om Trumps USA
Bild från branden. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Branden vid Friidrottens hus

Slottsskogshallen har rasat men branden under kontroll

Den kraftfulla branden vid Friidrottens hus i Göteborg är under kontroll. Det meddelade räddningstjänsten till P4 Göteborg vid midnatt.

– Spridningsrisken har minskat betydligt, säger Bo Andersson, stabschef för räddningstjänsten i Storgöteborg, till radion.

En halvtimme tidigare bekräftade räddningstjänsten att Slottsskogshallen, en träningslokal för ungdomar som används som uppvärmningsarena vid tävlingar i Friidrottens hus, har rasat ihop. Arbetet med att släcka branden fortsätter in på måndagen.

1 tim
En stor styrka arbetade med att släcka branden. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen: Två pojkar höll på att leka med eld i närheten

Polisen har fått in uppgifter om att två pojkar i 12-årsåldern höll på att leka med eld i närheten av den sporthall som under söndagskvällen började brinna i Göteborg, skriver DN.

– De har självmant berättat det här för en förälder, som hört av sig till oss, säger Andreas Odén, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Räddningstjänsten befarar att byggnaden inte kommer att gå att rädda och det finns risk att branden sprider sig.

Så sent som för tio dagar sedan anmäldes en annan brand i byggnaden.

Igår 20:40
Räddningstjänsten arbetade med branden på söndagen. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbrand i Friidrottens hus i Göteborg – kraftig rök

En våldsam brand bröt under söndagskvällen ut i en byggnad intill Friidrottens hus i Göteborg, skriver flera medier. En styrka på runt 60 personer från räddningstjänsten deltar i släckningsarbetet.

Det ryker kraftigt från branden och allmänheten uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Jag såg eldslågor som slog ut från byggnaden. Många människor reagerade på den kraftiga, svarta röken, säger vittnet Frida Stahre till SVT Väst.

Vid 20-tiden var branden fortfarande inte under kontroll, och släckningsarbetet väntas enligt TT pågå hela natten. Ingen person uppges dock ha kommit till skada.

Igår 17:02
Läs mer om Branden vid Friidrottens hus
Brexit Storbritanniens framtid
Liberaldemokraternas partikongress på söndagen. Jonathan Brady / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Liberaldemokrater: Brexit avbryts om vi får makten

Liberaldemokraterna skärpte på söndagen sin hållning i brexitfrågan genom att formellt anta en partilinje om att göra allt för att stoppa EU-utträdet, skriver Reuters.

På en partikongress röstade en majoritet igenom att Liberaldemokraterna ska avbryta brexitprocessen om partiet får makten vid nästa val.

Enligt Reuters understryker beslutet hur brexit har omformat Storbritanniens politiska landskap, när Liberaldemokraterna och Tories nu befinner sig i varsin ände av spektrumet. Mellan 2010 och 2015 formade de två partierna en koalitionsregering.

Igår 21:01
Stephen Barclay lämnar sitt kontor i veckan. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brexitministern: Är mycket som hänt bakom kulisserna

Tekniska diskussioner om brexit har förts med EU och nordirländska ledare, säger Storbritanniens brexitminister Stephen Barclay i en intervju i Sky News samhällsprogram ”Sophy Ridge – the take”.

– Enormt mycket har hänt bakom kulisserna. Vi är väldigt tydliga med vad vi behöver för att få igenom ett avtal genom parlamentet, säger Barclay i sändningen.

Han poängterar att den så kallade backstop-planen för gränsen mot Irland, som ska garantera att det inte blir gränskontroller mot Irland, måste bort från avtalet.

Igår 08:53
Boris Johnson och Jean-Claude Juncker träffas i morgon. TT
undefined

Källa inför mötet: Johnson ska sätta hårt mot hårt – redo att strunta i nya lagen

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har bestämt sig för en hårdför linje när han i morgon träffar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för ett första officiellt möte, säger en regeringskälla till Bloomberg.

Johnsons mål är att få till ett utträdesavtal med EU, men om det misslyckas kommer han inte att be om mer tid. Han kommer också att avvisa alla sådana förslag från EU, trots att det brittiska parlamentet har röstat igenom en lag som innebär att Johnson måste be om mer tid om inget avtal har förhandlats fram. Nyhetsbyrån skriver att den brittiska premiärministern kommer att strunta i lagen och i stället försöka besegra sina motståndare i domstol.

Johnson har hela tiden varit tydlig med målet att ta Storbritannien ur EU den 31 oktober, oavsett om det finns ett utträdesavtal på plats eller inte.

Igår 04:09
Läs mer om Brexit