Hem
Arkivbilder: Militär bevakning i Mali, Paris och Sinai. (TT)

”När tar det slut? Inte på decennier”

En ny vecka börjar. Efter attackerna i Mali och Paris frågar sig The Guardians Asienkorrespondent Jason Burke när hotet från terrorn kommer att vara över. ”Troligen inte på decennier, är det korta svaret”, skriver han i en krönika.
Burke blickar bakåt i tiden mot det som han kallar för roten till den aktuella terrorvågen, till 70-talet och islamismens framväxt. Därefter följde ytterligare tre faser – där den senaste utspelar sig efter den arabiska våren.
På det stora hela har terrorhotet uppträtt cykliskt, det har kommit och gått, menar Burke.
”Att spåra det aktuella hotet är samtidigt nedslående. För även om vi kan se fram emot att IS på sikt kommer att försvagas så är chansen att den aktuella cykeln är den sista liten.”

bakgrund
 
Islamism, eller politisk islam
Wikipedia (sv)
Islamism, även känt som politisk islam, är en bred politisk rörelse med olika förgreningar, vilken huvudsakligen uppstått på 1900-talet, ursprungligen för att bemöta västerländsk kolonialism. De tre ideologer som brukar räknas som islamismens föregångare är Jamal al-din al-Afghani, Rashid Rida och Muhammed Abduh. De som anses vara islamister använder som regel dock inte begreppet om sig själva eller andra som delar deras uppfattningar. Inom den islamistiska rörelsen finns såväl moderata demokratiska partier som extremistiska militanta grupper.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen