Bernie Sanders och Bill de Blasio. Arkivbild. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

New Yorks borgmästare ger sitt stöd till Sanders

New York-borgmästaren Bill de Blasio vill se Bernie Sanders som USA:s nästa president, skriver han i ett uttalande till amerikanska medier.

de Blasio försökte själv bli Demokraternas kandidat i valet, men lyckades aldrig få kampanjen att lyfta och hoppade av tidigt. Nu ska han försöka ge Sanders draghjälp.

”Jag har efterfrågat ett djärvt, progressivt program och det är exakt vad senator Sanders har kämpat för i årtionden”, skriver han.

Toppnyheter

Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Bernie Sanders möter väljare. RINGO CHIU / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Sanders har varnats för att Ryssland hjälper honom

Bernie Sanders har fått information från amerikanska myndigheter om att Ryssland försöker hjälpa hans presidentkampanj i syfte att störa det amerikanska valet, rapporterare Washington Post med hänvisning till källor.

Det är oklart på vilket sätt landet har försökt påverka. Sanders säger i ett uttalande att han inte bryr sig om vem Putin vill se som president, men att Ryssland ska ”hålla sig borta från amerikanska valet”.

11 min
Bloombergs budskap syns nu över Las Vegas. MARK RALSTON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bloombergs nya attack på Trump: ”Fuskar i golf”

Miljardären Michel Bloomberg väljer att angripa Donald Trump på ett annorlunda sätt i sitt försök att bli Demokraternas presidentkandidat, skriver Fox Business.

På stora reklamtavlor i Phoenix och Las Vegas, där Trump inom kort ska kampanja, visas just nu nedsättande budskap om presidenten – allt betalt av Bloomberg.

”Donald Trump fuskar i golf” och ”Donald Trump äter brända stekar” är ett par av budskapen.

– Amerikanska folket förtjänar att veta att Trump fuskar i golf och blev ruinerad genom att driva ett kasino, säger Bloombergs talesperson Galia Slayen.

1 tim
Arkivbild: Elizabeth Warren och Joe Biden i samspråk vid debatten i New Hampshire. Till höger: Bernie Sanders.  Elise Amendola / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kassan sinar för Biden, Buttigieg och Warren

Miljardärerna Michael Bloomberg och Tom Steyer har, likt Bernie Sanders, välfyllda kampanjkistor, men för Joe Biden, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar och Elizabeth Warren börjar pengarna sina, rapporterar Politico.

Bernie Sanders var den icke-miljardär som hade mest pengar i början av februari, nästan 17 miljoner dollar. Biden kom tvåa med drygt 7 miljoner medan Warren hade minst pengar med 2,3 miljoner dollar kvar.

”Vi ställs nu också emot en miljardär som slänger enorma mängder pengar på tv, i stället för att bedriva kampanjarbete”, skrev Buttigieg i ett mejl till sina anhängare i veckan.

Det är dålig tajming att ha ont om pengar just nu. Den tredje mars är det dags för supertisdagen, när nästan en tredjedel av de valbara delegaterna står på spel.

1 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA
Coronaviruset Globala spridningen
En näst intill folktom gata i Codogno. Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Italien stänger allmänna platser i tio olika städer

Skolor, barer och andra allmänna platser i tio norditalienska städer har stängts av efter att 16 nya fall av coronaviruset bekräftats, skriver AFP. Över 50 000 människor i området har ombetts att stanna hemma och evenemang som fotbollsmatcher, gudstjänster och karnevaler har ställts in.

Av de nya fallen har 14 rapporterats i regionen Lombardiet och två i Veneto. Patienten som först insjuknade är en 38-årig man från Codogno som nyligen åt middag med en person som hade varit i Kina men som testats negativt. Myndigheterna undersöker nu om personen som varit i Kina ändå kan vara smittbärare.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte säger att regeringen upprätthåller ”en extremt hög försiktighetsnivå”.

18 min
Zoryana Skaletska / några av de evakuerade på en buss TT
undefined

Minister ska tillbringa 14 dagar med evakuerade

Ukrainas hälsovårdsminister Zoryana Skaletska kommer att tillbringa de kommande två veckorna tillsammans med 72 personer som sitter i karantän efter att i går ha evakuerats från corona-epicentret Wuhan i Kina.

Tilltaget är ett försök att lugna ner situationen efter att demonstranter kastat stenar och tänt eldar för att hindra bussar med de evakuerade att ta sig till sjukhuset i Novi Sanzhary i centrala Ukraina. Demonstranterna fruktar att de evakuerade bär på viruset och säger att de inte vill att området ska bli en isolerad zon.

”Jag hoppas att min närvaro kan lugna dem”, skriver Skaletska i ett inlägg på Facebook.

2 tim
På Najafs flygplats i Irak kontrolleras alla som reser från Iran. HAIDAR HAMDANI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oron växer i Mellanöstern sedan viruset nått Iran

Flera av Irans grannländer stänger nu sina gränser mot landet av rädsla för det nya coronaviruset, skriver New York Times. En bidragande orsak är misstankar om att smittan i Iran är mer utbredd än landet tidigare uppgett.

Så sent som i tisdags uppgav Iran att smittan inte finns i landet, men under torsdagen uppgav myndigheterna att 18 personer var smittade och fyra hade dött.

Utbrottet i Iran är koncentrerat runt den heliga staden Qom söder om huvudstaden Teheran, ett populärt resmål för shiamuslimer i regionen. BBC rapporterar dock att sjuvårdarbetare i Iran säger att smittan redan kan finnas i landets alla större städer.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att han är mycket oroad över att smittan tycks ha fått fäste i Iran, inte minst eftersom det är oklart hur viruset nått landet.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Jennie Nilsson (S), landsbygdsminister. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Striden i Hörby

S-ministern om Hörby: ”Är allvarligt bekymrad”

Landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) tar fackens sida i striden mellan dem och Sverigedemokraterna i skånska Hörby som blossat upp den senaste veckan.

”Antifackliga partier vinner mark”, skriver Nilsson, som har en bakgrund i fackförbundet Kommunal, på Facebook och uppger att hon är ”allvarligt bekymrad.”

”I dessa tider behöver vi alla stå upp för de fackliga rättigheterna. För alla arbetares rätt att få organisera sig och påverka sin arbetsplats”, skriver Nilsson.

Facken menar att SD som styr i kommunen låter trakasserier mot fackligt aktiva fortgå, vilket förnekas av gruppledaren i kommunen.

1 tim
Stefan Borg, SD:s gruppledare i Hörby. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppblossad konflikt mellan facken och SD i Hörby

En infekterad strid har blossat upp mellan flera fackförbund och Sverigedemokraterna i Hörby. Detta efter att facken, bland annat Lärarförbundet och Akademikerförbundet SSR vittnat till kommunledningen om mobbning och kränkningar mot fackligt aktiva.

I ett pressmeddelande skriver Akademikerförbundet SSR att man gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket gällande den ”katastrofala arbetsmiljösituationen”.

– Chefer har bytts ut på löpande band och den politiska ledningen låter kränkningar och trakasserier fortgå, säger Lars Holmblad, förbundsdirektör på Akademikerförbundet SSR.

SD:s gruppledare i Hörby menar att fackens kritik är grundlös och ”ett generalangrepp på folkstyret”, rapporterar SVT Skåne.

Skånska kommunen Hörby styrs av SD med stöd av M och lokala partiet SPI Välfärden.

1 tim
Läs mer om Striden i Hörby
Stefan Löfven i samspråk med Nederländernas Mark Rutte på mötet.  Olivier Matthys / TT NYHETSBYRÅN
Svenska EU-avgiften

Ingen ny budget på EU-möte: Får ta lite längre tid

EU:s budgetmöte slutade i oenighet, utan att länderna kommit överens om någon nytt avtal.

– Alla är överens om att detta är en oerhört svår, oerhört komplicerad process, säger statsminister Stefan Löfven på en presskonferens efter mötet, och lägger till att det är vanligt att man inte kommer överens vid det första tillfället.

Han menar ändå att det gjorts vissa framsteg, rapporterar Direkt.

– Vi har två ganska oförenliga utgångspunkter mellan nettomottagare och nettobetalare. Och då får det ta lite längre tid.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel säger att man arbetat väldigt hårt för att nå en uppgörelse, enligt Politico.

– Olyckligtvis har det i dag blivit uppenbart att det inte var möjligt att nå något sådant avtal.

Tidigare under fredagskvällen kom uppgifter om ett läckt förslag som bland annat skulle innebära att Sverige får behålla sin rabatt. Men budgeten i det förslaget var ändå högre än vad bland annat Sverige krävt.

3 tim
Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron under förhandlingarna. POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige bakom förslag om besparingar på 20 miljarder

Sverige, Danmark, Österrike och Nederländerna har lagt fram ett gemensamt förslag i ett försök att komma vidare i förhandlingarna om EU:s långtidsbudget, skriver Direkt. Förslaget innebär besparingar på 20 miljarder euro.

Länderna, ”de sparsamma fyra”, vill bland annat att marginalerna som hålls i reserv minskas jämfört med Europeiska rådets ordförande Charles Michels förslag, i vilket marginalerna var 26 miljarder euro.

Enligt TT skulle det nya förslaget inte slå mot länder som vill som vill slå vakt om EU:s jordbruks- och regionalstöd, och som inte heller är nöjda med Michels förslag.

5 tim
Moderaterna Elisabeth Svantesson och Tomas Tobé. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M: Orimligt att skära ner på EU:s gränsbevakning

Opinion EU:s budget bör hållas stram för att värna de svenska skattebetalarnas pengar, men vad pengarna går till är minst lika viktigt, skriver tre toppmoderater på Expressens debattsida. De vänder sig emot föreslagna nedskärningar gällande gränsbevakningen och på Europol.

”De är helt orimliga sett till de problem med migration och brottslighet som vi har inom Europa”, skriver M-politikerna som riktar kritik mot regeringen i samtalen om EU-budgeten och slår fast att man på hemmaplan misslyckats med att upprätthålla lag och ordning i Sverige.

”Dessa misstag får nu inte upprepas i budgetförhandlingarna inom EU.”

Idag 15:17
Läs mer om Svenska EU-avgiften
Syriska flyktingar på väg genom Hazano i Idlib-provinsen. Ghaith Alsayed / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Sverige ger 40 miljoner som öronmärks för Idlib

Sverige ger 40 miljoner kronor i riktat stöd som ska gå till flyktingar i Idlib-provinsen i Syrien. Det uppger biståndsminister Peter Eriksson (MP) för DN.

– Flyktingarna där, nu uppemot 1,1 miljon människor, utgörs av civila som riskerar att bli utsatta för detta krigs kanske värsta massaker och blodsutgjutelse, säger Eriksson.

Stödet går via Ocha, FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp. Enligt Eriksson är det Sverige, Tyskland och ytterligare några till länder som nu bidrar med mest pengar.

32 min
FN:s generalsekreterare António Guterres K.M. Chaudary / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Vi måste få ett slut på humanitära mardrömmen”

Det som just nu pågår i Syriens Idlib-provins är en ”humanitär mardröm” som måste få ett slut. Det säger FN:s generalsekreterare António Guterres enligt AFP.

– Budskapet är tydligt: Det finns ingen militär lösning på krisen i Syrien. Den enda lösningen är politisk, säger Guterres, dock utan att konkretisera hur våldet ska upphöra.

Sedan den 1 december beräknas 900 000 människor, varav med än hälften barn, tvingats på flykt. 2,8 miljoner människor i Syrien är i behov av humanitärt bistånd.

3 tim
Till vänster: Rebeller som backas av Turkiet. Till höger: Civila flyr Idlib. TT
undefined

FN uppmanar till eldupphör – varnar för ”blodbad”

FN varnar för att striderna i nordvästra Syrien kommer att ”sluta i blodbad” och vädjar återigen till eldupphör. Samtidigt förnekar ryska regeringen rapporterna om hundratusentals på flykt i regionen, rapporterar Reuters.

Den senaste offensiven i de nordvästra regionerna Aleppo och Idlib har tvingat drygt 900 000 civila på flykt, de flesta kvinnor och barn. Runt 170 000 av dessa saknar tak över huvudet, skriver AFP.

Idag 13:44
Läs mer om Syrienkriget
Väljare lägger sina röster. WANA / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Iran

Vallokalerna i Iran höll öppet fler timmar extra

Vid midnatt lokal tid stängde slutligen vallokalerna i parlamentsvalet i Iran, sex timmar efter utsatt tid, skriver AFP. Stängningen försköts om och om under kvällen med hänvisning till att alla skulle hinna rösta.

Landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei inledde valdagen med att lägga den allra första rösten och samtidigt uppmana folket att utnyttja sin röst.

Ändå såg valdeltagandet ut att bli lågt, vilket anses gynna de konservativa krafterna i landet.

Resultatet väntas presentas på söndag.

18 min
Kvinna röstar i Iran.  WANA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Konservativa siktar på majoritet i parlamentsvalet

Dagens val i Iran ser ut att leda till att konservativa anhängare till ayatolla Ali Khamenei stärker sin makt i parlamentet, skriver Reuters.

Parlamentsvalen i Iran är hårt styrda och i år fick omkring hälften av de cirka 15 000 personer som anmält sig nej till att ställa upp.

De 290 ledamöterna i majlis, parlamentet i Teheran, har en begränsad makt. Men en konservativ majoritet i parlamentet kan spela en viktig roll när landet nästa år ska välja ny president.

Irans president Hassan Rouhani kommer från en mer pragmatisk fraktion och har vunnit de två senaste presidentvalen med löftet att öppna upp Iran mer mot omvärlden.

Idag 08:54
Iranier köar i en vallokal.  ATTA KENARE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter turbulensen: I dag går Iran till parlamentsval

Tidigt på fredagsmorgonen öppnade vallokalerna i Iran som i  dag går till parlamentsval, rapporterar flera internationella medier.

De senaste månaderna har präglats av en stor turbulens i landet och valdeltagandet väntas bli lågt. Landets ledning verkar oroad över det stora allmänna missnöjet, och vädjar till befolkningen att gå till valurnorna på fredagen.

– Vänd inte valet ryggen. Låt oss ha ett högt deltagande, sa president Hassan Rohani under januari.

Omkring 58 miljoner iranier är berättigade att rösta i valet.

Idag 05:44
Läs mer om Valet i Iran

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund