Victor Nilsson Lindelöf och Neymar.  Bildbyrån.
Champions League 18/19

Nilsson Lindelöf ställs mot PSG i åttondelen

Champions league-lottningen av åttondelsfinalerna är klar. Redan i åttondelen blir det ett hett möte då Victor Nilsson Lindelöfs Manchester United ställs mot Paris Saint German.

Robin Olsens Roma får möta Porto. Samtidigt blir det också ett hett möte redan i åttondelsfinalen då Liverpool och Bayern München ställs mot varandra.

Åttondelsfinalerna i Champions League

FC Schalke 04, Tyskland – Manchester City FC, England

Atletico Madrid, Spanien – Juventus FC, Italien

Manchester United FC, England – Paris Saint German, Frankrike

Tottenham Hotspur, England – Borussia Dortmund, Tyskland

Lyon, Frankrike – FC Barcelna, Spanien

AS Roma, Italien – FC Porto, Portugal

Ajax, Nederländerna – Real Madrid Spanien

Liverpool, England – Bayern München, Tyskland

Toppnyheter

En bandvagn under arméövningen Northern Wind i östra Norrbotten. Bilden har inget med olyckan att göra. Naina Helen Jåma / TT NYHETSBYRÅN
Militärövningen Northern Wind

Brottsutredning inleds efter att soldat körts ihjäl

Den svenska soldat som dog under en militärövning i natt ska ha blivit påkörd av ett stridsfordon när hon var i ett tält tillsammans med några andra soldater, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Samtidigt skriver polisen på sin hemsida att man rubricerar ärendet som vårdslöshet i trafik samt vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott.

Uppgifterna om tältet har varken bekräftats av Försvarsmakten eller polisen. Däremot är det bekräftat att kvinnan blivit påkörd av ett stridsfordon under militärövningen Northern Wind 9 utanför Överkalix.

Soldaten som miste sitt liv var i 40-årsåldern och hemmahörande i Jämtland, uppger polisen. Anhöriga är underrättande.

Nio personer var inblandade i olyckan. Enligt försvaret skadades ingen annan.

2 tim
Micael Bydén, överbefälhavare för Försvarsmakten.  Mats Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Militärövningen Northern Wind

ÖB om dödsfallet: Smärtsamt och sorgset

Micael Bydén, överbefälhavare för Försvarsmakten, skriver att det är smärtsamt och sorgset att en svensk soldat dött under militärövningen Northern Wind utanför Överkalix.

Soldaten var en kvinna i 40-årsåldern hemmahörande i Jämtland.

”Mina tankar går till den omkomna soldatens familj och vänner och till kamrater och kollegor vid förbandet. Det är nu viktigt att ta hand om varandra. Finnas där för att ge stöd och tröst. Parallellt med detta inleds också arbetet med att söka svaret på vad som orsakade olyckan, men också på att fortsätta verksamheten på ett säkert sätt”, skriver Bydén i ett pressmeddelande.

I övningen Northern Wind deltar totalt cirka 10 000 personer, varav runt 3 000 är svenskar, enligt SVT.

4 tim
Arméövningen Northern Wind i östra Norrbotten pågår just nu. Arkivbild. Naina Helen Jåma / TT NYHETSBYRÅN
Militärövningen Northern Wind

Polisen: Kvinna från Jämtland dog i olyckan

En svensk soldat har dött efter en allvarlig olycka i samband med militärövningen Northern Wind 9 utanför Överkalix.

Soldaten var en kvinna i 40-årsåldern hemmahörande i Jämtland, uppger polisen. Anhöriga är underrättande.

Försvarsmakten säger till Aftonbladet att soldaten blev påkörd av ett stridsfordon. Ingen annan person skadades, enligt Försvarsmakten.

Polisen har upprättat en anmälan om arbetsplatsolycka.

4 tim
Läs mer om Militärövningen Northern Wind
Trumps USA Rysslandsutredningen
Sarah Huckabee Sanders. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

”Demokrater och media är skyldiga Trump en ursäkt”

”Demokraterna och de liberala medierna” är skyldiga president Donald Trump en ursäkt, säger Vita husets talesperson Sarah Huckabee Sanders i NBC:s program ”Today”.

– Medierna och Demokraterna har kallat presidenten för en agent för utländska regeringar. Det är en anklagelse som går att jämställa med landsförräderi, vilket kan straffas med döden i detta land... De slösade bort två år och skapade en massiv störning och distraktion från saker som påverkar allas dagliga liv, säger hon.

I sammanfattningen av den särskilde utredaren Robert Muellers rapport, som offentliggjordes i går, framgår att det inte finns någonting som styrker att presidenten begått brott.

32 min
Dmitrij Peskov och Vladimir Putin. Alexei Nikolsky / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Ryssland: Rapporten visar bara det vi redan visste

Slutsatsen att det inte skedde någon samverkan mellan Ryssland och Donald Trumps valkampanj 2016 kunde inte ha varit annorlunda, uppger Rysslands utrikesdepartement enligt The Moscow Times. Detta med anledning av den summering av den särskilde utredaren Robert Muellers rapport som offentliggjordes i går.

”Det är svårt att hitta en svart katt i ett mörkt rum, speciellt om det inte finns någon där”, uppger Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt tidningen. Samtidigt säger Peskov till CNN att man ännu inte sett rapporten i sin helhet och därför inte har möjligheten att kommentera den i detalj.

Enligt Konstantin Kosachef, chef vid ryska federationsrådet för utrikespolitik, bevisar sammanfattningen det Ryssland länge vetat: ”Det fanns ingen konspiration mellan Trump och hans medarbetare och Kreml”, säger han enligt The Guardian.

1 tim
Corey Lewandowski till vänster i samband med Trumps kampanj. Gerald Herbert / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Konservativa läger vädrar morgonluft efter Muellers rapport: ”Kan ge nystart”

Slutsatserna av den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning kan innebära en vändpunkt i Donald Trumps presidentskap, skriver Politico.

Att utredningen slår fast att Trumps kampanj inte konspirerat eller samarbetat med Ryssland inför presidentvalet ger presidenten ”en ovanlig chans till nystart”. Det säger Matt Schlapp, ordförande för den konservativa gräsrotsorganisationen American Conservative Union.

Corey Lewandowski, som under en period var kampanjchef för Trump inför valet, skräder inte orden.

– Jag tror att det amerikanska folket är äcklat av hur presidenten behandlats. Vi kommer att se vedergällningen vid valurnorna, säger han.

Republican National Committee (RNC) säger i ett uttalande att ”demokrater och många inom mainstream-media har lagt 675 dagar på att ljuga för det amerikanska folket”.

Idag 06:03
Läs mer om Trumps USA
Illustrationsbild. Magnus Liam Karlsson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-striden om upphovsrätten

I morgon är ödesdagen för upphovsrätten på nätet

I morgon ska den långvariga striden om upphovsrätten på nätet att avgöras i EU-parlamentet i Strasbourg. I centrum för konflikten står det som har beskrivits som länkskatt och internetfilter.

En kompromiss av det ursprungliga förslaget har redan fått grönt ljus av EU-parlamentet och EU:s medlemsländer. Det måste dock befästas i nya omröstningar: Först i tisdagens omröstning i parlamentet och sedan i EU:s ministerråd. Morgondagens omröstning föregås också av en parlamentsdebatt, skriver TT.

Förespråkare för lagen menar att kulturskapares och konsumenters ställning stärks medan kritiker varnar för att det innebär ”döden för internet som vi känner det”.

2 tim
Emanuel Karlsten, arkivbild. BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-striden om upphovsrätten

Karlsten: ”Är orimligt och försvårar fri konkurrens”

Opinion Om EU-parlamentet röstar för det omdiskuterade upphovsrättsdirektivet i morgon inskränks möjligheterna drastiskt för vad som går att göra på nätet, enligt journalisten Emanuel Karlsten.

Karlsten skriver att det är en självklarhet att upphovsrättsinnehavare ska få betalt men att problemet ligger i hur lagen utformas. Ett nätfilter skulle exempelvis vara förbehållet sajter som kan betala stora summor för system som kan känna av vad som är upphovsrättbrott. ”Det är orimligt, det försvårar den fria konkurrensen – men framför allt riskerar det en självklar del av yttrandefriheten.”

På flera platser i Europa har motståndare till direktivet demonstrerat inför morgondagens beslut.

1 tim
Läs mer om EU-striden om upphovsrätten
Arkivbilder. Alexander Karim och Josefin Nilsson.  TT
Josefin Nilsson 1969–2016

Alexander Karim: Tackar nej till roller för Josefins skull

Opinion Skådespelaren Alexander Karim blev så illa berörd av dokumentären om sångerskan Josefin Nilsson att han nu kommer att tacka nej till en rad uppdrag. Det skriver han i ett debattinlägg på Nyheter 24.

Dokumentären berättar bland annat om den fysiska och psykiska misshandel som Josefin Nilsson, som dog 2016, utsattes för av sin ex-pojkvän under 90-talet. Mannen arbetar som skådespelare, vilket får Karim att vilja markera mot branschen.

”Jag tackar härmed nej till, filmer, tv-serier, pjäser och projekt med de gubbslem och skitstövlar som både jag och ni känner till men som vi av juridiska skäl inte kan nämna vid namn. Men vi vet vilka ni är.”

På SVT Opinion skriver människorättsaktivisten Bahareh Andersson ett öppet brev till ex-pojkvännen. Hon har ett tydligt budskap:

”Vi kvinnor vägrar hålla tyst längre, vägrar skämmas, vägrar stå ut. Tystnaden kring mäns våld mot kvinnor är för evigt bruten.”

2 tim
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson 1969–2016

Morgan Alling om Josefin Nilsson-filmen: ”Jag grät”

Skådespelaren Morgan Alling är en av flera som reagerat på dokumentärfilmen om Josefin Nilssons liv, där det framkommer att att hon under sent 1990-tal misshandlades svårt av sin dåvarande pojkvän.

Han skriver på Facebook att han ”grät öppet” när han såg filmen. I inlägget tar han även upp att han som liten låg under sängen och såg sin mamma bli misshandlad. Dagen efter satt hon med blåtiror och skojade bort det.

”Se på mig Morgan, jag har så stora blåklockor att man kan sälja mig i en blomsteraffär. Jag skrattade inte”, skriver Alling.

Han avslutar texten med att han tänder ett ljus för Josefin och alla de kvinnor som varje år misshandlas till döds, men även för barnen.

”Jag vet att det är skamfullt jobbigt, ångest att berätta vad som sker innanför väggarna. Men vi är många som vägrar att du ska få ett slag till.”

Igår 13:22
Josefin Nilssons begravning. Karl Melander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson 1969–2016

Skådespelaren: ”Har redan fått genomlida domen”

I en ny SVT-dokumentär framkommer detaljer om hur sångaren och skådespelaren Josefin Nilsson blev misshandlad av en tidigare pojkvän och hur rädd hon var för honom.

Den anklagade mannen, som jobbar som skådespelare, dömdes till villkorlig dom för misshandeln 1998 och är fortfarande kvar på sin arbetsplats. Han har inte själv tagit del av det som skrivs om honom i samband med att dokumentären sänts, skriver Expressen.

– Jag har kontaktat en advokat som gått igenom det här. Jag har inte orkat göra det själv men har fått det förklarat för mig, säger han till tidningen.

Han säger att han redan fått ”genomlida domen för tjugo år sedan” och att i svensk rättvisa går det inte till så att man ska måsta genomlida det igen.

Medarbetare som Expressen pratat med vill att styrelsen agerar. Arbetsplatsens pressavdelning skriver i ett mejl att man inte kommenterar personalärenden.

Igår 22:02
Läs mer om Josefin Nilsson 1969–2016

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund