Josefin Nilsson. Arkivbild. Jessica Gow / TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson 1969–2016

Nilssons syster: Hon tog med oss alla i vinden

Ainbusk-sångerskan Josefin Nilsson, kanske mest känd för sin roll som Eva i filmen ”Eva & Adam”, skulle ha fyllt femtio i år. Snart tre år efter hennes bortgång släpps dokumentären ”Älska mig för den jag är” på SVT-Play.

I en intervju med SVT:s Morgonstudion berättar hennes syster om stjärnans liv.

– För oss var hon den som gjorde målet i matchen. Hon kunde improvisera på scenen och hade en enorm lust att sjunga och hon tog med oss alla i den vinden, säger Marie Nilsson Lind, som också var medlem i Ainbusk.

Systern berättar också om tiden då Josefin levde i en relation där hon blev misshandlad.

– Det skadade hennes själ och hennes livslust, säger Nilsson Lind.

Toppnyheter

Jimmie Åkesson, SD:s partiledare. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Novus: ”SD inte längre ett enfrågeparti som kretsar kring invandring”

Sverigedemokraterna hamnar i topp tre bland alla partier när väljarna ska lista förtroende för partierna i nio av de tio viktigaste politiska frågorna, visar Novus nya förtroendemätning.

– Nu kan man inte längre säga att Sverigedemokraterna är ett enfrågeparti som bara kretsar kring invandringsfrågan, säger Torbjörn Sjöström, som är vd på Novus, till SVT Nyheter.

SD:s Henrik Vinge anser att mätningen är ett erkännande för partiet.

– Jag tror att det har blivit så här för att Sverigedemokraterna har kunnat peka på flera samhällsproblem som andra kanske inte har velat ta upp, säger han till SVT Nyheter.

20 min
Regeringen i Jönköping tidigare i september. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mätning: Förtroendet minskar för flera ministrar

Svenska folkets förtroende för flera ministrar sjunker, enligt en mätning från SVT/Novus. Bland annat kan man konstatera en statistiskt signifikant minskning av förtroendet för statsminister Stefan Löfven.

29 procent svarar att de har ganska stort eller mycket stort förtroende för Löfven, en minskning med 5 procentenheter jämfört med i januari. Även energiminister Anders Ygeman (S), EU-minister Hans Dahlgren (S), biståndsminister Peter Eriksson (MP) och landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) har drabbats av förtroendetapp.

Förtroendet för civilminister Ardalan Shekarabi (S) har dock ökat, från 10 procent till 17 procent.

Igår 17:59
Läs mer om Opinionsläget
Brasiliens miljöminister Ricardo Salles. ADRIANO MACHADO / TT NYHETSBYRÅN
Bränderna i Amazonas

Brasilien duckar Macrons FN-upprop för Amazonas

Världens ledare möts i New York för klimattoppmöte alltmedan bränderna fortsätter att härja i Amazonas regnskog.

På måndag kommer Frankrikes president Emmanuel Macron, tillsammans med Chiles president Sebastián Piñera och Colombias president Iván Duque, att lansera en ”uppmaning om mobilisering” i Amazonasfrågan i samband med FN:s klimattoppmöte.

Brasiliens miljöminister, tillika klimatskeptikern, Ricardo Salles deltar vid toppmötet men däremot inte på Macrons specifika möte. Enligt Rio Times väntas Salles försöka tona ner den internationella kritiken. I en intervju med Wall Street Journal i fredags sa han bland annat att Brasilien är ett exempel på ett ”hållbart land”.

President Jair Bolsonaro, som kritiseras för att ha drivit en politik som förvärrar bränderna, kommer att hålla tal inför FN:s generalförsamling på tisdag. Talet väntas fokusera på Amazonas, skriver AFP.

”Jag kommer att få skit, helt säkert. Medierna hittar alltid något att klaga på”, skriver han på Facebook.

1 tim
Bränderna i Amazonas syntes på plakat under fredagens globala klimatdemonstrationer/arkivbild, bränderna i slutet av augusti. TT
undefined

”Förstöra Amazonas ett brott mot mänskligheten?”

En grupp jurister och aktivister vill att Brasiliens president Jair Bolsonaro ska ställas inför Internationella domstolen i Haag på grund av sitt ansvar för bränderna i Amazonas, skriver New York Times i ett analytiskt reportage.

Tidningens byråchef i Brasilien, Ernesto Londoño, lyfter i artikeln frågan om det kan vara ett brott mot mänskligheten att förstöra regnskogen.

– Det är en stor möjlighet för Internationella domstolen att visa sig vara relevant för 2000-talet, en domstol som anpassar sig till de människor vars behov den ska tjäna, kommenterar Jojo Mehta som grundat kampanjen Stop Ecocide.

Gruppen vill ge FN:s främsta juridiska organ mandat att lagföra ledare och företag som medvetet bidrar till ekologiska katastrofer.

2 tim
Eliane Muller, 54, i närheten av sin plantage i Rio Pardo. RICARDO MORAES / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bränderna fortsätter att härja – 131 600 hittills i år

Det finns inget som tyder på att bränderna i Amazonas regnskog håller på att avta, skriver AFP.

Under loppet av ett dygn, 18–19 september, gjorde antalet bränder i delstaten Rondonia ett hopp från 12 till 242, visar data från Brasiliens nationella institut för rymdforskning (INPE).

Enligt den senaste statistiken från INPE har 131 600 bränder utbrutit sedan januari i Brasilien, där 60 procent av Amazonas regnskog finns.

Årets bränder är på den högsta nivån på sju år och även om antalet sjönk något i början av september rör det sig totalt om en ökning med 56 procent hittills i år jämfört med samma period 2018, skriver nyhetsbyrån.

2 tim
Läs mer om Bränderna i Amazonas
Trumps USA Primärvalen 2020
Elizabeth Warren med anhängare i Iowa. TT
Trumps USA Primärvalen 2020

Elizabeth Warren går om Biden i viktig Iowa-mätning

Senatorn Elizabeth Warren utmanar Joe Bidens dominans i Demokraterna inför primärvalet. I en ny mätning från CNN/Des Moines Register/Mediacom noterar hon för första gången ett högre stöd än partirivalen, 22 procent mot 20 procent. Det innebär också att avståndet till Bernie Sanders, som får 11 procents stöd, växer i delstaten som betraktas som mycket viktig i amerikansk politik.

Opinionsmätningen baseras på svar från 602 sannolika deltagare vid demokratiska nomineringsmöten i Iowa.

Mätinstitutet Selzer & Co beskriver resultatet som ”den första ordentliga omskakningen” och konstaterar att Bidens övertag inte är hugget i sten.

3 tim
Bill de Blasio på ett konvent den 17 september. Tom Gralish / TT NYHETSBYRÅN
undefined

New York-borgmästaren hoppar av presidentstriden

New Yorks borgmästare Bill de Blasio hoppar av kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat till valet 2020, rapporterar Washington Post. De Blasio lyckades inte vinna tillräckligt med stöd hos väljarna och fick inte delta i den tredje debatten mellan presidentaspiranterna.

– Jag känner att jag har bidragit allt jag kan i det här primärvalet. Det är uppenbarligen inte min tid, sa de Blasio i MSNBC:s program ”Morning Joe”.

Bill de Blasios kampanj tog aldrig riktigt fart, skriver MSNBC. Opinionsmätningar visade att han enbart hade 1 procents stöd – och ofta mindre än så.

20 sep
Läs mer om Trumps USA
Lena Nitz, arkivbild. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Polisen beklagar bristen på en enad front mot gängen

Polisförbundet välkomnar regeringens förslag mot gängbrottslighet som presenterades i går men beklagar att de tvärpolitiska samtalen strandade.

– Jag tycker att det är tråkigt att man inte kan ha en politiskt enad front i ett sånt här viktigt läge, säger förbundets ordförande Lena Nitz till SR Ekot.

Göteborgs polischef Erik Nord är i grunden positiv till förslagen.

– Men en del förslag är på utredningsstadiet. Jag vill se de färdiga förslagen. Och jag kan sakna åtgärder som gör polisyrket mer attraktivt, säger han till GP.

3 tim
Tommy Möller/M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell intervjuas. TT
undefined

Möller: Många undrar om M menade allvar från början

Statsvetaren Tommy Möller är överraskad över att M, KD och L i dag hoppade av samtalen om gängvåldet, säger han till SvD.

– Många undrar om Moderaterna menade allvar från början, när man ändå var de som tog initiativ till de här samtalen.

Hans tolkning är att Miljöpartiet har tyckt att Moderaternas förslag varit för radikala och bromsat samtalen. Den stora förloraren, enligt Möller, är det politiska systemet i sin helhet eftersom väljare riskerar att få ett försvagat förtroende för politiker.

Igår 20:10
Amir Rostami. Arkivbild. Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare: Att samtalen har strandat skickar fel signal

De havererade samtalen om gängkriminaliteten är olyckliga och skickar signaler till kriminella, säger forskaren och polisen Amir Rostami till TT.

– Det blir ytterligare en dimension där de känner att samhället inte kan komma åt oss om inte ens politikerna kan komma överens, säger han.

Rostami säger att delar av det åtgärdspaket som regeringen lade fram i dag är bra, men att mycket fortfarande är abstrakt.

– Innan vi kan bedöma om paketet har bäring eller inte måste vi veta vad det innehåller i detalj.

Igår 18:27
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
TT
Resejätten Thomas Cooks kris

Resejättens konkurs kan strandsätta 150 000 britter

Brittiska Vingägaren Thomas Cook hotas av konkurs. Klockan 10.00 under söndagsförmiddagen väntas ett krismöte om den akuta pengabristen i bolaget. Om ingen lösning nås kan konkursen vara ett faktum i morgon.

Redan nu förbereder brittiska luftfartsmyndigheten, Civil Aviation Authority, för platt fall. Om Thomas Cook kollapsar kan över 150 000 britter bli strandsatta på semesterorter runt om i världen. Den eventuella planen att flyga hem dem, den största hemtransporten av brittiska medborgare sedan andra världskriget, går under namnet ”Project Matterhorn”, skriver SR Ekot.

Thomas Cook lyckades på lördagskvällen få till en förhandling med Storbritanniens regering och potentiella investerare, med förhoppningen om att få till ett avtal i elfte timmen för att undvika kollaps. Enligt Financial Times källor är flera intressenter inblandade i förhandlingarna – allt från bolagets långivare till dess underleverantörer.

29 min
Paul Hanna / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källa: Thomas Cook får kalla handen av investerare

Vingägaren Thomas Cook har inte lyckats skrapa ihop de ytterligare 200 miljoner pund som krävs utöver räddningspaketet på 900 miljoner pund för att bolaget inte ska braka samman. Det uppger en källa för AFP.

I går mötte representanter för resejätten potentiella investerare, däribland den brittiska regeringen, för att vädja om en räddningsplanka. Enligt AFP-källan är intresset minst sagt svalt från privata investerare vilket gör att allt hopp nu står till staten. Men även där väntas man gå bet. Enligt uppgifter till The Times är det osannolikt att regeringen kommer att träda in som finansiär.

Thomas Cook har omkring 21 000 anställda. Skulle bolaget kollapsa riskerar hundratusentals resenärer att bli strandsatta.

30 min
Läs mer om Resejätten Thomas Cooks kris