Nobelkockar inför festen: Proppar i oss choklad
I Nobelkockarnas kök på tredje våningen i Stockholms stadshus arbetas det för fullt inför morgondagens Nobelfest. Själva menyn är hemlig.
– Min målsättning är att det ska vara väldigt elegant, andas både historik och framtid och ha mycket naturkänsla, säger den flerfaldigt prisbelönte kocken Sayan Isaksson, som har komponerat förrätt och huvudrätt, till TT.
Nyckeln till en lyckad middag är att hålla kockarna nöjda, menar han. Bland annat har de blivit försedda med choklad.
– Vi proppar i oss.
bakgrund
Nobelmenyer genom tiderna
Wikipedia (sv)
Sedan det första nobelpriset delades ut 1901 har prisutdelningen följts av en bankett känd som Nobelfesten. Vid den första banketten 1901 deltog 113 personer men antalet ökade i takt med att priset anseende ökade och 2011 var det omkring 1 300 gäster som deltog. Banketten har hållits varje år med undantag för åren kring första och andra världskriget samt 1907 då Oscar II hade avlidit och 1924 då inga av nobelpristagarna kunde närvara. De första menyerna inleddes med kalla förrätter (hors-d'œuvres) som följdes av en consommé och därefter varmrätter med fisk, fågel och kött. Menyerna avslutades med glass och frukt. Sedan andra världskriget har menyn med enstaka undantag bestått av tre rätter.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen