Nobelpristagaren: ”Ett otroligt farligt beslut”
Svenska Beatrice Fihn, generalsekreterare för International campaign to abolish nuclear weapons, Ican, säger till Expressen att organisationen är ”oerhört besvikna” över regeringens beslut att inte skriva under FN:s konvention om kärnvapenförbud.
– Det är ett otroligt farligt beslut av regeringen. Det är också ett brott mot svensk säkerhetspolitisk strategi och vår långa tradition med att tro på att nedrustning är vägen till säkerhet.
Ican tilldelades Nobels fredspris år 2017 för sitt arbete mot kärnvapen.
bakgrund
FN:s konvention om kärnvapenförbud
Wikipedia (sv)
FN:s konvention om kärnvapenförbud (på engelska Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons, TPNW) är en FN-konvention som bygger vidare på ickespridningsavtalet NPT och syftar till en global kärnvapennedrustning. Konventionen är det första bindande internationella avtalet med målet att helt förbjuda kärnvapen. Konventionen antogs vid multilaterala FN-förhandlingar i New York den 7 juli 2017 och är en följd av resolution 71/258. Konventionen förbjuder bland annat utveckling, förvaring, transport, användning och hot om användning av kärnvapen. För kärnvapenstater som ansluter sig innebär avtalet dessutom att en tidsplan för förhandlingar i syfte att avskaffa landets kärnvapen ska göras.
Under konferensen deltog 124 länder i omröstningen och 122 röstade ja. Nederländerna var det enda Nato-land som deltog och också den enda deltagaren som röstade mot att konventionen skulle antas. Singapore avstod från att rösta. Inga kärnvapenstater deltog i konferensen. Den 20 september 2017 öppnades avtalet för signering, och det kommer att träda i kraft om minst 50 länder ratifierar det. Det är juridiskt bindande för dem som ratifierar det.
bakgrund
International Campaign to Abolish Nuclear Weapons
Wikipedia (sv)
International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) är en internationell koalition av 468 civilsamhällesorganisationer i 101 länder. Syftet med kampanjen är att kärnvapen ska förbjudas och 7 juli 2017 antogs en sådan konvention i Förenta nationerna i New York. ICAN lanserades av International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) 2007 och i Sverige drivs arbetet främst av Svenska läkare mot kärnvapen samt Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF).Nobels fredspris 2017 tilldelas ICAN.
Läs mer
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen