Nobelstiftelsens direktör Lars Heikensten/Illustrationsbilder: kolkraftverk och vapen.  TT
Nobelpriset 2017

Nobelstiftelsen anklagas för investering i kärnvapen

Nobelstiftelsen investerar pengar i företag som producerar vapen, tobak och kol och som utreds för brott mot internationell rätt i krig. Det säger den norska organisationen Fremtiden i våre hender, som har granskat stiftelsens investeringar, till NRK.
Företagen som nämns är bland annat det svenska tobaksbolaget Swedish Match och försvarskoncernen Saab. Gruppen lyfter även fram att Nobelstiftelsen investerar i Boeing, Northrop Grumman Corp, British American Tobacco, Safran och Airbus.
Några av företagen är sådana som den norska oljefonden upphört att investera i för att de är inblandade i produktion av kärnvapen.
– Det är en paradox att de delar ut fredspris till klimatförkämpar och människorättsaktivister medan de samtidigt är med och finansierar det som prisvinnarna kämpar emot, säger organisationen till NRK.
Nobelstiftelsens direktör Lars Heikensten säger att stiftelsen har höga etiska krav, men är en liten aktör som inte arbetar aktivt med att välja företag, utan gör investeringar genom fonder.

Toppnyheter

Poliser och avspärrningar vid den plats i Lindängsplan i Malmö där en man skjutits under torsdagskvällen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skjutningen på Lindängen

Tre anhållna efter mordet – kan ha koppling till måndagens skjutning

Tre män har anhållits misstänkta för mord efter gårdagens skjutning i Lindängen i Malmö där en 24-årig man dog, skriver TT.
Männen greps under natten.
Enligt Aftonbladet finns uppgifter om tydliga kopplingar mellan gårdagens skjutning och måndagens händelse där tre personer dog och tre skadades. Dessa uppgifter har inte bekräftats av polisen.
– Självklart utreder vi även om det kan finnas kopplingar, men huruvida det stämmer kan jag inte kommentera just nu, säger Anna Göransson vid polisens ledningscentral.

2 tim
Poliser och avspärrningar vid den plats i Lindängsplan i Malmö där en man skjutits under torsdagskvällen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skjutningen på Lindängen

24-årig man död efter ännu en skjutning i Malmö

En 24-årig man har dött efter torsdagens skjutning på Lindängen i Malmö, rapporterar Sydsvenskan.
Enligt uppgifter till Aftonbladet har tre personer gripits misstänkta för mord.
Larmet kom in vid 22-tiden på torsdagen. Flera polispatruller har varit på plats och polisen spärrade under en tid även av akuten.
Skottlossningen inträffade bara tre dagar efter det att tre personer skjutits till döds och ytterligare tre skadats utanför ett internetkafé i Malmö.
Polisen vill inte kommentera om de misstänker något samband mellan händelserna, men enligt uppgifter i flera medier ska torsdagens skjutning ha kopplingar till den skjutning som ägde rum i måndags.

Idag 05:32
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skjutningen på Lindängen

Polis förtegen om samband till morden: ”För tidigt”

Polisen vill inte kommentera om kvällens skottlossning i Malmö har någon koppling till måndagens dödsskjutning, då tre personer dödades och ytterligare tre skadades.
– Det är alldeles för tidigt att säga, jag har inga kommentarer till det, säger polisens presstalesperson Fredrik Bratt till TT.
Polisen har tidigare sagt att man fruktar vedergällningsaktioner efter den tidigare skjutningen, där alla offer hade kopplingar till gängkriminaliteten i Malmö. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Skåne finns det kopplingar mellan händelserna.

Igår 21:43
Läs mer om Skjutningen på Lindängen
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
Filip Helander värmer upp, arkivbild. MARTIN BERNETTI / AFP
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Fyra svenskar saknas på träning inför Tysklandmöte – flera har blivit sjuka

Isaac Kiese Thelin, Pontus Jansson, Filip Helander och Marcus Rohdén medverkar inte på dagens träning. Det meddelar förbundskapten Janne Andersson på en pressträff.
Kiese Thelin har stukat foten. De övriga blev ”lite dåliga i magen” i går kväll, uppger Andersson. Det är ovisst om de kommer till spel på lördagen. Landslagets läkare Anders Valentin säger att man inte utesluter att det kan vara smittsamt.
– Man kan inte bli irriterade på stackars människor som har ont i magen. Ibland händer det här och då får man hantera det, säger Andersson.
Sportbladet skriver att John Guidetti tränar hårt tejpad och att det alltså kan bli en mycket stukad svensk trupp som ska försöka säkra en VM-åttondelsfinal.

41 min
HANNAH MCKAY / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Andersson: ”Vi känner oss inte underlägsna”

I morgon möter Sverige världsmästarna Tyskland som är pressade att vinna efter förlusten mot Mexiko. Förbundskapten Janne Andersson säger på en pressträff att Sverige måste få till sitt kontrings- och omställningsspel.
Men att Sverige skulle känna sig underlägsna Tyskland är inget som Andersson skriver under på.
– Jag tycker vi har samlat en massa erfarenhet under den VM-kvalresan vi haft tillsammans. Jag tycker inte vi känner oss underlägsna där.

30 min
Svenska spelarna firar inför fansen efter Andreas Granqvists segermål mot Sydkorea. IVAN ALVARADO / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

”Sverige kan skicka ner världsmästarna i en kris”

I öppningsmatchen mot Mexiko märktes kulturkrocken mellan det gamla och det nya Tyskland som är i en omställningsfas. Och om Sverige får möta det nyaste Tyskland i Sotji i morgon ”finns absolut chansen att Sverige tar minst en poäng och skickar ner världsmästaren i en kris”, skriver DN:s Johan Esk i en krönika.
Även SVT Sports Diljen Otlu resonerar kring förändringar i det tyska landslaget. Han skriver att Sverige i morgon möter ”en av historiens mäktigaste landslagsepoker vid ett vägskäl”. Enligt Otlu går det givetvis att rada upp argument som talar för en tysk seger. ”Just den här gången går det också att vända på det”, skriver han.

3 tim
Läs mer om Sveriges VM-resa
TT/Twitter
Midsommaren 2018

Politikernas midsommar: ”Regn och 11 plusgrader”

Politikerna har som de flesta ledigt på midsommar, men några av dem passar på att dela med sig av vad de pysslar med via sociala medier. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt fastnade redan i går på tåget i Trödje i ”regn och elva plusgrader”, skriver han på Twitter. C-ledaren Annie Lööf twittrar att hon ”är med vänner, ska dansa runt midsommarstången, äta sill och jordgubbar”.
Jan Björklund tippar (o)vädret i ett videoinlägg på Facebook (”det blir regn”) och passade samtidigt på skicka en jabb mot Gustav Fridolin som skulle fixa skolan på 100 dagar – och mot sina egna framtänder.
Samtidigt passade Ebba Busch Thor på att önska ”en riktigt härlig midsommar!” med en bild av jordgubbar.

1 tim
Träd och trafik. Arkivbild. TT.
Midsommaren 2018

Risk för köer och fallande träd i midsommartrafiken

Ute på vägarna har midsommarafton börjat relativt lugnt utan några större störningar eller stopp, rapporterar SVT Nyheter.
Det betyder å andra sidan inte att det inte kommer att bildas köer i trafiken. Enligt Katarina Wolssram, presskommunikatör på Trafikverket, väljer en hel del midsommarfirare att ge sig iväg på morgonen och förmiddagen.
Även andra hinder kan uppstå i trafiken. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftig vind på Upplandskusten och längs Roslagskusten, och både SVT Uppsala och SVT Gävleborg har rapporterat om hur nedfallna träd blockerat vägarna under midsommaraftonsmorgonen.

5 tim
Midsommarfirande i Bredäng i Stockholm 2015. Arkivbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Midsommaren 2018

Inget vädermirakel: Regn och rusk på midsommar

Kallt, blåsigt och ganska blött – den senaste prognosen för midsommarvädret bekräftar det som tidigare befarats.
Lokalt kan temperaturen möjligen kämpa sig över 20 grader men överlag ser det inte ut att bli så, enligt SMHI. I stället väntas temperaturen under dagen ligga på 13–19 grader i södra Sverige, och 10–15 grader norröver.
SMHI har dessutom utfärdat en klass 1-varning för kraftig vind på Upplandskusten och längs Roslagskusten.

Idag 04:29
Läs mer om Midsommaren 2018
Helg Recensioner
Joyce Carol Oates, arkivbild. Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Recensioner

Oates dyker in i minnena: ”Mardrömslik berättelse”

Översättningen av Joyce Carol Oates roman ”Mannen utan skugga” är ett hästjobb, skriver Expressens Nina Lekander i en recension. ”Så många termer, snirkliga meningar, underliga parenteser och ovanliga ord. Prosopagnosi, någon? Det vill säga ansiktsblindhet.”
Boken dyker ner i neurovetenskapen och minnesförlust och är enlig Aftonbladets Pia Bergström egentligen alldeles för lång men också en intressant och mardrömslik berättelse.
Skövde Nyheters Ulla Strängberg skriver att den ständigt Nobelpristippade författaren gått vilse i skuggorna. Enligt henne är historien märkligt stillastående.
När romanen recenserades i SR Kulturnytt tidigare i juni fascinerades Anneli Dufva av bokens form. Enligt henne väcker den frågor om jaget. ”För vad är ett jag? Vad är en människa, om man själv inte rör sig i den tid som hela tiden rör sig?”
Läs recensionerna i länkarna nedan.

3 tim
Helg Recensioner

Oenigt om Carteralbum: Toppklass eller känslolöst?

”Ett fascinerande tredje kapitel i superstjärnornas äktenskap.” Det tycker the Telegraphs skribent Neil McCormick om makarna Jay Z och Beyoncés nya album ”Everything is love”.
The Guardians recensent är mer skeptisk. Världsstjärnornas album anklagas för att sakna känsla och beskrivs som ett ”strategiskt varumärkesbyggande”. DN:s Mattias Dahlström anser att släppet, som kom utan förvarning, är ”mer spännande som skvaller än som musik”.
Wireds skribent Jason Parham anser att herr och fru Carter ”gjort det igen”: gett oss ett album vi inte visste att vi behövde förrän vi hade det.
Enligt Billboards Jason Lipshutz är duons alster en självklar kandidat till Grammispriset för bästa album – ett pris som varken Jay Z eller Beyoncé kammat hem, trots att de är ”två av århundradets mest berömda musikaliska artister.”
Läs recensionerna i länkarna nedan.

5 tim
Helg Recensioner

Recension: Förvirrad men explosiv ”blomstertid”

Lagom till midsommar gick den svenska katastroffilmen ”Den blomstertid nu kommer” upp på svenska biografer. Actionscenerna imponerar – och ambitionen hos det unga filmkollektivet Crazy Pictures inspirerar – men logiska luckor och spretighet gör slutresultatet förvirrande, lyder domen från flera recensenter:
Sveriges Radios Jenny Teleman beskriver det som ”en av det mest splittrade, förvirrande, svenska filmupplevelserna” hon upplevt – och menar att skaparna försöker göra flera olika filmer i en.
DN:s Helena Lindblad är inne på samma spår: ”Den vacklar betänkligt mellan laddad katastrofaction och sårigt relationsdrama”‚ konstaterar hon.
Högst betyg ger Moviezines Alexander Dunerfors, som inte bara imponeras av effekterna utan även av filmens känsla:
”Något nytt har exploderat på den mörka och dystra svenska filmhimlen”, skriver han.
Läs recensionerna i länkarna nedan.

5 tim
Läs mer om Recensioner
Systrar som deltog i återföreningarna, 2014. Lee Ji-eun / TT NYHETSBYR N
Nordkoreakrisen

Familjer som skiljts åt i kriget ska få återförenas

Nordkorea och Sydkorea har enats om att återuppta återföreningarna av familjer som skildes åt under Koreakriget, skriver flera medier.
Återföreningarna ska äga rum mellan den 20 och 26 augusti och hållas vid Kumgang-berget i Nordkorea.
Länderna möttes i dag för första gången på tre år för att diskutera återföreningar. Mötet är ett led i de överenskommelser som slöts när Kim Jong-Un träffade Sydkoreas president Moon Jae-in under våren.
De senaste återföreningarna som genomfördes var 2015. En del har sänts på tv, möten som ofta varit tårfyllda. Sydkorea vill nu också återuppta möjligheten för familjer att ha kontakt via videosamtal och brev.

1 tim
Donald Trump under gårdagens möte. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Nordkoreakrisen

Donald Trump hävdar att nedrustningen har inletts

En "total kärnvapennedrustning” har redan inletts i Nordkorea, hävdade USA:s president Donald Trump på ett regeringsmöte i går, enlig AFP.
– De har redan sprängt en av sina stora testplatser. Det var faktiskt fyra av deras största testplatser. Och den stora grejen är att det kommer att bli en total kärnvapennedrustning, som redan har inletts, sa Trump.
Svaret ger en annan bild än den som försvarsminister Jim Mattis gav i veckan. På en fråga från reportrar om huruvida Nordkorea tagit några kända steg mot nedrustning sedan mötet med USA i Singapore svarade han:
– Nej, jag är inte medveten om något sådant.

Idag 05:00
Läs mer om Nordkoreakrisen
Trumps USA Gränspolitiken
Shenandoah Valley Juvenile Center/Time Kaine. TT
Trumps USA Gränspolitiken

Senatorer kräver svar efter vittnesmål om övergrepp

Tonåringar som hålls i ett migrantcenter i Virginia har uppgett att de bundits, slagits och isolerats. Nu kräver delstatens två demokratiska senatorer Mark Warner och Tim Kaine svar från Trumpadministrationen, skriver AP.
Sex latinamerikanska unga har under ed vittnat om övergrepp. I ett brev till ansvarig myndighet undrar senatorerna om det funnits några tidigare klagomål som rör institutionen.
CNN skriver att de flesta barn som kommit till USA som ensamkommande bor i vanliga mottagningscenter men att Shenandoah Valley där uppgifterna kommer från, hör till de tre i USA med högre säkerhet för de som bedöms utgöra en fara för sig själva eller andra.

3 tim
Beata Mariana de Jesus Mejia-Mejia Libre by Nexus/TT
Trumps USA Gränspolitiken

Hon återförenas med sin son efter att ha stämt USA

Beata Mariana de Jesus Mejia-Mejia från Gutemala har återförenats med sin sjuårige son Darwin efter att hon stämt flera myndigheter och topptjänstemän inom Donald Trumps administration, skriver CNN.
Darwin och hans mor separerades på ett migrationscenter i Arizona i mitten av maj och 38-åriga Mejia har hävdat att hennes rättigheter har kränkts. Mamman och sonen återförenades på Baltimore Washingtons internationella flygplats efter att Darwin flugits dit från Phoenix, Texas.
Mejia har uppgett för CNN att hon, trots att hon försökt, inte fått någon information om var sonen hållits någonstans.
– Det är som att de sätter en kniv i bröstet och dödar dig, säger hon.

6 tim
Migrantbarn köar i Homestead Temporary Shelter, en av flera anläggningar för de barn som separerats från sina föräldrar.  Brynn Anderson / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Gränspolitiken

Källa: Pentagon förbereder 20 000 sovplatser åt barn

USA:s försvarsdepartement Pentagon har sagt ja till att anordna 20 000 sängplatser på militäranläggningar till migrantbarn som tagits i förvar. Det uppger en försvarskälla till Washington Post.
Förfrågan om sängplatserna kommer från USA:s hälso- och socialdepartement.
Det är oklart vilka militärbaser som är tänkta att användas, men enligt Washington Post är minst fyra anläggningar aktuella. Tre av dem ligger i Texas och en i Arkansas.
Över 2 300 barn har tagits ifrån sina föräldrar sedan Trumpadministrationen införde ”nolltolerans” mot illegal invandring. Trump utfärdade i går en presidentorder om att stoppa separationerna, och tanken är att familjerna i stället ska vara i förvar gemensamt. Det är oklart vad som kommer att hända med de barn som redan skiljts från sina familjer.

Igår 20:30
Läs mer om Gränspolitiken
Flyktingsituationen EU-politiken
Angela Merkel vid dagens pressträff. Hussein Malla / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen EU-politiken

Angela Merkel tonar ner: Inget genombrott på gång

Tysklands förbundskansler Angela Merkel tonar ner förväntningarna om ett större genombrott för migrationsförhandlingarna i EU under söndagen, skriver Reuters.
På en pressträff i Beirut sa Merkel att inget slutligt uttalande kommer att göras utan att det hastigt arrangerade migrationsmötet mellan vissa EU-ledare bara är överläggningar.
Merkel avfärdade också spekulationer om att hennes regering skulle vara på gränsen till sammanbrott som en följd av spänningarna inom det egna partiet om migrationsfrågan.

2 tim
Arkivbild. Löfven och Merkel HANNIBAL HANSCHKE / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen EU-politiken

Löfven deltar i informellt EU-möte om migrationen

Tio länder, inklusive Sverige, möts på söndag i Bryssel för ett informellt EU-toppmöte om migration och stärkta gränskontroller.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel har särskilt intresse av att minitoppmötet ger resultat. Hon behöver hitta en europeisk lösning på regeringspartnern CSU:s krav om att asylsökande som redan registrerats i ett annat EU-land ska kunna direktavvisas vid den tyska gränsen.
Förutom Merkel och Stefan Löfven (S) deltar Frankrike, Grekland, Italien, Malta, Spanien, Österrike, Nederländerna och Danmarks ledare på mötet.
På torsdag och fredag nästa vecka möts alla EU:s 28 stats- och regeringschefer för EU-toppmöte i Bryssel.

Igår 21:04
Viktor Orbán.  Bernadett Szabo / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen EU-politiken

Höjd ungersk skatt för ideell hjälp till migranter

Ungerns parlament har röstat ja till ett lagpaket som ska straffa organisationer som är för invandring. Det innebär bland annat en särskild skatt på 25 procent för ickestatliga organisationer som hjälper migranter eller flyktingar.
160 ledamöter var för det kontroversiella lagpaketet och 18 var emot, skriver AFP.
”Vi vill använda den här skatten för att motverka organiserad invandring”, sa finansdepartementet i ett uttalande i går.
Detta är en i raden av premiärminister Viktor Orbáns åtgärder mot invandringen. Tidigare i våras infördes en lag som innebär risk för fängelse för personer eller grupper som hjälper migranter eller flyktingar.

20 jun
Läs mer om EU-politiken
Polisens kriminaltekniker på plats på Drottninggatan i Malmö. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Malmö

Uppgifter: Knark och hämnd möjliga motiv till måndagens dödsskjutning

Ovissheten och de många misstänkta gör att oron bland gängkriminella är stor efter skjutningen i Malmö i veckan där tre män dog. Det skriver Kvällsposten, som presenterar tre möjliga motiv till skjutningen med hänvisning till uppgifter från personer med ”stor insyn i bakgrunden” till händelsen.
Enligt den första teorin är bakgrunden till skjutningen kriget om den lukrativa knarkhandeln i bostadsområdet Lindängen, ett område som ska styras av en 29-åring som skadades vid skjutningen.
Den andra teorin är att det rör sig om en hämndaktion för mord på två bröder.
Den tredje teorin är att det handlar om ett gängkrig mellan kriminella grupper från området Nydala och delområdet Hermodsdal, som enligt Kvällsposten svurit på att utradera Lindängens gangstrar.

3 tim
Kulhål i fönstret på Drottninggatan i Malmö dagen efter skjutningen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Malmö

Gängkriminella kan stå för 9 av 10 skjutningar i Malmö

En stor majoritet av skjutningarna i Malmö är sprungna ur konflikter mellan gängkriminella, skriver Kvällsposten.
– En uppskattning jag och kolleger gör är att i alla fall nio av tio skottlossningar i Malmö är i den miljön, säger Nils Noring, polisens presstalesperson i Malmö.
Två starka kriminella nätverk tappade mark i Malmös undre värld för några år sedan. Efter det har en rad gängkonflikter blossat upp mellan olika grupperingar.

Igår 08:39
Läs mer om Dödsskjutningen i Malmö