Nöje & kultur

Helg Recensioner
Joseph ”Joe Exotic” Maldonado-Passage. Netflix
Helg Recensioner

”Just nu är ’Tiger king’ den distraktion vi behöver”

Nya dokumentärserien ”Tiger king: Mord, kaos och galenskap” på Netflix är omöjlig att motstå, skriver Expressens recensent Mattias Bergqvist. Han ger serien en fyra.

Den sju avsnitt långa dokumentärserien handlar om Joseph ”Joe Exotic” Maldonado-Passage som driver en privat djurpark i Oklahoma, USA. Men så en dag anklagas han för att ha betalt pengar för att få en kvinna mördad.

CNN:s Brian Lowry tycker att serien är precis den typ av distraktion som behövs just nu i coronakrisen. Han menar att förutom ovan nämnda mordkomplott är polygami och Joe Exotics färgstarka medarbetare några av ingredienserna som gör att dokumentären är lätt att fasta i.

Läs recensionerna i länkarna nedan.

27 mar
Artisten och författaren Annika Norlin. Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Norlins berättarton nära den i hennes låttexter”

Artisten Annika Norlins skönlitterära författardebut har en ”egensinnig prosa och en svart humoristisk ton”, skriver Therese Eriksson i SvD:

”Stundtals slängig, ibland så avklätt konkret att den är närmast naivistisk.”

Boken ”Jag ser allt du gör” innehåller åtta noveller som utspelar sig i orter mellan Gällivare och Östersund. En del av karaktärerna dyker upp i flera av berättelserna.

Celia Svedhem skriver i Östersunds-Posten att Norlin har en ”unik berättarröst” – trots att hon är så pass ny som författare.

”Berättartonen ligger nära den i hennes låttexter och hennes musikaliska fans kommer absolut känna igen sig”, konstaterar Svedhem.

DN:s Jonas Thentes inledande misstro övergår snart i ”förtjusta kluckanden och fniss” och han konstaterar att Norlins noveller är skrivna med en norrländsk humor.

Läs recensionerna i länkarna nedan.

27 mar
James Norton och Agnieszka Holland.  Studios Entertainments/TT
undefined

Hollands nya: Stilsäker eller en ”sömnig dussinfilm”?

Stilsäker och drabbande. Så beskriver DN:s Eva af Geijerstam regissören Agnieszka Hollands drama ”Mr Jones”, som har svensk biopremiär i helgen. Filmen handlar om journalisten Gareth Jones och dennes vilja att skildra svälten på Ukrainas landsbygd på 30-talet.

Enligt af Geijerstam lyckas filmen undvika ”journalist-heroiska” klichéer, mycket tack varje James Nortons begåvade skådespel.

David Weiss på Nöjesguiden är inte alls lika imponerad. Han skriver att Holland ”fläskar” på med ”stilgrepp efter stilgrepp” – något som verkligen inte fungerar i praktiken.

Trots att han tycker att filmen blir mer rak när Jones till slut når fram till landsbygden i Ukraina beskriver han filmen som en ”sömnig dussinfilm”.

27 mar
Läs mer om Helg