Nöje & kultur

Helg Recensioner
Åsa Linderborg. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Recensioner

”Linderborgs bok är långt ifrån någon självrannsakan”

Att Åsa Linderborgs nya bok ”Året med 13 månader” skulle vara en självrannsakan är en bedräglig beskrivning. I stället är boken ett försvarstal kring de grava övertramp hon gjorde som Aftonbladets kulturchef under #metoo och som ledde till kulturpersonligheten Benny Fredrikssons död, skriver Expressens kulturchef Karin Olsson.

Visst går det att tycka om Linderborgs skildringar, skriver Olsson, men det håller inte att skylla på alla andra för de egna misstagen. Hon kallar Linderborg för en ”serieförbrytare i medieetik”.

DN:s recensent Lars Linder saknar också en intellektuell diskussion om vad hon skrev under #metoo-hösten – och varför. Men samtidigt är boken en ”bladvändare med hyfsat skvallervärde”.

”Det är välskrivet, bitvis naket och när texten är som tätast rentav rafflande”, skriver han.

Läs recensionerna i länkarna nedan.

Igår 12:05
Anouk Aimée, 88, och Jean-Louis Trintignant, 89, återförenas i filmen. Gustav Sjölander/Edge Entertainment
undefined

Kärleksfilmen tillbaka efter 54 år – blir hyllad och hatad

Den franska filmen ”Livets bästa år” är en uppföljare till filmen ”En man och en kvinna” från 1966 – och recensenterna har helt olika uppfattningar om slutresultatet.

Mycket bra, full pott, fem av fem, tycker SvD:s recensent Jan Söderqvist. Han konstaterar att filmens skådespelare är nära 90 år när de möts igen i en film om ljuv kärlek.

”Upplägget är elegant konstruerat och utfört med stor finess”, skriver han.

Nej, livets bästa år är nog förbi för både filmens huvudpersoner och filmens regissör, tycker SVT:s Caroline Hainer, som ger filmen en trea. I DN får filmen bara en tvåa.

”Det blir tråkigt, och lite beklämmande”, skriver recensenten Mårten Blomqvist.

En känslostark återträff som berör, tycker Aftonbladets recensent, som ger filmen tre plus. GP:s recensent slår till med en fyra, med motiveringen att ”det är en kärleksfilm där allt blir rätt”.

Läs recensionerna i länkarna nedan.

Igår 12:05
Läs mer om Helg