Nöje & kultur

Parisa Amiri till höger.  TT
Michael Jackson 1958-2009

10 år sedan Jackson dog: ”Förhåller oss på nytt sätt”

I dag har det gått tio år sedan världsstjärnan Michael Jackson dog, 50 år gammal. Många fans minns honom som en ikonisk popstjärna, men hans rykte har också fläckats – särskilt efter HBO-dokumentären ”Leaving Neverland” där han anklagas för pedofili.

– Det är det nya normala, vi måste förhålla oss till stjärnor på ett nytt sätt. Oavsett om det är Michael Jackson, R Kelly eller någon annan, det är något som präglar att vara ett musikfan, säger musikjournalisten Parisa Amiri i SVT:s Kulturnyheterna.

Popkonnässören Annah Björk beskriver i TV4:s Nyhetsmorgon Jackson som ”uppfinnaren av popkulturen”.

– Oavsett vad vi tycker om Michael Jackson i dag så har han ju haft en otrolig inverkan på popkulturen, och de artister som är verksamma i dag. Jag tror jag knappt intervjuat en artist som inte nämnt honom som en stor inspirationskälla, säger hon.

Igår 12:33
Michael Jackson 1984. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jacksons dödsbo: ”Han var en extraordinär människa”

Popikonen Michael Jacksons dödsbo hyllar i ett uttalande hans konstnärskap och hans välgörenhet i samband med att det var tio år sedan han dog, skriver AP.

”I dag för tio år sedan förlorade världen en begåvad artist och extraordinär människa”, heter det i uttalandet. ”Ett årtionde senare är Michael Jackson fortfarande med oss, hans influenser finns i dansen, modet, konsten och musiken. Han är viktigare än någonsin”.

Uttalandet kommer några månader efter att nya anklagelser om övergrepp mot barn riktades mot Jackson i HBO-dokumentären ”Leaving Neverland”.

Igår 12:31
Läs mer om Michael Jackson 1958-2009