Nöje & kultur

Helg Intervjuer
Evan Agostini / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Intervjuer

”Många filmer jag gjort skulle inte göras i dag”

Den Oscarbelönade skådespelaren Renée Zellweger gör sin tv-debut i Netflix-serien ”What/If” och i en intervju med Hollywood Reporter säger hon att hon gärna jobbar med tv igen om det gäller ett intressant projekt.

– Under de senaste två decennierna har det känts som om många av de filmer jag har gjort under min karriär inte skulle kunna göras i dag, förutom om det var på tv.

Zellweger har tidigare spelat mer sympatiska karaktärer än hon gör i ”What/If” där hon gör rollen som Anne Montgomery, en rik investerare som kräver en natt med en företagares make för att stödja hennes startup-bolag.

– Hennes känsla av berättigande och ambitioner är något utöver det vanliga. Allting, inklusive hennes sexualitet, är ett verktyg som hon använder för att manipulera.

Läs hela intervjun via länken nedan.

Igår 06:59
Janne Josefsson. Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Intervjuer

”Jag är klar över att folk har drabbats oerhört”

Den prisbelönta journalisten Janne Josefsson känner sig ångerfull när han tänker tillbaka på några av reportagen han har gjort under sin långa karriär. Det säger han i en längre intervju i Svenska Dagbladet.

– Den här typen av journalistik, den gör att många har ju farit väldigt illa. Det har jag varit medveten om redan tidigare. Men nu är jag klar över att det har drabbat folk något alldeles oerhört.

Josefsson säger även att han under sin karriär haft som ”moraliskt rättesnöre” att han ska kunna se folk i ögonen.

– Men jag ska också kunna se mig själv i spegeln, säger han.

Läs hela intervjun via länken här nedanför.

Igår 06:28
Läs mer om Helg
Helg Recensioner
Horace Engdahl. Arkivbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Recensioner

”Engdahl galopperar med käpphäst mot tidsandan”

Flera svenska kultursidor har recenserat Akademiledamoten Horace Engdahls bok ”De obekymrade” som släpps den 24 maj.

SvD:s Lisa Irenius skriver att han samtycker med sig själv och talar som en ”litteratör av fri ande”, men konstaterar att han inte har medlidande med kvinnor.

”Jodå, den som i Horace Engdahls nya bok vill hitta bevis för att författaren har en minst sagt förlegad kvinnosyn behöver inte leta länge”, skriver hon.

Kulturnyheternas litteraturkritiker Per Andersson anser att Engdahl skriver som en sockerkonditor och att han på ”kortprosans hårdsminkade lilla käpphäst” ger sig ut på galopp ”i strid mot tidsandan”.

DN:s Leif Zern tar upp att Engdahl i sin bok försvarar ”den hållning som gjorde honom till var mans buse i den svenska offentligheten”.

”Engdahl är medveten om att läsaren kommer att skratta åt detta oblyga försök att ge det egna lidandet en klassisk skepnad”, skriver han.

24 maj
Mena Massoud som Aladdin och Will Smith som Anden. Daniel Smith / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Recensioner

”Nya Aladdin är meningslös på ett aggressivt sätt”

Nyinspelningen av ”Aladdin” handlar, som så många andra filmer i genren, om att Disney vill tjäna pengar. Filmen är visserligen ganska okej, men är också poänglös på ett ”aggressivt sätt”, skriver New York Times AO Scott i sin recension.

Scott tycker inte att Disney lyckas kombinera sin ambition att tjäna pengar med en magisk historia. Sångnumren är bleka, särskilt när Will Smith tar ton i rollen som Anden. SvD:s Anna Hellsten håller inte med, utan tycker att Smiths entré i filmen ingjuter liv efter en seg startsträcka.

DN:s Jane Magnusson är mest kritisk och tycker att filmen har ett ”reaktionärt budskap”.

”I filmen skall flickor sitta och vänta på att bli gifta, och snubbar skall ha en massa titlar och pengar för att få ligga”, skriver hon.

24 maj
Karin Smirnoff.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Recensioner

”Vi for upp till mor” sjuder av språklig energi

Karin Smirnoff är vass och rolig vilket håller uppe spänsten i hennes nya bok ”Jag for upp till mor”, skriver DN:s Maria Schottenius i en recension.

Boken är en direkt uppföljare till den Augustprisvinnande debuten ”Jag for ner till bror” som kom förra året och den har samma karga språk och hårda stilistik som den förra. Schottenius skriver att Smirnoffs höga berättartekniska ambitioner kan göra en snurrig:

”Men ju mer jag vaggas in i hennes stil och komposition, desto mer fängslad blir jag.”

Expressens Annina Rabe skriver att Smirnoffs prosa sjuder av språklig energi och att författaren hela tiden prövar nya angreppssätt för gestaltningen.

”Det är spretigt men ofta ganska underbart”, skriver hon.

24 maj
Läs mer om Helg
Debaser Medis har redan tvingats slå igen.  Erik Nylander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om Stockholms konsertlokaler

Krönikor: Onödig alarmism – verkligheten är illa nog

Vilken typ av stad vill Stockholm vara, frågar sig SVT:s musikkritiker Per Sinding-Larsen i en krönika med anledning av nedläggningen av flera av stadens konsertscener.

Han liknar stängningarna vid den framväxande segregationen i staden i stort: ”Nu packar popmusiken flyttlådorna mot söder, väst och norr precis som sämre bemedlade stadsbor gjort i takt med att det blivit för dyrt att bo centralt.”

Arbetets krönikör Christoffer Röstlund Jonsson tycker att debatten präglas av alarmism. Att Kägelbanan stängs ned beror på ett beslut från den privata ägaren, Debaser Strand stängs för att de ligger under en väg byggd på 1920-talet och Kraken i Slakthusområdets tillvaro har alltid varit tidsbestämt, skriver han.

”Situationen för livemusik och kultur i Stockholm – trumvirvel – suger ofta. Men verkligheten är illa nog som den är. Man behöver inte hitta på oförrätter för att bli arg.”

24 maj
Kägelbanan i Stockholm. Arkivbild. Tomas Oneborg/TT / Svenska Dagbladet
Debatten om Stockholms konsertlokaler

15 000 skriver på lista för att rädda konsertlokaler

Över 15 000 personer har skrivit på en namnlista mot att flera konsertlokaler i Stockholm riskerar att stängas ner. Det skriver SVT:s Kulturnyheterna.

Bland annat rör det sig om Kägelbanan efter klagomål från grannar på ljudnivån, men även Debaser vid Hornstullstrand på grund av planerad ombyggnation.

”Det är fruktansvärt skadligt för de mindre banden som får sina vingar klippta”, står skrivet i namninsamlingen, enligt SVT.

23 maj
Läs mer om Debatten om Stockholms konsertlokaler