Nöje & kultur

Jean-Claude Arnault. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Arnault

Analyser: En tydlig signal – Arnault kommer att dömas

Att Jean-Claude Arnault häktas är en tydlig indikation på att han kommer att dömas till fängelse för våldtäkt, skriver Aftonbladets Oisín Cantwell i en analys. Han menar att domaren fattar beslut om häktning först efter att noga ha värderat bevisningen.
Men Cantwell konstaterar också att även om Arnault fälls i tingsrätten är målet troligen inte över, han räknar med att Arnault kommer att överklaga till hovrätten.
Även DN:s Stefan Lisinski drar slutsatsen att Arnault kommer att dömas till fängelse, och gissar att strafflängden kommer att bli ”flera år”.
Lisinski skriver att det till viss del är överraskande att bevisningen är så stark att domaren väljer att häkta, eftersom det var flera år sedan det misstänkta brottet begicks.

Igår 13:46
Kammaråklagaren Christina Voigt meddelade på en pressträff att Arnault begärs häktad. JONATHAN NACKSTRAND / AFP
Anklagelserna mot Arnault

Jean-Claude Arnault häktas i väntan på tingsrättsdom

Den så kallade kulturprofilen häktas för den första åtalspunkten, en av våldtäkterna, i väntan på dom från tingsrätten. Åklagaren Christina Voigt yrkar på tre års fängelse.
Kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz säger att hon är säker på att Arnault döms.
Hans advokat Björn Hurtig säger att risken för att det blir en fällande dom är ”överhängande”.
– Men vi viker inte ner oss. Om det skulle bli en fällande dom så kommer vi att överklaga, säger han till TT.
I en intervju med DN säger Hurtig att Arnault reagerade starkt på beskedet.
– Han blev chockad. Han blev tyst. Han blev inbunden och mådde dåligt.

Igår 10:54
Sven-Erik Alhem. Frida Winter/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Arnault

Rättsexpert: Det är mycket sannolikt att han döms

Att Jean-Claude Arnault häktas misstänkt för en av de två våldtäkter han åtalas för ger en fingervisning om hur tingsrätten värderar bevisningen som åklagaren har lagt fram, skriver TT.
– I och med häktningen kan man utgå från att domen är given, han kommer med utomordentlig sannolikhet att dömas, säger rättsexperten och före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem till nyhetsbyrån.
Lika självklart är det dock att Arnault kommer att överklaga domen.
– Först i och med hovrättens dom vet vi vad utfallet blir, säger han.

Igår 11:35
Läs mer om Anklagelserna mot Arnault
Helg Intervjuer
M.I.A. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Intervjuer

M.I.A.: Fuck you-finger inte viktigare än att folk dör

Det var 2012 och artisten M.I.A. fick hela världens blickar på sig när hon under Madonnas uppträdande på Superbowl pekade ”fuck you” mot kameran. Musikindustrin vände henne ryggen.
– Det var bara en så löjlig grej i jämförelse med andra frågor. Det borde inte vara viktigare än att 100 000 människor dör, säger Mathangi ”Maya” Arulpragasam till The Talks.
Hon drar paralleller till bristen på respekt för mänskliga rättigheter på bland annat Sri Lanka, där hon själv växte upp, och talar om sitt rebelliska arv.

22 sep
Robyn. NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Intervjuer

Robyn är ute ur mörkret: ”Nästan en annan person”

Robyns fleråriga frånvaro från popscenen gjorde bara att hennes stjärnstatus svällde, skriver New York Times i en stor intervju med svenskan som släpper albumet ”Honey”.
– Om någon hade sagt till mig 2014 att det skulle dröja till slutet av 2018 innan jag släppte ett album skulle jag helt och hållet ha tappat det, säger hon.
Artikeln tar upp Robyns sorg efter vännen och musikproducenten Christian Falks död 2014 och uppbrottet och återföreningen med pojkvännen Max Vitali. Hon säger att hon är ute ur mörkret men att det inte känns som att hon ”återvänt”.
– Det känns nästan som att jag har blivit en annan person.
Läs hela intervjun via länken nedan.

22 sep
Chevy Chase. Evan Agostini / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Intervjuer

”Vet inte varför jag inte kan göra en Chevy Chase-film”

Chevy Chase är nykter och redo att jobba – problemet är att ingen vill arbeta med honom. Så inleder Washington Post en intervju med den 74-årige komikerstjärnan.
– De är mer ute efter George Clooneys och människor i hans ålder. Jag ser ganska bra ut för att vara 74. Jag vet inte varför jag inte kan göra en Chevy Chase-film, men det händer helt enkelt inte, säger han.
Tidningen konstaterar att skådespelaren har ett dåligt rykte – att han blivit känd för att vara arrogant och elak. Men att han också är rolig och känslig. I den långa intervjun får vi möta Chevy Chase som säger att ”gjort är gjort” och att han inte kan ändra någonting.
Han ger också en sving till Saturday Night Live som han menar bara blir sämre.
– Det gick utför efter de första två åren. Varför jag säger så? För att inte jag var med? Antagligen. Det är en hemsk sak att säga.
Läs hela intervjun via länken nedan.

22 sep
Läs mer om Helg