Nöje & kultur

Olga Tokarczuk. Arkivbild. Martin Meissner / TT NYHETSBYRÅN
Nobelpriset i litteratur

Olga Tokarczuk oroas för ökad självcensur i Polen

2018 års Nobelpristagare i litteratur, Olga Tokarczuk, anser att självcensuren ökar i Polen och oroas över vad det kan leda till framöver, skriver TT.

Den polska författaren lyfte sin oro under en presskonferens i samband med bokmässan som hålls i tyska Frankfurt just nu.

– Författare är på ett eller annat sätt rädda för att uttrycka vad de faktiskt känner av fruktan för politiska konsekvenser. Jag kan bara hoppas att den här utvecklingen inte fortsätter, sa hon.

Tokarczuk är känd kritiker till nationalistpartiet Lag och rättvisa (PIS) som efter söndagens val i Polen behöll regeringsmakten.

4 tim
Peter Handke.  ALAIN JOCARD / AFP
undefined

Handke till attack mot journalister: ”Aldrig mer”

Österrikiske författaren Peter Handke har fått motta massiv kritik sedan det i förra veckan blev känt att han tilldelas Nobelpriset i litteratur. Vid ett besök i hembyn Griffen på tisdagen fick han fortsatta frågor från medierna om hans ställningstagande i de jugoslaviska krigen på 90-talet.

Handke ska då ha svarat att han aldrig mer ska tala med journalister.

– Jag är en författare, liksom Tolstoj, Homeros, Cervantes, så låt mig vara i fred och ställ inte sådana frågor! ska han ha sagt enligt DN, som hänvisar till österrikiska medier.

Sedan ska Handke dessutom ha ställt in ett framträdande i byn som var planerat till onsdagskvällen.

Idag 11:50
Läs mer om Nobelpriset i litteratur