Nöje & kultur

Helg Recensioner
”Fantastiska vidunder”. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Recensioner

Fantastiska vidunder: ”En själlös teknisk uppvisning”

Vi får se färre vidunder och fler brott i uppföljaren ”Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott”, skriver The Guardians recensent Peter Bradshaw som menar att det bara blir mörkare.
Enligt Bradshaw fastnar man som tittare i en hel del nya detaljer vilket tar ner berättelsetakten lite.
”Den här ’Fantastiska vidunder’ är värd att se, underhållande som förväntat och en tilltalande julhändelse”, skriver han och tillägger att delar av spänningen och miraklet från första filmen försvunnit för en mer diffus berättelse som dessutom sprids ut på fler karaktärer.
Sydsvenskans recensent Michael Tapper är inte övertygad av den nya vidunder-filmen som han kallar för en själlös teknisk uppvisning.
Även han tycker att handlingen stannar upp till fördel för ett ”oändligt långdraget fyrverkeri av visuella effekter”.
Läs recensionerna i länkarna nedan.

16 nov
Elisa Del Genio och Ludovica Nasti spelar Lila och Lenù i ”My brilliant friend”. HBO Nordic.
Helg Recensioner

”My brilliant friend är en briljant version av succén”

HBO:s filmatisering av författaren Elena Ferrantes Neapelsvit ”My brilliant friend” är en briljant anpassning av succéboken, skriver Times recensent Judy Berman.
I den första delen av ”My brilliant friend”, som har premiär den 18 november, får vi följa vännerna Lilas och Lenùs barndom i Neapelkvarteret vidare till att Lila tvingas börja arbeta medan Lenù pluggare vidare.
Enligt Berman är det här en mycket sällsynt historia i det populärkulturella landskapet eftersom den ”ser unga kvinnor som de är: människor”.
Hollywood reporters recensent Daniel Fienberg skriver att den två timmar långa inledningen på serien är en ”extraordinärt lovande start”. Detta på grund av en fantastisk produktionsdesign i Neapelkvarteret och naturliga prestationer av skådespelarna Elisa Del Genio och Ludovica Nasti, skriver han.
Läs recensionerna i länkarna nedan.

16 nov
Alex Schulmans nya bok heter ”Bränn alla mina brev”. TT
Helg Recensioner

”Alex Schulman skriver som om det gällde livet”

”Okonstlat och kärnfullt skriver han sig fram längs en väg som börjar och slutar i den egna sårbarheten”, skriver Therese Eriksson i en recension av Alex Schulmans nya roman Bränn alla mina brev i Expressen.
I boken är det Schulmans mormor Karin Stolpe och hennes dramatiska romans med en ung Olof Lagercrantz som står i fokus och även Sveriges Radios recensent Ylva Nilsson imponeras. ”Det är vackert, det är sorgligt men framför allt så känns det väldigt sant”, skriver hon.
Gefle Dagblads kulturredaktör Kristian Ekenberg tycker att Schulman tar sig an berättelsen med ”imponerande mognad”.
”Sannolikt kommer Alex Schulman aldrig att ha en lika stark historia att berätta igen, och trots denna press levererar han utan att darra på handen”, skriver Ekenberg i sin recension.

16 nov
Läs mer om Helg