Nöje & kultur

Här är gänget som sommarpratade i år. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sommarpratarna

”Sommar i P1 behövs mer än någonsin som lägereld”

På söndagen sändes det sista sommarpratet för i år. SvD:s Therese Eriksson listar vilka värdar som utmärkte sig särskilt i sommar – och var starkast.

Hon nämner bland annat lyssnarnas sommarvärd Madeleine In Hwa Björks osannolika livshistoria, fotbollsjournalisten Erik Nivas unika röst och konstnären Britta Marakatt-Labbas strid för samernas rättigheter.

Eriksson lyfter även Stina Wollters sommarprat.

”Det är inte för inte som Wollters sommarprat tillhör sommarens mest omtalade; ibland är en hajp en hajp av det enkla skälet att något är riktigt, riktigt bra.”

Sydsvenskans Johan Malmberg skriver i och med att Sommar i P1 nu är slut för i år att även om programmet kritiseras så behövs det mer än någonsin som ”lägereld”. Han anser att kritikerna är oförstående inför Sommars roll som flaggskepp för public service.

”Resultatet må och bör kritiseras, det är också en annan fördel förresten: att den tränar folk i kritik, människor som annars sällan hittar gemensamma samtalsämnen. Men att önska att Sommar skulle ersättas av specialiserade poddar är rätt perspektivlöst”, skriver han.

18 aug
Jill Johnson.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Alla uppväxtskildringarna klumpar ihop sig som mos”

Artisten Jill Johnson påpekar själv i inledningen av sitt sommarprat att det är svårt att vara sist ut bland årets sommarpratare, och även Göteborgs-Postens recensent tycker att hon har ett otacksamt läge.

”För antalet uppväxtskildringar har i år börjat klumpa ihop sig som en bunke kletigt äppelmos och det blir inte bättre av att Jill Johnson hivar på med sina egna äpplen”, skriver Carl Moberg.

Både Moberg och DN:s recensent Nils Hansson noterar att Jill Johnson själv framför alla låtar i programmet, men uppskattar inte draget.

”Hon begränsar sig dock till en egen låt, vilket hedrar henne”, skriver Hansson.

18 aug
Jill Johnson.  Micke Grönberg/Sveriges Radio.
undefined

”Att vara sist ut i Sommar i P1 förstör hela sommaren”

Artisten Jill Johnson är sist ut av årets sommarpratare i P1, något hon själv kommenterar i inledningen av programmet.

– Att vara sist i raden av sommarpratare är ett garanterat sätt att förstöra hela sommaren.

Johnson nämner också att hon har väldigt svårt att säga nej – och att hennes milda och försiktiga nej är anledningen till att hon sitter i studion i dag. Hennes sommarprat i övrigt kommer troligen landa i reflektioner över bland annat medberoende, MeToo och sårbarhet, enligt programmets presentationstext.

18 aug
Läs mer om Sommarpratarna