Nöje & kultur

kristina Lugn Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

”Vi diskuterade hur vi ska förhindra totalhaveri”

Svenska Akademiens möte under torsdagen hölls på hemlig plats.
”Vi diskuterade mest hur vi ska förhindra ett totalhaveri” skriver ledamoten Kristina Lugn i ett sms till Dagens Nyheter.
Ledamöterna ska ha enats om ett skriftligt uttalande om advokatutredningen om Akademiens förhållande till kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Ett sådant väntas under fredagen.
”Det som dominerade var rannsakan av fel vi uppenbarligen begått”, skriver Lugn till tidningen.

4 tim
Översiktsbild över Stortorget, Knytblusmanifestation - avgå, hela akademien! hålls på Stortorget i Gamla stan i Stockholm.   Fredrik Persson / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Akademien sågs på hemlig plats – uttalande dröjer

I vanliga fall väcker inte Svenska Akademiens möten någon större uppståndelse. Men i dag väntade ett stort pressuppbåd utanför Börshuset i Gamla stan, och hundratals demonstranter hade samlats för att kräva hela Akademiens avgång. Men ledamöterna undvek medierna och mötet hölls på hemlig plats.
Senare under kvällen talade den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson med Expressen. På frågan om han kan säga något om sammankomsten svarar Olsson:
– Inte just nu. Det kommer i morgon (fredag).
Han vill inte heller berätta var mötet hölls.
Ledamoten Kristina Lugn skriver i ett sms till DN att Akademien har skrivit ett pressmeddelande där de uttalar sig kring den uppmärksammade advokatutredningen om kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Men de tänker skicka ut det först på fredagen.
I en intervju med DN senare under kvällen säger Kristina Lugn att torsdagens möte mest handlade om krisen.
– Vi lyckades fatta en rad prisbeslut, men diskuterade mest hur vi ska förhindra ett totalhaveri, säger hon.

Igår 19:59
Kung Carl XVI Gustaf Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Kungen vill inte se fler ändringar i akademistadgar

Kung Carl XVI Gustaf tycker inte att det behövs mer insyn i de kungliga akademiernas arbete, utan anser att de är tillräckligt transparanta som de är.
– Det tycker jag, med hänsyn till det arbete och den situation de jobbar under, säger kungen i en intervju med SVT Nyheter.
Han vill heller inte se några ytterligare ändringar i akademiernas stadgar utöver dem han redan aviserat gällande Svenska Akademien.
– Stadgeändringar ska man vara försiktig med, säger kungen.
På frågan om Svenska Akademien borde skärpa sina jävsregler anser kungen att det är upp till Akademien själv att diskutera det.
– Jag tror att de funderar mycket och att det kommer leda till något positivt framöver.

Igår 18:08
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien