Nooshi Dadgostar rasar i förtroendemätning
Förtroendet för Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar rasar med fem procentenheter i en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop.
23 procent av väljarna har stort eller ganska stort förtroende för Dadgostar. Andelen väljare som har litet eller ganska litet förtroende för V-ledaren har ökat med sex procentenheter till 56 procent.
Mätningen är desto godare nyheter för statsminister Ulf Kristersson (M). 39 procent säger sig nu ha stort eller ganska stort förtroende för honom, en ökning med fyra procentenheter sedan förra mätningen och ett skutt förbi SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Förtroendeligan toppas fortsatt av S-ledaren Magdalena Andersson. I botten återfinns MP-språkröret Daniel Helldén och C-ledaren Muharrem Demirok.
Andelen väljare som har ganska eller mycket stort förtroende för partiledaren
Siffran inom parantes anger förändring jämfört med förra mätningen i procentenheter.
Magdalena Andersson (S): 50 procent (+/-0)
Ulf Kristersson (M): 39 procent (+4 )
Jimmie Åkesson (SD): 38 procent (+1)
Ebba Busch (KD): 27 procent (-1)
Nooshi Dadgostar (V): 23 procent (-5)
Johan Pehrson (L): 17 procent (+2)
Märta Stenevi (MP): 14 procent (+/-0)
Daniel Helldén (MP): 8 procent (+2)
Muharrem Demirok (C): 8 procent (-2)
Så genomfördes mätningen
Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 till 79 år. Undersökningen omfattar 1 529 intervjuer under perioden 19 jan – 6 februari, 2024 och är genomförd som en webbundersökning. Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.
Om väljarbarometern från Demoskop
Demoskops väljarbarometer baseras bland annat på svar från den självrekryterade Iniziopanelen. Demoskop har en dagligt pågående datainsamling och i samtliga formulär som skickas ut ingår frågan om vilket parti man skulle rösta på om det var val i dag.
Väljarbarometern bygger alltid på åtminstone 2 000 intervjuer. Intervjuerna vägs utifrån kriterier som kön, ålder och region för att ge ett så representativt urval som möjligt sett till den vuxna svenska befolkningen.
Demoskops metod har ibland kritiserats för att bara delvis använda sig av slumpmässig rekrytering. Samtidigt kom Demoskop närmast valresultatet 2022, enligt Omnis genomgång.
Demoskops mätningar används av Aftonbladet.