Norsk ilska mot Guillou: Ljög om nationalikon
Författaren Jan Guillous senaste roman ”Blå stjärnan” kritiseras hårt i Norge. Mette Manus, dotter till krigshjälten Max Manus, har reagerat starkt på en replik som fälls i boken: ”Ingen norrman har orsakat så många landsmäns död som Max Manus” säger en kvinnlig romangestalt i samband med en militärparad 1945.
I en annan replik påstås att Manus avrättat en polischef.
– Detta är en direkt lögn. Historikerna har sagt att detta är fel, och vi vet att far aldrig var med om avrättning. Bruket av fars namn på det här sättet är en grov förolämpning, säger Mette Manus till Aftenposten.
Jan Guillou avfärdar invändningarna:
– Ett antal norska journalister är upphetsade över en bok som de inte har läst, säger han till Expressen.
bakgrund
Max Manus dog 1996
Wikipedia (sv)
Maximo Guillermo Manus, född 9 december 1914 i Bergen, död 20 september 1996 i Bærum, var en norsk motståndsman under andra världskriget. Han var bland annat löjtnant i Kompani Linge.
Max Manus deltog i Finska vinterkriget fram till 13 mars 1940 och i kriget i Norge 1940. Han började nästan direkt efter den norska kapitulationen att arbeta med att ge ut illegala tidskrifter. I januari 1941 greps han i sin lägenhet, men han kastade sig ut genom ett fönster och hamnade på sjukhus. Därifrån rymde han och tog sig till Storbritannien via Stockholm och halva jorden runt – en resa som tog sju månader. Det var i Storbritannien Max Manus värvades till Kompani Linge. 12 mars 1943 kom han tillbaka till Norge för att delta i motståndsrörelsen.
Max Manus blev medlem i "Oslogänget", som av britterna ansågs vara Europas bästa sabotagegrupp under andra världskriget. Max Manus arbetade bland annat med Gregers Gram under operationerna "Mardonius", "Derby" och "Bundle" som hade som uppgift att producera illegal propaganda och att utföra fartygssabotage.
De mest kända aktionerna Max Manus medverkade i var:
Sprängningen av flera fartyg i Oslo hamn Operasjon Mardonius, 1943).
Sprängningen av truppfartyget "Monte Rosa", som blev skadat (juni 1944).
Sprängningen och sänkningen av trupptransportfartyget "Donau" (januari 1945).
Sprängning och ödeläggelse av arbetskontor med arkiv som kunde förorsakat att tiotusentals unga norska män blivit rekryterade till tysk krigstjänst genom den beryktade Reichsarbeitsdienst (på norska Arbeidstjenesten).
Efter kriget arbetade Max Manus som livvakt för kungen och kronprinsen. Han skrev böcker om sina upplevelser och startade en stor kontorsmaterielfirma. 1947 ingick han äktenskap med Ida Nikoline Lie Lindebrække, syster till Sjur Lindebrække. De vigdes av Harald Gram, Gregers Grams far, efter kriget.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen