Norgefans.  PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Handbolls-VM 2019

Norsk storseger: ”Har lekstuga med Ungern”

Norge vann matchen mot Ungern i överlägsen stil med segersiffrorna 35–26 vilket betyder att Sverige i alla olika utfall måste vinna ödesmatchen mot Danmark.

Ungern öppnade starkt och hade en 4–3-ledning fem minuter in men därefter var det Norge som var i förarsätet. Endast tre bollar skiljde lagen åt i paus men i andra halvlek drog Norge ifrån rejält.

– Vilken lekstuga Norge har med Ungern, sa TV3:s expert Claes Hellgren.

Resultatet innebär att Norge kliver upp på 8 poäng, samma poängantal som Danmark.

Toppnyheter

Beto O’Rourke, Cory Booker och Elizabeth Warren  TT
Primärvalen 2020

Analyser: Risk för bråk i demokratkamp mot Biden

Det här är tillfället som Demokraterna väntat på sedan valnatten 2016, nu börjar kampanjen att göra Trump till en president med endast en mandatperiod. Det skriver CNN:s Stephen Collinson med anledning av de första nationella tv-debatterna som startar 05.00 svensk tid, inför primärvalen 2020.

Senator Elisabeth Warren är den strålkastarljuset kommer riktas mot under debatten, menar Aron Mishkin på Fox News. Hon kommer försöka undvika att attackera toppnamnen Bernie Sanders och förre vicepresidenten Biden, som debatterar först i morgon och samtidigt försöka få ut sitt budskap, skriver han.

Biden leder stort i mätningarna och är den som har mest att förlora på en tv-debatt, skriver DN:s Erik Bergin. Han ser risk för infekterade inbördesbråk med det stora startfältet.

Igår 20:52
Den första tv-debatten inför Demokraternas primärval går av stapeln onsdag natt svensk tid. SAUL LOEB / AFP
undefined

I natt börjar debattstrid om att bli Trumps utmanare

I natt hålls den första i en rad av debattdrabbningar där Demokraterna ska göra ett startfält på över 20 personer till en kandidat redo att utmana Donald Trump år 2020.

Debattsäsongen inleds med två på rad i Miami – en på onsdag och en på torsdag – på grund av det stora startfältet.

Vem som debatterar vilken dag har avgjorts med lottning. Trots att favoritkandidaten Joe Biden inte är med förrän på torsdagen kommer kvällens debatt handla mycket om att positionera sig mot honom.

Den som ligger bäst till i opinionsmätningarna inför kvällen debatt är Elizabeth Warren, senatorn från Massachusetts. Andra profiler som deltar är före detta kongressledamoten Beto O’Rourke och New Jerseys senator Cory Booker.

Igår 10:19
Läs mer om Primärvalen 2020
En silverfärgad Audi är polisens huvudspår. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen vädjar om hjälp – morden över på sekunder

Ingen har ännu gripits för dubbelmordet i Herlev utanför Köpenhamn där två unga män, enligt polisen mest troligt svenskar, sköts ihjäl.

Nu söker polisen vitten som sett den silvriga Audi som gärningsmännen mest troligt flytt i, rapporterar TT.

Den stals i fredags och har hittats norr om Köpenhamn, där gärningspersonerna tycks ha försökt tända eld på den.

Enligt uppgifter till Expressen och Aftonbladet är en av de som dödats en svensk gängledare. Bilder som Aftonbladet tagit del av visar att de misstänkta gärningsmännen genomförde dubbelmordet på bara några sekunder innan de flydde platsen.

Igår 17:28
Två personer sköts ihjäl i danska Herlev. Mathias Øgendal / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Gängledare sköts till döds i Köpenhamn

En av de två personerna som sköts ihjäl i Herlev utanför Köpenhamn var en svensk gängledare, enligt uppgifter till Expressen.

Sedan tidigare har dansk polis gått ut med att inledande uppgifter pekar på att offren var två unga svenska män. Den svenskregisterade bil de satt i sköts ett tiotal gånger med pistol och automatvapen.

Mycket talar för att det är kopplingar till Stockholm och Rinkeby men identiteter är inte 100 procent fastställda och därför väljer vi att inte kommentera. Det är dessutom en pågående utredning i Danmark, säger Stephan Kiernan, chef för polisens insatsgrupp ”Team 2022”, till Expressen.

Ett anonymt vittne till händelsen som Ekstrabladet talat med säger att det fanns en tredje man som klarade sig undan oskadd.

Bilder som Aftonbladet tagit del av visar förloppet och hur dubbelmordet genomförs under loppet av några sekunder.

Igår 13:20
Läs mer om Dödsskjutningen i Herlev
Trumps USA Gränspolitiken
Rosa Ramirez son Óscar Alberto Martinez dog tillsammans med sin dotter Valeria när de försökte korsa Rio Grande. JOSE CABEZAS / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Gränspolitiken

”Sa åt honom att inte följa amerikanska drömmen”

Bilden på Óscar Alberto Martinez från El Salvador och hans knappt treåriga dotter Valeria som drunknade när de försökte ta sig över Rio Grande in i USA har berört en hel värld.

Óscar Alberto Martinez mamma, Rosa Ramirez, säger till den salvadoranska tidningen La Prensa att hon var orolig över deras planer.

– Jag sa till honom att inte följa den amerikanska drömmen. Sorgligt nog har det här skett, säger hon till tidningen.

Sonen hoppades få jobb och så småningom kunna köpa en bostad i USA, säger Rosa Ramirez.

Igår 18:16
Donald Trump om bilden.  TT/AFP
undefined

Trump om bilden på döda migranterna: Hatar den

Nu kommenterar president Donald Trump bilden på migranterna Óscar Alberto Martinez och hans dotter Valeria.

Trump säger att han hatar att se bilden på fadern och dottern som drunknade i Rio Grande.

– Jag hatar den. Pappan var säkert en underbar kille, säger Trump, enligt AFP.

Samtidigt står han fast vid sin åsikt att det är det demokratiska partiets vägran att backa hans gränspolitik som är orsaken till att migranter dör på väg till USA.

Igår 18:28
Óscar Alberto Martinez från El Salvador och dottern Valeria som drunknade i Rio Grande när de försökte ta sig in i USA.  STR / AFP
undefined

Analyser: Bilden får inte Alan Kurdi-effekt på USA

Bilden på Óscar Alberto Martinez från El Salvador och dottern Valeria som drunknade i Rio Grande när de försökte ta sig in i USA jämförs i flera analyser med den på 3-årige Alan Kurdi som dog på en strand i Turkiet.

”Det är en påminnelse om migranternas helvete och att vi behöver bilder för att förstå och reagera”, skriver Jan Höglund i GP.

Men att den skulle få samma effekt som på Europa, att USA öppnar gränserna är inte troligt menar Aftonbladets Wolfgang Hansson. Däremot kan den bidra till att kritiken mot Trumps invandringspolitik ökar.

”Barnens levnadsförhållanden måste betraktas som den logiska slutpunkten på Donald Trumps kärva invandringspolitik”, skriver DN:s Martin Gelin.

Independent jämför bilden med den ikoniska bilden på en naken flicka täckt med napalm under Vietnamkriget och menar att bilden möjligen kan ha en tillfällig påverkan men att medkänslan inte kommer att vara i längden.

Igår 17:53
Läs mer om Trumps USA
Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ny L-ledare

Efter Ullenhags avhopp: Fler liberaler lämnar partiet

Fler liberaler fortsätter att lämna partiet efter Erik Ullenhags avhopp i partiledarkampen, skriver SVT Nyheter.

– Jag kan inte försvara det liberala partiet när jag diskuterar med min omgivning. Det är inte mina åsikter som förs fram längre, säger Charlotte Klötz, tidigare ledamot i kommunfullmäktige i Nordanstig, till SVT.

I går meddelade bland annat två partiveteraner att de lämnar efter Ullenhags besked. Endast Nyamko Sabuni återstår i kampen om partiledarposten, som avgörs på landsmötet på fredag.

Igår 20:09
Erik Ullenhag.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Sabuni var fel val – kan ge liberal baksmälla

Opinion Flera ledarsidor engagerar sig i dag i Erik Ullenhags avhopp från Liberalernas partiledarkamp. Uppmärksamheten kring Nyamko Sabunis seger i L-striden kan nog ge ett ökat stöd för partiet på kort sikt, skriver VLT i en ledare.

”Men om man tittar på de mest framgångsrika partiledarna just nu så är ingen av dem tuffast eller hårdast i sitt parti”, skriver Matilda Molander och nämner i sammanhanget Ebba Busch Thor, Jimmie Åkesson, Annie Lööf och Jonas Sjöstedt.

”Det är inte någon tillfällighet att det är Ebba Busch Thor och inte Sara Skyttedal som leder Kristdemokraterna”, skriver hon och betonar att mellanmjölk inte ger någon baksmälla.

Expressens Malin Siwe anser att Sabuni måste få köra sitt race, utan att ”utsättas för internt krypskytte”. Därmed undanbedes också goda råd från tidigare partiveteraner, skriver hon.

”Annars hamnar Sabuni i samma usla läge som Mona Sahlin gjorde på sin tid.”

Nerikes Allehandas Sofia Mirjamsdotter håller med om att Sabuni ska få en chans att ”visa vad hon går för”, men hoppas samtidigt att Ullenhag är beredd att ta över och ta ansvar vid ett eventuellt misslyckande.

”För partiet, och för ett snällare Sverige.”

Igår 08:07
Nyamko Sabuni och Ulf kristersson. TT
undefined

Statsvetare: Troligt att L tar sikte på M-väljarna

Erik Ullenhags besked att han ger upp kampen om att bli näste L-ledare innebär också att Jan Björklund-sidan förlorade den sista maktstriden i partiet. Det menar statsvetaren Svend Dahl, som också är chef för Liberala nyhetsbyrån.

Enligt honom är den stora frågan nu hur utmanaren Nyamko Sabuni tänker positionera partiet och vilka väljare som är målet. Mycket pekar enligt Dahl på att L kommer konkurrera med M om de ”borgerligt sinnade” väljarna, vilket på sikt också innebär att man behöver distansera sig från samarbetet med Socialdemokraterna.

– Man kan inte gå in i valrörelsen 2022 som ett stödparti åt S om man vill locka dessa väljare, säger Dahl till Expressen.

DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki anser att det blir svårt för Sabuni att ena partiet.

– Jag tror inte heller att det är hennes ambition, säger hon i P1-morgon.

Igår 07:28
Läs mer om Jakten på ny L-ledare