Hem
Polis på plats i Fittja centrum i februari efter att flera personer skottskadats. (Henrik Montgomery/TT)

Norsk toppolitiker: Vi vill inte följa i Sveriges fotspår

Grannländerna måste ta konsekvenserna av att Sverige inte förmår att städa upp i det ”kriminella kaoset”. Det skriver Norges tidigare justitieminister, Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen, i en debattartikel i Expressen. Amundsen refererar till Norges och Danmarks skärpningar av gränskontrollerna.

I debattartikeln målar han upp en mörk bild av utvecklingen i Sverige. Han skriver att norrmännen ser med förskräckelse på skjutvapenvåldet, skräms av bomb- och granatattackerna och chockas av den brutala våldsspiralen.

”Och vi gråter över att Sverige förlorat sin oskuld och kontrollen över sitt våldsmonopol. Vi älskar Sverige, men vi vill inte följa i dess fotspår.”

bakgrund
 
Fremskrittspartiet
Wikipedia (sv)
Fremskrittspartiet (bokmål) eller Framstegspartiet (nynorska), FrP, är ett norskt politiskt parti, i regeringsställning sedan 2013, som självbetecknar sig som klassiskt liberalt och konservativt liberalt. Partiet beskrivs av massmedia och akademiker som högerpopulistiskt. Partiet kallar sig själva "ett liberalt folkparti". Det har euroskeptiska och ekonomiskt liberala drag. Vissa bedömare har tillskrivit det värdekonservativa och högerextrema drag, dock utan att betrakta det som nationalistiskt. Både anhängare och kritiker, liksom Norges (dåvarande) statsminister Erna Solberg, har jämfört det med Ny demokrati i svensk politik. Partiet grundades 1973 som en front mot höga skatter och mer långtgående politisk styrning, medan invandrings- och flyktingfrågor på senare år kommit att bli mer prominenta. Fremskrittspartiet har etablerat sig som ett av Norges största partier, och betraktas som längst till höger bland partierna i Stortinget (där det var näst största parti och ledande oppositionsparti under perioderna 1997-2001 och 2005-2013). Partiet företräder enligt egen uppfattning ett traditionellt värdeliberalt alternativ som sätter individen i centrum framför statsmaktens roll i samhället. Professor Anders Todal Jenssen hävdade år 2003 att partiet var det enda populistiska stortingspartiet; alla de övriga var elitistiska, genom att de var uppbundna av sina partiprogram och andra beslut som fattats av exempelvis partistämmor men framför allt av stortingspartigrupperna, medan Frp:s dåvarande partiledare Carl I. Hagen hade möjlighet att omedelbart "vända kappan efter väljaropinionen" – och skickligt och lyhört också gjorde detta. Partiet anser inte sig självt vara populistiskt.I stortingsvalet i september 2005 fick partiet 22,1 procent av rösterna och 38 mandat. och passerade därmed Høyre i storlek, och blev det näst största partiet i Stortinget. Vid stortingsvalet i september 2009 gick de fram något, till 22,9 procent, och 41 mandat. Vid kommunvalet år 2011 gick Fremskrittspartiet tillbaka till 11,4 % av rösterna (ner från 17,5 % i 2007), och vid stortingsvalet i september 2013 fick de 16,3 procent av rösterna och 29 mandat (en minskning med 6,6 % och 12 mandat). Därigenom blev åter Høyre det största borgerliga partiet. Fremskrittspartiets ungdomsförbund heter Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) och leds av Simen Velle.

Om debattören

Per-Willy Amundsen (Fremskrittspartiet), ordförande i justitieutskottet i Stortinget, tidigare justitieminister

Tidigare

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen