TT.
SAS-piloternas strejk

Norwegian chockhöjer priserna efter SAS-strejken

Flera av Norwegians avgångar är slutsålda, som en effekt av SAS-strejken. Det skriver E24 som också rapporterar om priser som rusar då det norska lågprisbolaget inte har kapacitet att utöka avgångarna.

– Vi har fått frågan om vi sätter in extraflyg, men det har vi dessvärre inte möjlighet till då vi inte har den kapaciteten, säger Norwegians informationsdirektör Lasse Sandaker.

E24 berättar om resenärer som på Facebook har skrivit om hur de sett biljettpriserna fördubblas från 1 200 norska kronor till 2 500 norska kronor innan de hunnit trycka på beställ.

På fredagsförmiddagen var det bara en enda avgång tillgänglig till Stockholm från Oslo. Priset för flighten som gick via Helsingfors låg på 8 321 norska kronor.

Norwegians aktie steg närmare 6 procent på fredagsmorgonen men har sedan sjunkit tillbaka och handlas vid lunchtid ner cirka 1 procent.

Läs mer

Toppnyheter

Hanna Olsson i Sveriges Damkronor. Arkivbild.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Löneskillnaderna inom idrotten

Ishockeyförbundet får kritik: Yrvaket och tondövt

Svenska ishockeyförbundet har hanterat konflikten med Damkronorna fel från början, anser pr-konsulten och krishanteringsexperten Patrik Westander.

– De borde ha visat förståelse för problemet direkt, säger han till TT.

Det var för drygt en vecka sedan som 43 spelare meddelade att de tackar nej till en landslagssamling och en kommande femnationsturnering på grund av bland annat dåliga ekonomiska förutsättningar, försäkringsfrågor samt brist på respekt. När nyheten kom sa Tommy Boustedt, förbundets generalsekreterare, att han var förvånad över bojkotten. Osmidigt, anser Westander.

– Det första uttalandet var yrvaket och tondövt. Det hade varit bättre om förbundet från början hade sänkt konfliktnivån genom att visa empati och förståelse för problemet.

14 min
Ordföranden i Svenska ishockeyförbundet, Anders Larsson.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Möte med Damkronorna bokat: ”Måste lösa det”

Anders Larsson, ordföranden i Svenska ishockeyförbundet, säger att förbundets operativa ledning med generalsekreteraren Tommy Boustedt i spetsen har bokat in ett möte med spelarfacket Sico senare i veckan. Även SDHL kommer finnas med.

– Vi är i en situation nu där det är ett allvarligt läge, jag är bekymrad som ordförande och vi måste lösa det här, säger Anders Larsson till TT.

Det var i onsdags i förra veckan som spelarna i Damkronorna gjorde gemensam sak och via sociala medier meddelade att de inte skulle ställa upp på landslagslägret i Stockholm med efterföljande turnering i Finland den här veckan. Spelarnas protest grundar sig i låg ersättning och vad de menar är bristande respekt.

Idag 12:15
Erika Grahm. CARL SANDIN / BILDBYRÅN
undefined

Grahm om bojkotten: ”Några år av frustration”

Hockeyspelaren Erika Grahm berättar nu hur samtalen mellan Damkronorna och Ishockeyförbundet gått i den rådande konflikten om damspelarnas villkor. Spelarna och förbundet har haft flera möten men aldrig fått träffa de högsta tjänstemännen.

– Det hela bygger på några år av frustration. Vi i landslaget har kommit till en punkt där vi till slut tyckte att det får vara nog, säger Grahm till Sportbladet.

Hon var den som förra veckan meddelade att Damkronorna bojkottar landslagsträningar i protest mot dåliga villkor.

Idag 10:26
Läs mer om Löneskillnaderna inom idrotten
Jytte Guteland.  FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsdömde KI-forskaren

S-topp: Wallström måste sätta hårdare press på Iran

Opinion Sverige borde sätta större press på Iran om de övergrepp mot mänskliga rättigheter som sker i landet. Det skriver Jytte Guteland, S-politiker och ordförande för svenska Irankommittén, på Aftonbladet Debatt. Bakgrunden är att utrikesminister Margot Wallström (S) i dag träffade Irans utrikesminister Javad Zarif.

Hon listar en rad människorättsaktivister, journalister, advokater och fackföreningsaktiva som sitter fängslade i Iran på grund av sitt demokratiska engagemang. Bland annat nämns den dödsdömde svenske forskaren Ahmadreza Djalali, som Wallström under en efterföljande pressträff sa att hon diskuterat med Zarif.

”Dessa fångars brott är att de har kämpat för andra människors frihet. Nu behöver de vår hjälp. Vi vill se att du, Margot Wallström, använder detta tillfälle att pressa Iran så att dessa politiska fångar släpps fria.”

1 tim
T.v en demonstration för att Ahmadreza Djalali ska släppas fri. T.h. Utrikesminister Margot Wallström.  TT
undefined

Wallström manar Iran att häva dödsdom mot Djalali

Utrikesminister Margot Wallström (S) tog upp fallet med den dödsdömde svenske forskaren Ahmadreza Djalali i Iran när hon i dag träffade landets utrikesminister Javad Zarif, skriver Expressen.

– Vi kräver att det här dödsstraffet inte ska verkställas, förstås, och vi har via vår konsulära enhet kontakt med anhöriga. Vi uttrycker oro för hans hälsa och kräver konsulärt tillträde. Det är viktigt att vi fortsätter insistera på detta, säger Wallström.

Hon hävdar att det finns en vilja från Irans sida att lyssna på vad Sverige har att säga i frågan.

Djalali har suttit i iranskt fängelse sedan 2016 och dömdes året därpå till döden, anklagad för spioneri.

3 tim
Läs mer om Dödsdömde KI-forskaren
Matteo Salvini i mitten. Gregorio Borgia / TT NYHETSBYRÅN
Italiens nya regering

Analys: Contes avgång var ett direkt slag mot Salvini

Italienska regeringar har en tendens att splittras, så frågan är om den som tar över efter att premiärminister Giuseppe Conte avgått kommer att vara längre? undrar Washington Posts Adam Taylor i en analys.

Att Conte självmant valde att avgå kan tolkas som ett direkt slag mot vice premiärminister Matteo Salvini vars mål är ett nyval, skriver han. Enligt Taylor kan agerandet leda till att Femstjärnerörelsen försöker få till samarbete med Demokratiska partiet eller Forza Italia för att slippa nyval.

Under sitt tal till senaten valde Conte att gå hårt åt Salvini som han menade har ”ansvarslöst” satt landet i kris. ”Med tanke på Italiens meritlista ser den förutsägelsen ut att vara säker”, skriver Taylor.

SVT:s Jennifer Wegerup skriver i en analys att regeringskrisen öppnat en rad alternativ – men att det oavsett vad kommer leda till en kamp utan dess like. Detta då det finns flera mindre partier som skulle kunna bilda en rad olika koalitioner, skriver hon.

”Frågan är vad president Mattarella nu kommer att göra.”

1 tim
Matteo Salvini/Giuseppe Conte. Gregorio Borgia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Salvini: Redo att skjuta på nyval tills budgeten är klar

Lega-ledaren Matteo Salvini är redo att hålla koalitionsregeringen vid liv tills budgeten för 2020 godkänts innan landet går till nyval. Det säger vice premiärministern enligt Reuters.

Tidigare i dag meddelade premiärminister Giuseppe Conte sin avgång. Han kallade Salvinis agerande att utlösa den här konflikten för ”ansvarslöst”.

Nu är det upp till presidenten att välja mellan att utlysa ett nyval eller sondera terrängen för en ny regering. Enligt statsvetaren Fabio Cristiano tyder allt på att det är möjligt med en ny regeringsbildning – utan att ett nyval behöver hållas, skriver TT.

3 tim
Matteo Salvini och Giuseppe Conte. ANDREAS SOLARO / AFP
undefined

Guiseppe Conte avgår – bakslag för Matteo Salvini

Italiens premiärminister Giuseppe Conte meddelar inför senaten att han avgår, skriver AFP. Han kommer nu att lämna in sin avgångsansökan till presidenten.

Conte inledde sitt tal inför senaten med att säga att det är ”ansvarslöst” av vice premiärminister Matteo Salvini att utlösa denna kris.

– Salvini visar att han följer sina egna intressen och sitt partis intressen. Hans val innebär en seriös risk för landet, sa han.

Att Conte självmant avgår beskrivs som ett bakslag för Salvini som önskar ett nyval. Detta eftersom det nu blir upp till presidenten att bestämma huruvida han vill utlysa ett nyval eller sondera terrängen för en ny regering.

5 tim
Läs mer om Italiens nya regering
Explosionen vid Archangelsk/Vladimir Putin. TT
Explosionen vid ryska militärbasen

Ryssland vägrar ge svar om stängda strålningsstationer

Ryssland vägrar att ge någon information efter att fyra stationer, som mäter strålning i atmosfären, i några dagar slutade att samla in data efter explosionen vid en ryska militäranläggning i Archangelsk, skriver The Guardian.

Rysslands biträdande utrikesminister menar att insamlandet, som leds av den internationella organisationen CTBTO, är ”frivilligt” och att andra länder inte har med det att göra.

Att de fyra stationerna slocknade väcker oro för att Ryssland kan ha manipulerat dessa. Explosionen orsakade förhöjd strålningsnivå och ledde till att många i området köpte jod, vilket används för att minska effekterna av att ha utsatts av strålning.

3 tim
Illustrationsbild. Sergei Yakovlev / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Sensorer för radioaktivitet stängdes efter explosionen

Ett globalt nätverk som övervakar radioaktivitet uppger att deras fyra ryska sensorer slutade sända data bara dagar efter den mystiska explosionen vid en militäranläggning i Archangelsk, skriver Reuters. Det väcker oro över att Ryssland kan ha manipulerat sensorerna.

Nätverket CTBTO, som har sensorer som plockar upp så kallade radionuklidpartiklar, har fått uppgifter från Ryssland om att stationerna hade ”kommunikations- och nätverksproblem”.

Det ryska försvarsdepartementet, som driver stationerna, har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Explosionen orsakade förhöjd strålningsnivå och ledde till att många i området köpte jod, vilket används för att minska effekterna av att ha utsatts av strålning.

Igår 14:36
Läs mer om Explosionen vid ryska militärbasen
Jaroslav Lavryniv och Olexsandr Traiduk misstänks för mordet på Gert-Inge Bertinsson.  Polisen.
Misstänkta mordet på Gert-Inge

Polisen går ut med namn och bild på Gert-Inges misstänkta mördare

Nu går polisen ut med namn och bild på de två män som misstänks för mordet på Gert-Inge Bertinsson, 70 i Markaryd. Det är Yaroslav Lavryniv och Olexsandr Traiduk som polisen nu söker upplysningar om. De två misstänks ha flytt till sitt hemland Ukraina.

– Man ska inte utsätta sig för fara. Jag konstaterar att de här två är efterlysta misstänkta för mord och då ska man inte ingripa själv utan kontakta polisen, säger Robert Loeffel, pressinformatör hos polisen, till Kvällsposten.

Samtidigt söker man uppgifter om Bertinssons guldfärgade bil som misstänks ha stulits i samband med mordet. Polisen har anledning att tro att den är falskskyltad.

De två männen förekommer också i utredningen kring försvinnandet av en 80-årig man i Västerbotten, där Gert-Inges stulna bil också setts till, skriver Aftonbladet.

5 tim
Montage. TT
undefined

Bärföretagaren säker: ”Mötte gärningsmännen”

Männen som misstänks ha mördat Gert-Inge Bertinsson kan ha flytt till via svensk-finska gränsen och vidare österut mot Ukraina.

I helgen spärrades ett hus av i västerbottniska Adak, samma område som Bertinssons bil har setts omskyltad med falska plåtar. Ägaren av huset som driver ett bärplockningsföretag är säker på att han mött de misstänkta gärningsmännen, berättar han för Aftonbladet.

– Jag träffade först tre av dem vid affären och de berättade att de ville plocka bär. Men de hade ingen bil så jag förklarade att de inte kan arbeta här utan bil när de ska frakta bären ur skogen. Samtliga var från Ukraina, säger han till tidningen.

Idag 12:59
Gert-Inge Bertinsson/polisens sökarbete i Markaryd. Arkivbild. Privat/TT
undefined

Bilen i Gert-Inge-fallet har setts där åldring saknas

Samma bil som stals efter det misstänkta mordet på 70-åriga Gert-Inge Bertinsson Markaryd i Småland, har synts i trakterna i Malå i Västerbotten, där en 80-årig man varit försvunnen sedan i början av augusti, skriver Norran.

– Det är konstaterat att den bil som stals i samband med mordet är samma bil som synts i trakterna av Adak i Malå i början av augusti, säger Johann Kristiansson vid polisen i Skellefteå, till tidningen.

80-åringens försvinnande utreds nu som misstänkt människorov, även om det inte finns något som tyder på att mannen utsatts för brott.

Igår 15:31
Läs mer om Misstänkta mordet på Gert-Inge