Hem
Från en av FHM:s pressträffar (Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Novus: Lågt förtroende för FHM i utsatta områden

I utsatta områden är förtroendet för Folkhälsomyndigheten och regeringen betydligt lägre än i resten av Sverige. Det visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av stiftelsen The Global village.

Bland de svarande som bor i Sveriges 60 utsatta områden uppger 46 procent att de har förtroende för Folkhälsomyndigheten, 44 procent svarar att de har förtroende för regeringen. Hos allmänheten är siffrorna 71 respektive 63 procent, skriver TT.

Personer födda i andra länder har enligt Folkhälsomyndigheten varit överrepresenterade bland de smittade.

– De här låga förtroendesiffrorna gör det svårt att snabbt nå ut med information om covid-19, säger Ahmed Abdirahman, grundare och vd för The Global Village.

Om undersökningen

Undersökningen bygger på 2 000 telefon- och webbintervjuer genomförda med boende i Sveriges 60 mest utsatta områden mellan 19 mars och 15 maj. Svarsfrekvensen i undersökningen var endast 12 procent.

– Det viktiga är slumpmässigheten i urvalet och där ser vi inte några systematiska bortfall, säger Mats Elzén, opinionsanalytiker på Novus, till TT.

Undersökningen till allmänheten är genomförd med drygt 1 000 personer via webbenkäter, mellan 16-22 april.

 
Utsatta områden
Wikipedia (sv)
Utsatt område är ett begrepp som polisen i Sverige sedan 2015 använder för att beskriva förortsområden och stadsdelar med över tid låg socioekonomisk status och kriminell påverkan på lokalsamhället.Områdena delas upp i utsatta områden, riskområden och särskilt utsatta områden. Totalt var dessa områden 60 i juni 2019 (varav 28 "enbart" utsatta). År 2017 bodde totalt 566 000 personer eller 5,4 procent av landets befolkning i något av dessa områden, och 200 000 personer eller 2,0 procent av befolkningen i särskilt utsatta områden.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen