”Nu måste rättsstaten rulla in i problemområdena”
”Samhället har retirerat och låtit ett parallellsamhälle växa fram, där de kriminella i hög grad dikterar villkoren.” Det skriver Expressens ledarskribent Anna Dahlberg i en kommentar till polisens lägesrapport om situationen i de 53 mest problemtyngda utanförskapsområdena som släpptes nyligen.
I årtionden har förortsprojekten avlöst varandra, samtidigt som samhället i praktiken gett upp gett upp det mest basala – trygghet och en fungerande rättsstat, skriver hon och frågar sig: ”Hur har ansvariga politiker kunnat låta detta ske?”
Dahlbergs medicin är bland annat att det ska vara tydligt att brott straffar sig:
”Att öka risken för att åka dit är det mest effektiva sättet att avskräcka från brott, intygar kriminologen Manne Gerell. Inför därför jourdomstolar, sätt upp övervakningskameror, skärp straffen för unga och slopa systemet med åtalsunderlåtelse (staffrabatt).”
Dessutom bör regeringen tillsätta en nationell samordnare med ansvar för att samla erfarenheter och forskning och föra ut det till berörda kommuner.
”Om tryggheten ökar i områdena kommer mycket annat på köpet.”
Även om läxhjälp och fler vuxna på stan har visat sig hjälpa i vissa fall menar hon att ”hållbarhetsprojekt och kommunikationsplaner” bör läggas åt sidan: ”Nu måste rättsstaten rulla in.”
Tidigare i ämnet:
Särskilt utsatta områden
- Vivalla, Örebro
- Hallunda/Norsborg, Botkyrka (Norra Botkyrka)
- Husby, Stockholm
- Ronna/Geneta/Lina, Södertälje
- Rinkeby/Tensta, Stockholm
- Araby, Växjö
- Rosengård söder om Amiralsgatan, Malmö
- Södra Sofielund (Seved), Malmö
- Bergsjön, Göteborg
- Biskopsgården, Göteborg
- Gårdsten, Göteborg
- Hammarkullen, Göteborg
- Hjällbo, Göteborg
- Lövgärdet, Göteborg
- Skäggetorp, Linköping
Källa: Polisen