Hem

”Nu ska Frankrike täppa till hålen i gruyèreosten”

(Shutterstock)

Frankrikes premiärminister har dragit fram ostbrickan, och Moulin Rouge har återfått sina snurrande vingar. Louise Nordström rapporterar från ett somrigt Paris, där det också bjuds på en lyxvariant av vardagsbaguetten jambon beurre.

Röda dagar har blivit en riktig gruyèreost

Det slog ned som en bomb när premiärminister François Bayrou lade fram sitt förslag om hur Frankrike ska spara motsvarande 450 miljarder kronor nästa år: genom att bland annat slopa två röda dagar.

Fransmännen rasar.

Förutom annandag påsk, som ministern menade inte längre ”har någon religiös betydelse”, så vill han också avskaffa ledigheten den 8 maj, dagen då Frankrike firar andra världskrigets slut.

Maj månad, påpekade han, ”har blivit en riktig (hålig) gruyèreost, där man hoppar från broar (franska liknelsen för klämdag) till rena viadukter av ledighet”.

Kritiken har inte låtit vänta på sig. Jordan Bardella, partiledare för ytterhögerpartiet Nationell samling, har beskrivit det som ”ett direkt angrepp på vår historia, våra rötter och på det arbetande Frankrike”. Landets största fackförbund hotar med strejker och demonstrationer vid skolstarten.

”För att vara fri, måste du vara fruktad”

President Emmanuel Macron kom med det som eventuellt kommer utses till årets citat när han kvällen innan nationaldagen den 14 juli höll sitt årliga tal till armén.

Med det militära toppskiktet samlat kring sig varnade han för att hotet mot friheten i Frankrike och Europa är det allvarligaste sedan andra världskrigets slut.

– För att vara fri i den här världen måste du vara fruktad. För att vara fruktad måste du vara mäktig, sa Macron.

Han syftade i synnerhet på Ryssland, som Frankrikes högste general några dagar tidigare beskrivit som landets största fiende.

Macron kungjorde att han vill att försvarsanslagen höjs med 6,4 miljarder euro, omkring 72 miljarder kronor, 2026 och 2027.

Det är alltså delvis därför som Frankrike har en del hål att täppa till i gruyèreosten.

Macron kan inte själv bestämma hur mycket pengar som ska läggas på försvaret, utan måste få stöd av ledamöterna i nationalförsamlingen.

Macron inspekterar trupperna under Bastille-dagen den 14 juli. (Michel Euler / AP)

Gisèle Pelicot tilldelad hedersutmärkelse

Modiga, modiga Gisèle.

Inför nationaldagsfirandet tilldelades hon Frankrikes högsta medborgerliga utmärkelse, riddare av Hederslegionen.

Gisèle Pelicot, 72, fick den prestigefyllda orden för modet hon visat när hon valde att inte utnyttja rätten till anonymitet under rättegången i ett av landets värsta våldtäktsmål någonsin.

Under nära 10 års tid drogades hon medvetslös av sin dåvarande man, Dominique Pelicot, och utsattes för grova våldtäkter av både honom och ett 70-tal främmande män i sitt eget hem. Många av övergreppen filmades.

Hennes starka vittnesmål ledde till att exmaken dömdes till 20 års fängelse, och att samtliga av hans 51 identifierade medförövare också fick fällande domar.

Tack vare Gisèle Pelicots beslut att låta rättegången hållas inför öppna dörrar, och därmed göra sin historia offentlig, har Frankrike skärpt sin våldtäktslagstiftning. Hon har även blivit en feministisk förebild i kampen om att flytta över skammen från sexualbrottsoffer till gärningsmännen.

Gisèle Pelicot utsattes för övergreppen mellan 2011 och 2020. (Lewis Joly / AP)

”Hjälten i 18:e arrondissementet”

Sommaren har även bjudit på andra, näst intill otroliga, hjältedåd.

I början av juli började det brinna i ett sexvåningshus i norra Paris. 39-årige Fousseynou Cissé hade precis lyckats ta sig ut ur huset när han insåg att en familj på översta våningen var fast i lågorna, och inte kunde ta sig ut.

Utan att tveka sprang han upp för de sex trapporna och tog sig in i lägenheten bredvid. Därifrån klättrade han sedan ut på den sluttande takkanten och förde alla familjemedlemmar – två bebisar, två små barn och två vuxna – i säkerhet.

– Jag tvekade inte att kliva ut ur fönstret, berättade han för tv-kanalen BFMTV efteråt och sa att han agerat reflexmässigt så fort han sett att det var barn i fara.

Fousseynou Cissé, som är från Senegal, har tilldelats medalj av både polischefen och Paris borgmästare, Anne Hidalgo, för sitt mod. Hidalgo har även lovat att se till att Cissés ansökan om medborgarskap ska blixtbehandlas.

Cissé har fått smeknamnet ”hjälten från 18:e”, döpt efter det 18:e arrondissementet han utförde hjältedådet i.

Moulin Rouge snurrar som den ska igen

Äntligen är Montmartre sig likt igen.

14 månader efter att Moulin Rouge, den röda väderkvarnen som symboliserar franskt kabaréliv på Paris enda ”bergstopp”, tappade sina vingar så är de inte bara tillbaka – de snurrar också.

Moulin Rouge tappade sina fyra vingblad i april 2024 på grund av ett tekniskt fel. Som tur var blev ingen skadad när de en natt plötsligt föll till marken, men de fick med sig några av bokstäverna i nöjesetablissemangets namn.

Eftersom Paris skulle hålla i OS bara några månader senare, och OS-facklan skulle färdas förbi landmärket, skyndade man sig att ersätta dem med statiska blad.

Men det var inte förrän den 10 juli i år som en ny motor kom på plats, och vingbladen började snurra igen.

– Hela danstruppen är överlycklig att våra vingar är tillbaka, det är Paris vingar, säger kabarédansaren Cyrielle till AFP.

Moulin Rouge drar till sig omkring 600 000 besökare per år.

Montmartre firade med fest när vingbladen på Moulin Rouge började snurra igen. (AP )

... och så har jag provat stans mest omtalade ”jambon beurre”

I nästan ett år har jag gått och suktat över stans mest omtalade macka: en ost- och skinkbaguette signerad konditormästaren Francois Perret.

Om och om igen har jag sett den susa förbi i sociala medier, och jag har haft svårt att sluta tänka på den. Häromdagen bestämde jag mig för att äntligen prova om den verkligen var värd de motsvarande 170 kronorna.

Jag blev inte beskviken, den både smakade och frasade, men framförallt bjöds jag på precis den kundupplevelse jag i hemlighet hade hoppats på: 10 minuters lyxväntan på att få den redan färdiggjorda mackan överlämnad över disken, och ännu en kvarts lyxväntan på att få (det filtrerade?) kranvattnet levererat till bordet.

Här är den, stans dyraste jambon beurre med ost. Till höger syns min väns laxbaguette, men den snackas det inte alls lika mycket om. (Louise Nordström)
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen