Ny rapport: Så odlar vi svensk beredskap
Biodynamisk odling minskar inte bara klimatpåverkan – den kan även bli lösningen på framtida kriser, visar ny forskning.
Det så kallade DOK-försöket* omfattar 45 års forskning som tydligt visar fördelarna med biodynamiska gårdar. De släpper inte bara ut 63 procent mindre växthusgaser än konventionella jordbruk, utan ger även stabilare skördar och minskat beroende av konstgödsel och fossila bränslen.
– Biodynamiska gårdar ses som en helhet där växtodling och djurhållning samverkar och man strävar efter att vara självförsörjande, säger Jostein Hertwig, ordförande i Svenska Demeterförbundet.
I dagsläget har Sverige en självförsörjning på 50 procent**. En oväntad kris kan snabbt leda till tomma butikshyllor. Här skulle en ökad biodynamisk livsmedelsproduktion kunna stärka Sveriges motståndskraft, menar Hertwig.
– I en orolig värld behöver vi inhemsk odling som ger stabilitet över tid. Forskningen visar det vi inom antropofin vetat länge; samverkan med naturens egna processer är en styrka.
Han pekar på företag som Saltå Kvarn som byggt upp en stabil, biodynamisk livsmedelsproduktion och hoppas att DOK-rapporten kan få fler att följa efter.
* https://www.fibl.org/en/shop-en/1787-dok-factsheet/
** https://www.lrf.se/las-mer/forsorjningsgrad/