Tre män åtalas för att ha fuskat på högskoleprovet genom att använda mycket små hörsnäckor. Telefoner som var uppkopplade i gruppsamtal. Foto: Polisen TT
Fusket på högskoleprovet

Ny rättegång i fuskhärvan – fällande domar revs upp

Nu inleds rättegången på nytt mot de tre män som för ett år sedan dömdes till fängelsestraff för bland annat grovt bokföringsbrott, skattebrott och medhjälp till osann försäkran. Detta efter att de sålt så kallade fuskpaket till personer som skulle göra högskoleprovet.

Göta hovrätt beslutade i somras att förhandlingen i tingsrätten måste tas om då domaren i målet ansågs vara jävig.

Inför den nya rättegången säger vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten, Gunilla Arph-Malmberg, att man har ny bevisning mot de misstänkta männen.

– Vi har tittat i beslagtagna datorer och gjort lite djupare analyser, säger hon till TT

Toppnyheter

Ali Esbati, Ulla Andersson och Nooshi Dadgostar i publiken under Almedalen. Arkivbild. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Maktskiftet i Vänsterpartiet

Intern kritik mot processen i V: ”Skapat uppförsbacke”

Att flera högt uppsatta vänsterpartister tidigt gått ut och stöttat Nooshi Dadgostar som ny partiledare skapat en uppförsbacke för andra att kandidera, säger en partimedlem till TT.

– Jag tycker inte att de skulle ha sagt något alls, utan låtit medlemmarna säga sitt och valberedningen göra sitt jobb, säger hen.

Fredagen är den sista dagen för valberedningen att presentera nomineringar. Förutom Elias Lodin, som själv anmälde sitt intresse i dag, har ingen utmanat Dadgostar.

18 min
Nooshi Dadgostar. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dadgostar får motkandidat – Elias Lodin ställer upp

Elias Lodin, ombudsman för Vänsterpartiet i Uppsala, vill leda partiet, skriver UNT.

”När vi har fler än en kandidat har vi möjligheten till en väl förankrad och öppen process som inkluderar alla medlemmar”, skriver Lodin i ett sms till Ekots politikreporter Lova Olsson.

Nooshi Dadgostar har hittills varit den enda som kandiderar till partiordförande för Vänsterpartiet. I dag, den 21 februari, är satt som sista dag för valberedningen att nominera kandidater.

4 tim
Läs mer om Maktskiftet i Vänsterpartiet
SVT:s vd Hanna Stjärne. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om public service

SVT:s vd om kravet från SD: ”Anmärkningsvärt”

SVT:s vd Hanna Stjärne tycker det är anmärkningsvärt att Sverigedemokraterna vill kalla SVT och SR till kulturutskottet för att diskutera frågan om partiskhet i public service.

”Det är en gräns som har passerats, när man vill kalla publicister direkt till riksdagen för att stå till svars för en enskild publicering”, skriver Hanna Stjärne i en kommentar till DN.

Hon säger vidare att det är fritt fram för politiker att kritisera och diskutera public service men att det måste ske med respekt för systemet. Hon hänvisar till Granskningsnämnden dit även politiker kan vända sig.

1 tim
SVT-huset i Stockholm Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SVT-chef om SD:s krav: ”Förvånande och ovanligt”

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Nyheter och Morgonstudion, är förvånad över SD:s begäran om att kalla in cheferna för SVT och SR till riksdagens kulturutskott för att diskutera partiskhet.

– Jag märker att public service har blivit en del av en politisk debatt som just nu är intensiv, säger hon till SVT:s Kulturnyheterna.

Hon menar att det för public service redan finns en särskild möjlighet för att få både opartiskhet och saklighet prövad: Granskningsnämnden.

Igår 20:42
Mats Svegfors (M). Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svegfors: SD motsätter sig det rådande systemet

SD har begärt att cheferna för SVT och SR ska kallas in till riksdagens kulturutskott för att diskutera partiskhet. Mats Svegfors (M), tidigare vd för Sveriges Radio, kallar det för en stark markering mot public service, rapporterar SVT Nyheter.

Han ställer sig också kritisk till SD:s utspel, men är inte förvånad.

– Man gör detta för att fortsätta motsätta sig det rådande systemet, säger han – och understryker att även Moderaterna och Kristdemokraterna är kritiska mot public service.

Enligt Svegfors är Sverige inte ensamt om den här sortens kritik mot public service. Bland annat har den konservativa regeringen i Storbritannien ifrågasatt BBC.

Igår 22:06
Läs mer om Debatten om public service
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Bernie Sanders  Mike Blake / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Sanders klättrar – ökar stöd bland svarta väljare

Vermontsenatorn Bernie Sanders har ökat sitt stöd bland svarta väljare och är nu uppe i nästan samma nivå som motståndaren vicepresidenten Joe Biden. Det visar en ny opinionsmätning som NBC News och Wall Street Journal har låtit göra.

Enligt mätningen får Biden stöd av 31 procent av de svarta demokratiska väjarna och Sanders av 29 procent.

Siffrorna spelar stor roll när den amerikanska primärvalskampanjen nu rör sig mot amerikanska delstater där den demografiska spridningen är större.

1 tim
Joseph Maguire och Donald Trump. TT
undefined

Källor: Trump sparkade underrättelsechef efter möte om rysk inblandning

I ett möte bakom stängda dörrar informerades demokratiska amerikanska politiker om ryska planer att blanda sig i både demokraternas primärval och valet i höst för att få Donald Trump omvald, enligt källor till New York Times.

Medlemmarna i demokraternas kommitté för inrikes säkerhet i representanthuset fick informationen den 13 februari, något som ska ha gjort Trump upprörd. Enligt tidningen var presidenten orolig för att demokraten Adam Schiff, som är ordförande i kommittén, kan komma att använda informationen mot Trump.

Nyheten kommer dagen efter att Trump meddelat att han sparkar underrättelsechefen Joseph Maguire och enligt New York Times låg briefingen om Ryssland bakom beslutet.

Idag 05:58
Läs mer om Presidentvalet i USA
Helg Recensioner
Al Pacino. MARIO ANZUONI / TT NYHETSBYRÅN
Helg Recensioner

”Nazijakten lär få Tarantinos fans på fall”

Amazon Primes nya prestigeserie ”Hunters” med Al Pacino och Lena Olin passar sig bäst som ”rafflande hämndfantasi”, menar SvD:s kritiker Sebastian Lindvall och ger svala 3/6 av i betyg.

Lindvall anser att serien, som kretsar kring en omaka skara rollfigurer som jagar nazister i 1970-talets New York, är på samma gång oseriös och segdragen.

Inte heller New York Times recensent Mike Hale är särskilt imponerad.

Hale tycker förvisso att skådespelarna gör ett hyfsat jobb och att produktionen är kompetent genomförd men konstaterar också att helheten blir mindre än summan av delarna.

Aftonbladets Karolina Fjellborg är desto mer positiv och ger ”Hunters ”fyra plus av fem möjliga.

”Fingertoppskänslan är kanske inte på topp, men den har definitivt en egen och stor personlighet”, skriver Fjellborg.

Läs recensionerna i länkarna nedan.

31 min
Bild ur filmen ”The call of the wild – skriet från vildmarken” Allstar/Walt Disney Studios Motion Pictures
undefined

Högt tempo i påtagligt datoranimerad familjefilm

”The call of the wild – skriet från vildmarken” är en fartfylld familjefilm, skriver DN:s recensent Mårten Blomkvist. Kanske är den till och med för fartfylld – de olika episoderna får knappt någon tid att sjunka in. Men om man accepterar det höga tempot och de påtagliga datoranimationerna är det medryckande, anser Blomkvist som ger filmen en trea i betyg.

TT:s recensent Miranda Sigander stör sig desto mer på den datorsnickrade hunden Buck. ”Som om någon har tagit Lassie och gnuggat lite Scooby Doo över”, skriver hon. I jämförelse med filmens skurk – en av världens tråkigaste – är Buck dock ett under av autenticitet, avslutar Sigander som ger en tvåa i betyg.

2 tim
Ozzy Osbournes nya skiva ”Ordinary man” Sony Music
undefined

Avgår med stil – ”några av mörkerprinsens bästa spår”

Om Ozzy Osbournes nya skiva ”Ordinary man” är ett sista farväl avgår han med stil, skriver SVT:s kritiker Per Sinding-Larsen i sin recension: ”Här hittar vi några av den 71-årige mörkerprinsens bästa och inte minst mest skrämmande spår på 25 år.”

The Irish Times recensent Eamon Sweeney är inte riktigt lika positiv, men tycker ändå att Ozzys röst fortfarande låter anmärkningsvärt bra.

Göteborgs-Postens Gustav Påhlsson är inne på samma linje när han konstaterar att albumet håller helt okej kvalitet sett till Ozzy Osbournes förutsättningar (han vårdas för en rad hälsoproblem och berättade förra månaden att han diagnostiserats med Parkinsons sjukdom). Men att ”The prince of darkness” nu kastar in handduken är trots allt inte särskilt sorgligt, avslutar Påhlsson sin recension.

2 tim
Läs mer om Helg

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund