Ny rättegång mot kirurgen – fråga om nöd i centrum
Frågan om hur nödrätt ska tolkas står i centrum när rättegången mot Paolo Macchiarini på måndagen når Svea hovrätt. Det rapporterar TT.
Kirurgen dömdes i juni 2022 till villkorlig dom för vållande till kroppsskada, men friades från brott mot två av tre patienter som fått hans syntetiska luftstrupar inopererade. Tingsrätten kom fram till att ingreppen inte överensstämde med kravet om vetenskap och beprövad erfarenhet. Ändå ansågs Paolo Macchiarini i straffrättslig mening ha handlat i nöd på grund av patienternas tillstånd. Därför ansåg tingsrätten att de två första operationerna var försvarliga. Frågan är om hovrätten gör samma tolkning av nödparagrafen.
Åklagaren vill att kirurgen döms till fängelse. Paolo Macchiarini förnekar brott.
bakgrund
Nödrätt
Wikipedia (sv)
Nödrätt är en grupp rättigheter för individ, samhälle och stat som uppstår som undantag när vederbörande befinner sig i nöd, och syftar till att värja aktören i nöd från summum ius, summa iniuria ('högsta rätt, högsta orätt'), det vill säga när lagar förbjuder det som är rätt eller nödvändigt. Till nödrätten hör nödvärnsrätten, trafikbrott i nöd, dödande av anfallande djur, med mera. Nödrätten kan åberopas om gärningen varit nödvändig.
Svensk rätt definierar nöd i Brottsbalkens 24 kap 4 §. Nödrätt kan enligt svensk lag uppkomma för att skydda liv, hälsa, egendom eller något annat viktigt som skyddas av rättsordningen. I sådana lägen är en gärning endast brottslig om den "med hänsyn till farans beskaffenhet, den skada som åsamkas annan och omständigheterna i övrigt är oförsvarlig". Sådan nöd ger med andra ord en objektiv ansvarsfrihetsgrund. I många länder finns lagar om undantagstillstånd, medan det för svensk del är oklart om det finns utrymme för konstitutionell nödrätt, eftersom det saknas force majeure-klausuler om kris i svensk lag.Åtminstone i Sverige saknas rätt till preventiv nödrätt, till exempel vid fridskränkningar. Putativ nödrätt (förmodad nödrätt), det vill säga när någon felaktigt haft goda skäl att tro att nöd förelåg utan att så nödvändigtvis var fallet, kan ibland ge ansvarsfrihetsgrund. Dock kan gärningar i nöd i samtliga fall vara nödexcess, det vill säga att handlingens allvar inte stått i proportion till nöden eller annars varit försvarlig.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen