Illustrationsbild Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Droganvändandet i Sverige

Ny trend: Rekordökning av kokain i mindre städer

Kokainet har under de senaste åren ökat kraftigt i mindre städer. Det visar analyser av misstänkt narkotika som har skickats till Nationellt forensiskt centrum, NFC, rapporterar Ekot. Under år 2019 hade myndigheten 3 700 ärenden där kokain påvisades, vilket är en fördubbling sedan 2015.

Att drogen ökar märks bland annat i Piteåområdet, där den för några år sedan knappt fanns. Men under de senaste åren har polisen börjat ta drogen i beslag och upptäcker fler personer som är påverkade av kokain, berättar Aron Backman är utredningschef vid lokalpolisområde Piteå älvdal för radion.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Vårdpersonal tar han om en patient i Daegu Kim Jong-un / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Kristen kyrka centrum för smittspridning i Sydkorea

En kristen församling i staden Daegu i Sydkorea pekas ut som en centralpunkt när det gäller spridningen av det nya coronaviruset i landet, rapporterar BBC. En enda kvinna i gruppen tros ha smittat minst 30 av de 53 personer som hittills konstaterats bära på viruset i staden.

Kvinnan fick symptom redan tidigt i februari men vägrade då låta sig testas, skriver The Guardian. 166 personer som kvinnan har varit i kontakt med har nu ombetts att sätta sig i frivillig karantän.

Församlingen Shincheonji Church of Jesus the Temple of the Tabernacle of the Testimony, som ibland har pekats ut som en sekt, har nu tillfälligt stängt ner verksamheten i Daegu. Stadens borgmästare kallar smittan i staden ”en aldrig tidigare skådad kris”.

Igår 22:42
Människor med munskydd i Peking. Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Viruset kan vara här för att stanna – trots minskningen av nya fall

Kina har rapporterat den lägsta siffran nya fall av coronaviruset covid-19 sedan 23 januari, enligt myndigheter i landet. Samtidigt varnar Wang Chen, forskningschef vid China Academy of Medical Science i Peking, för att viruset är här för att stanna.

Han säger att det nya coronaviruset skiljer sig från sars.

– Detta nya virus kan bli en sjukdom som samexisterar länge med människor, precis som influensan, säger han enligt till South China Morning Post.

Igår 06:37
Läs mer om Coronaviruset
Demonstranter till stöd för Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
Rysslandsutredningen

Trump om Stone: ”Har goda chanser till benådning”

USA:s president Donald Trump säger att hans vän och tidigare rådgivare Roger Stone har ”goda chanser att bli benådad” – bara timmar efter att Stone dömts till fängelse i 40 månader, skriver CNN.

Roger Stone dömdes bland annat för att ha ljugit för kongressen i samband med Rysslandsutredningen och för att ha hotat ett vittne.

Donald Trump flaggar dock samtidigt för att någon benådning inte kommer att ske snarast.

– Jag vill att hela processen avslutas först, säger presidenten, som tidigare sagt att hans vän behandlats ”orättvist”.

Igår 21:08
Roger Stone på väg till rätten. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över tre års fängelse för Trumps rådgivare Stone

Donald Trumps vän och tidigare rådgivare Roger Stone döms till 40 månaders fängelse, bland annat för att ha ljugit för kongressen, rapporterar amerikanska medier.

Fallet kring Stone fick stor uppmärksamhet förra veckan när det amerikanska justitiedepartementet gick in och rekommenderade att Stone skulle få ett lägre straff än vad åklagarna ville. Agerandet fick alla fyra åklagare i målet att hoppa av.

Straffet ligger i linje med det som justitiedepartementet föreslog.

Stone är den sjunde personen som döms efter Robert Muellers utredning om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Igår 17:37
Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Domaren: ”Sanningen finns och spelar fortfarande roll”

Roger Stone, vän och tidigare rådgivare till Donald Trump, har dömts till 40 månaders fängelse.

– Sanningen existerar fortfarande och spelar roll, sa domaren Amy Beckman när hon läste upp domen på torsdagen, enligt AFP.

Stone döms bland annat för att ha ljugit för den amerikanska kongressen i samband med Rysslandsutredningen.

– Roger Stones insisterade på att sanningen inte finns och hans stridslystnad och stolthet över sina egna lögner är ett hot mot våra mest fundamentala institutioner – och vår demokratis fundament, säger domaren.

Igår 18:08
Läs mer om Rysslandsutredningen
Illustrationsbild. LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Europa League 19/20

Krönikor: Efter ett tag framstod oron som patetisk

Trots avsaknaden av Markus Rosenberg flöt MFF-skutan ute på det stora europeiska havet, skriver Kvällspostens krönikör Mattias Larsson efter lagets 1–2-förlust borta mot Wolfsburg. Men även om den modiga matchplanen fungerade anser han att MFF måste höja sitt kreativa spel för att det ska kunna räcka hela vägen till åttondelsfinal.

”Båten är inte klar. Men flyter fortfarande”, skriver han.

Där Mattias Larsson använde marina metaforer för att beskriva Jon Dahl Tomassons nya lagbygge blickade Sydsvenskans krönikör Max Wiman mot bilindustrin: ”Som att kaxigt skicka ut en supersportig uppstickande Koenigsegg mot Wolfsburgs hela flotta av prestigemärken – Buggatis, Porsche och Bentley”, skriver han om MFF:s offensiva uppställning.

Sportbladets Per Bohman konstaterar att den oro han kände inledningsvis efter en stund framstod som patetisk. ”Att misstro Jon Dahl Tomassons förmåga att organisera ett försvarsspel redan innan jag fått se honom basa över MFF i en riktig tävlingsmatch var uppenbarligen ett personligt hjärnspöke mer än något annat.”

Igår 23:21
Adi Nalic deppar efter Wolfsburgs ledningsmål. LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
undefined

MFF tappade ledning till förlust mot Wolfsburg

Malmö FF förlorade bortamötet i Europa Leagues sextondelsfinal mot Wolfsburg med 1–2. Efter en mållös första halvlek blev det en högdramatisk inledning på den andra. Först fick Malmö straff efter att en Wolfsburgspelare räddat Sören Rieks nick med handen. MFF:s nyförvärv Isaac Kiese Thelin satte straffen kyligt och gav svenskarna ledningen. Men bara någon minut senare stod Josip Brekalo för en vacker kvittering efter att Eric Larsson tappat bollen.

Och som om inte det var nog gjorde tyskarna sedan matchavgörande 2–1 genom Mehmedi i den 62:a minuten. Schweizaren nådde högst på en frispark och nicken styrdes i mål av en olycklig Kiese Thelin.

Trots förlusten kan Kiese Thelins mål visa sig bli viktigt i returmötet. MFF går till exempel vidare på fler gjorda bortamål vid en 1–0-seger hemma.

– Malmö ska vara nöjda med resultatet. Det lever absolut inför returen, säger expertkommentatorn Johan Arneng i Kanal 9.

Igår 21:57
Henok Goitom och Isaac Kiese Thelin TT/Bildbyrån
undefined

Goitom ger MFF bra chans: ”Helt annat lag hemma”

Malmö FF förlorade med 1–2 på bortaplan i den första EL-sextondelen mot Wolfsburg. MFF gjorde en helt okej insats, men Kanal 9:s expert Henok Goitom tror att laget kommer att höja sig ytterligare i returmötet.

– Det är ett helt annat Malmö på hemmaplan jämfört med bortaplan, säger han i sändningen.

Lagkaptenen Behrang Safari tror att MFF har en bra chans att avancera från sextondelsfinalen.

– Hemma vet vi att vi är väldigt starka. Vi har supportarna bakom oss. Jag tror definitivt att vi kan vända det här, säger han till Kanal 9.

Returmötet i Malmö spelas på torsdag om en vecka.

Igår 22:17
Läs mer om Europa League 19/20
Polis vid platsen för en av dödsskjutningarna. Boris Roessler / TT NYHETSBYRÅN
Skjutningarna i Hanau

Analys: Tysklands problem med högerextremism växer

Dödsskjutningarna i tyska Hanau utreds som ett högerextremt terrordåd och allt tyder på att gärningsmannen hade allvarliga mentala problem, skriver Olle Lönneaus på Sydsvenskan.

Häromdagen greps också flera män i Tyskland misstänkta för att ha bildat en högerextrem terrorcell. Men det vanligaste mönstret bakom dåd som det i Hanau är att gärningsmännen är ”ensamvargar” som inspirerats av rasistisk propaganda på nätet – i stil med Anders Behring Breivik, Peter Mangs och Philip Manshaus, menar Lönneaus.

Ivana Kottasová på CNN menar att dödskjutningarna i Hanau är ännu ett tecken på Tysklands växande problem med högerextremism. Enligt henne är det här den tredje dödliga attacken som kan kopplas till högerextremism i år.

Den senaste tidens ökning av högerextremt våld i landet ser också ut att gå hand i hand med det främlingsfientliga partiet AFD:s växande framgångar. Partiets retorik riskerar att få någon att vilja ”ta saken i egna händer”, skriver hon.

Igår 20:12
Angela Merkel/Polis vid platsen för skjutningen. TT
undefined

Merkel fördömer skjutning: ”Rasism är ett gift”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömer gårdagskvällens skjutning i Hanau, där minst nio personer dödades, enligt AFP.

– Rasism är ett gift, hat är ett gift och det här giftet finns i vårt samhälle och har redan hunnit orsaka alltför många brott, säger hon.

Enligt uppgifter till tidningen Bild lämnade den misstänkte gärningsmannen efter sig en video och ett brev där han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden. Skjutningen utreds som terrordåd.

Igår 14:37
Tobias Rathjen pekas ut som misstänkt för dåden i Hanau. Youtube och TT
undefined

Uppgifter: Tobias Rathjen misstänks för terrordåden

Tobias Rathjen, 43, sköt ihjäl minst nio personer vid två vattenpipekaféer i tyska Hanau på onsdagskvällen, enligt uppgifter till Bild. Flera av offren ska ha varit ungdomar.

Tidningen, som citerar en video och ett brev som den misstänkte gärningsmannen lämnat efter sig, skriver att han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden, som utreds som terrordåd.

Rathjen hittades själv död i sin lägenhet efter en polisjakt. Där hittades också hans mamma död, säger Hessens inrikesminister Peter Beuth till Reuters.

Igår 09:21
Läs mer om Skjutningarna i Hanau
Danmarks Mette Frederiksen och hennes svenske motpart Stefan Löfven.  LUDOVIC MARIN / TT NYHETSBYRÅN
Svenska EU-avgiften

Maratonmöte om EU:s budget: ”Kan bli framsteg”

EU-ländernas toppolitiker är samlade i Bryssel för vad SR Ekot beskriver som ett ”maratonmöte” som kan pågå in i helgen, där budgeten för perioden 2021 till 2027 ska avhandlas.

– Jag är övertygad om att vi kan göra framsteg de kommande dagarna, säger Europeiska rådets ordförande Charles Michel enligt radion.

Till förutsättningarna hör ”brexitgapet”, alltså bortfallet av över 80 miljarder euro som det brittiska utträdet medfört. Frankrikes Emmanuel Macron insisterar dock att det inte ska behöva betyda sänkta ambitioner, skriver AFP.

Svenska regeringen motsätter sig liggande förslag eftersom det leder till att EU-avgiften ökar med 14 miljarder kronor om året, enligt egna beräkningar.

– Det är pengar som vi behöver till sjukvården, till skolorna, till pensionerna, till polisen i Sverige, säger statsminister Stefan Löfven (S) till Ekot.

Igår 22:02
FRANCOIS WALSCHAERTS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förhandlingarnas spelare: De sparsamma, fanbäraren och jordbruksvännerna

På torsdagen inleds EU-toppmötet där ambitionen är att spika EU:s nya budget. Efter att Storbritannien lämnat finns ett hål i kassan och frågan är nu hur det ska hanteras.

Politico har sammanställt vad som finns på bordet och vilka de olika spelarna är i den kommande förhandlingen.

Bland aktörerna finns: EU-ordföranden Charles Michel som ska hålla ihop allt, ”De fem sparsamma” (Sverige, Danmark, Österrike, Nederländerna och Tyskland) som vill begränsa utgifterna och Portugals premiärminister Antonio Costa som tagit fanbärarrollen för dem som anser att det ekonomiska stödet till fattigare länder i syd och öst är nödvändigt för sammanhållningen. Till det kommer andra grupper som kan skära på tvärs med de ovanstående, till exempel ”jordbruksvännerna”.

Bland frågorna som kommer att bli stora finns tanken att koppla EU-betalningar till att länder måste följa rättsstatsprinciper, det omfattande jordbruksstödet och hur EU ska agera i klimatfrågan.

19 feb
Läs mer om Svenska EU-avgiften
SVT-huset i Stockholm Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om public service

SVT-chef om SD:s krav: ”Förvånande och ovanligt”

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Nyheter och Morgonstudion, är förvånad över SD:s begäran om att kalla in cheferna för SVT och SR till riksdagens kulturutskott för att diskutera partiskhet.

– Jag märker att public service har blivit en del av en politisk debatt som just nu är intensiv, säger hon till SVT:s Kulturnyheterna.

Hon menar att det för public service redan finns en särskild möjlighet för att få både opartiskhet och saklighet prövad: Granskningsnämnden.

Igår 20:42
Mats Svegfors (M). Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svegfors: SD motsätter sig det rådande systemet

SD har begärt att cheferna för SVT och SR ska kallas in till riksdagens kulturutskott för att diskutera partiskhet. Mats Svegfors (M), tidigare vd för Sveriges Radio, kallar det för en stark markering mot public service, rapporterar SVT Nyheter.

Han ställer sig också kritisk till SD:s utspel, men är inte förvånad.

– Man gör detta för att fortsätta motsätta sig det rådande systemet, säger han – och understryker att även Moderaterna och Kristdemokraterna är kritiska mot public service.

Enligt Svegfors är Sverige inte ensamt om den här sortens kritik mot public service. Bland annat har den konservativa regeringen i Storbritannien ifrågasatt BBC.

Igår 22:06
SVT/SR. TT
undefined

SD vill kalla in chefer för public service till riksdagen

SD lämnade under torsdagen in en begäran om att kalla in cheferna för SVT och SR till riksdagens kulturutskott för att diskutera frågan om partiskhet. Det rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

Partiet är kritiskt till innehåll och uttalanden i SVT:s ”Morgonstudion” och i ”Rebecca och Fiona med P3”, som man menar brister i opartiskhet i public services utbud.

SD:s förslag röstades inte igenom. Nu riktar andra partier i utskottet kritik mot det som man kallar SD:s försök att politiskt styra public service.

– Det här är inte acceptabelt, säger Christer Nylander, ordförande i kulturutskottet och kulturpolitisk talesperson för Liberalerna.

Igår 19:22
Läs mer om Debatten om public service

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund