Hem
Tyska protester mot bygget av Nord Stream 2 (Stefan Sauer / AP)

Nya sanktioner mot Putin kan slå hårt mot Tyskland

Rysslands svar på det tyska beskedet att pausa gasledningen Nord Stream 2 är höljt i dunkel. Den tyska tidningen Zeit går igenom det bästa och det värsta möjliga scenariot för tyskarna.

Det bästa alternativet är att gasjätten Gazprom fortsätter att leverera naturgas genom Nord Stream 1. Ryssland har ett intresse av stabila affärsrelationer och landet har hållit sig till kontraktet sedan 1974. Även när Tyskland bojkottade OS i Moskva 1980 och Nato placerade kärnvapen i Europa fortsatte gasen att flöda, konstaterar Zeit.

Det andra alternativet vore värre. Om Ryssland fortsätter offensiven mot Ukraina kan nya sanktioner mot landet göra att det inte längre går att betala gasräkningen, vilket sannolikt leder till att tillförseln stryps. Det skulle i sin tur bidra till en snabb prisökning. Politiker och experter i Tyskland har därför varnat för att sanktioner mot Ryssland i princip skulle innebära sanktioner mot det egna landet, eftersom det snabbt skulle slå tillbaka mot den tyska ekonomin.

bakgrund
 
Nord Stream
Wikipedia (sv)
Nord Stream (tidigare den nordeuropeiska gasledningen eller NEGP, Östersjöledningen, ryska: Северный поток, Nordströmmen) är en naturgasledning mellan Ryssland och Tyskland genom Östersjön. Nord Stream består av två parallella stålrör för naturgastransport med omkring 120 centimeters diameter som har lagts på botten av Östersjön och Finska viken. Gastrycket i ledningen varierar men uppgår som högst till 220 bar (22 MPa). Varje rör är dimensionerat för att transportera 27,5 miljarder m3 gas per år vilket tillsammans motsvarar 590 TWh energi. Som jämförelse var Sveriges årliga energitillförsel 2016-2018 ca 560 TWh.

Läs mer (22 februari)

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen