Hem
Nya tiders chefredaktör Vávra Suk. (Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Nya Tider granskas: ”Följer vanlig högerextrem mall”

Kulturnyheterna har läst 200 av högerextrema Nya Tiders artiklar och har bett flera experter att granska innehållet. Tidningen innehåller homofobi, fascism och rasism, skriver Kulturnyheterna. De kommer fram till att det framför allt är muslimer, homosexuella, svarta och invandringsvänliga politiker som beskrivs negativt. Bland annat kommer granskningen fram till att 90 procent av artiklarna som handlar om brott lyfter fram vilken nationalitet eller hudfärg gärningspersonen har.

HBTQ-personer beskrivs också ofta negativt i tidningen. Bland annat skriver en återkommande krönikör i tidningen: ”Homomaffian, liksom kulturrelativisterna, har med framgång drivit tesen om allas lika värde. Men detta är en vilseledande trossats. Verkligheten visar att alla människor inte har lika värde”.

– Nya Tider följer den vanliga mallen i högerextrem press, säger professor Jens Rydström, som har studerat homofobi genom historien, till Kulturnyheterna.

bakgrund
 
Nya Tider
Wikipedia (sv)
Nya Tider är en högerextrem och konspirationistisk svensk nyhetstidning som ges ut en gång i veckan av AlternaMedia. Ansvarig utgivare är Vávra Suk. Tidningen beskriver sig bland annat som ”en nyhetstidning som granskar makteliten, besöker rättegångar och rapporterar de viktigaste nyheterna från Sverige och världen med unik information och från folkets perspektiv”. Tidningen beskrivs av utomstående som högerextrem, vilket redaktionen inte håller med om och motiverar det med att "Vi håller inte inne med något, utan vi berättar som det är." Tidningen har också beskrivits som främlingsfientlig. Med grund i tidningens skriverier om vaccinationsmotstånd och Bilderberggruppen har tidningen även kategoriserats som konspirationistisk. Nya Tider grundades i november 2012 efter att flera skribenter lämnat tidningen Nationell Idag för att skapa en ny tidskrift. Tidningen är inte knuten till någon organisation. Nya Tider uppmärksammades när Presstödsnämnden 2013 beslutade att tidningen skulle få presstöd på 1,9 miljoner kronor och inför Bokmässan i Göteborg 2016, då tidningen efter arrangörskritik från olika parter först blev fråntagen sin godkända monterplats, för att sedan återfå den efter ändrad policy från mässledningen med hänsyn till tryck- och yttrandefrihetsaspekter. Tidningen har nu även en webbsida med en prenumerantzon, vilket innebär att hela tidningen finns tillgänglig på Internet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen