Nytt avtal för akademiker i kommuner – följer märket
Akademikerförbundet SSR har tecknat ett nytt kollektivavtal med motparten Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Det uppger båda organisationerna i varsitt pressmeddelande.
Avtalet innebär en garanterad löneökning på minst 3,4 procent under 2025 och 3 procent 2026 för de 220 000 akademiker som jobbar inom SKR:s verksamheter. Det följer med andra ord industriförbundens ”märke” om 6,4 procent över två år.
– Kommunernas och regionernas dåliga ekonomi är inget våra medlemmar ska betala för, säger Akademikerförbundets ordförande Heike Erkers i ett pressmeddelande.
I utbyte får arbetsgivarsidan fredsplikt från förbundet – vilket innebär att de inte kan strejka.
bakgrund
Industrinormen eller ”märket”
Wikipedia (sv)
Industrinormen eller märket anger i Sverige den lönekostnadsökning som industrins parter i enlighet med Industriavtalet under avtalsrörelserna kommer överens om ska vara normerande för hela den svenska arbetsmarknaden. Industrinormen fungerar som riktmärke eller "märke" för lönekostnadsökningarna i samtliga näringsgrenar inklusive offentlig sektor. Den förhandlas fram av arbetsmarknadens parter inom exportindustrin (fackförbund och arbetsgivarna). Förhandlingarna sker mellan industrifacken (både arbetare och tjänstemän) och representanter för arbetsgivarna, under avtalsrörelserna. Som lönekostnadsökning räknas inte bara lönehöjningar utan även kostnader för förkortad arbetstid och extra pensionsavsättningar.
Under avtalsperioden november 2020 – mars 2023 angav industrinormen en 5,4 procentig lönekostnadsökning eller i genomsnitt till 2,2 procent per 12-månadersperiod. Under avtalsperioden april 2023 – mars 2025 är motsvarande siffra 7,4 procent vilket blir 3,7 procent omräknat till 12-månadersperioder.
Industrinormeringen stöds av bland annat Svenskt Näringsliv och Landsorganisationen men har kritiserats av LO-förbunden som tillhör konstellationen 6F
, arbetsgivarorganisationen Almega, den fackliga tankesmedjan Katalys och nationalekonomen Lars Calmfors. Fackförbundet IF Metall slår vakt om industrinormen och anser att den fungerat bra.
Statliga Medlingsinstitutet åläggs i sin instruktion att tillvarata och upprätthålla den samsyn som finns på arbetsmarknaden om den internationellt konkurrensutsatta sektorns lönenormerande roll, det vill säga den så kallade industrinormen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen