Hem
Prins Harry under ett besök på Nya Zeeland. (Kirsty Wigglesworth / AP)

Nyzeeländsk republikdröm försvåras av Maoriavtal

Drottning Elizabeth II:s död har gett nytt liv åt debatten om att avskaffa monarkin på Nya Zeeland. Trots att intresset bland urbefolkningen är stort är det dock flera Maoriledare som manar till försiktighet, på grund av ett avtal från 1840. Det skriver AP.

Avtalet i fråga skrevs mellan det brittiska kungahuset och maorierna, och gav urbefolkningen suveränitet över traditionella land- och fiskeområden. De senaste 33 åren har den nyzeeländska regeringen förhandlat med urbefolkningen, och lämnat tillbaka flera områden.

Processen pågår dock fortfarande, och vissa ledare är oroliga för att den skulle försvåras utan avtalet, om landet skulle bli en republik.

bakgrund
 
Maorier
Wikipedia (sv)
Maorierna är Nya Zeelands urinvånare och en polynesisk folkgrupp. Cirka 400 000 av landets invånare är maorier (cirka 10 procent). Maoriernas språk, maori, blev 1987, tillsammans med engelska, ett officiellt språk. De flesta på Nya Zeeland har maorier i släkten. Ordet māori betyder "vanlig" eller "normal" (kognat med ordet moriori på moriori) och förekommer i många ord, exempelvis wai māori, som betyder sötvatten, dricksvatten eller vanligt vatten, till skillnad från saltvatten. Numera kallar sig många istället tangata whenua, landets folk.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen