Polisen undersöker den utbrända bilen Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Hässelby

Offer identifierad – ingen gripen för Hässelbyskott

Den person som på onsdagsmorgonen sköts till döds i Hässelby i västra Stockholm har identifierats som en man i 60-årsåldern, rapporterar Mitt i.
Ingen har ännu gripits och polis och tekniker befinner sig fortfarande på platsen. Ett område på Kanaans väg i Blackeberg, där polisen hittat en utbränd bil som man misstänker har kopplingar till händelsen, är också avspärrat.
Polisen har även kallat in dykare för att leta efter spår i anslutning till platsen.

Toppnyheter

Valet 2018 Valrörelsen
Alliansledarna.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Alliansen: ”Vill underlätta för kompetensinvandring”

De borgerliga partiledarna presenterar i dag en rad förslag till den gemensamma reformagendan. Jobb, integration och villkor för Sveriges företagare är temat, säger M-ledaren Ulf Kristersson.
– Det är en av Sveriges ödesfrågor, säger han vid en pressträff i Malmö.
Många av förslagen är kända sedan tidigare, bland annat en ny anställningsform, inträdesjobb för unga och nyanlända utan utbildning, och ett tredubblat rutavdrag som breddas till fler tjänster.
– Det råder enorma obalanser på den svenska arbetsmarknaden.
Partierna vill beskriva ”hela kedjan” till arbete och Kristersson pratar om en ”uppdaterad arbetslinje”.
– Vi behöver ge människor chansen. Både till eget företag och de som vill bli anställda, säger C-ledaren Annie Lööf.
Ett förslag är att ”stimulera mikroföretagande”. Ett annat är regelförenklingar. Ett tredje är att ta bort ”straffbeskattning” för familjeföretagare. Partierna vill också underlätta för ”kompetensinvandring”.
– Vi vill underlätta för talanger och företagare genom att inrätta ett speciellt visum, säger Lööf.
– Vi vill också stoppa kompetensutvisningar. Det dränerar Sverige.

19 min
Jimmie Åkesson, Gustav Fridolin/Twitter. TT
Valet 2018 Valrörelsen

Åkesson tappade flest när Twitter rensade fejkkonton

Twitter raderade tusentals falska konton i sommar och sedan juni har SD-ledaren Jimmie Åkesson förlorat 25 procent av sina följare på plattformen, vilket motsvarar 22 000 stycken. Det skriver Expressen med hänvisning till en rapport från kommunikationsbyrån Springtime och mediebevakningsföretaget Notified.
Bortfallet kan jämföras med att MP:s språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin blev av med två respektive en procent av sina följare på Twitter. L-ledaren Jan Björklund blev av med en ungefär lika stor andel.
SD är det riksdagsparti som får flest nya följare i sociala kanaler. Bland annat märks just nu en ökning på Instagram men enligt Karin Bäcklund, digital strateg på Springtime, finns det tecken på att många av följarna där är falska.

3 tim
Ulf Kristersson.  TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

M-ledaren: Lika allvarligt som 90-talets finanskris

Efter den senaste tidens skjutningar och bilbränder står Sverige inför ett läge lika allvarligt som finanskrisen i början av 1990-talet, då räntorna rusade 500 procent och flera banker behövde räddas. Det säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i en intervju med Financial Times.
Kristersson säger att svenskarna har tappat förtroendet för staten och att landet nu betalar priset för 20 år av ”en väldigt misslyckad integrationspolitik” – både från vänster- och högerledda regeringar.
– Det är svårt för det handlar inte om ekonomi eller pengar den här gången. Tilliten till politiska partier att lösa det här är lägre än det var under 90-talskrisen, säger Kristersson till tidningen.
Enligt Medieakademins förtroendebarometer är allmänhetens förtroende för staten sedan länge stabilt och steg något i år. Samtidigt steg förtroendet skarpt för polisen och steg något för de politiska partierna.

6 tim
Läs mer om Valet 2018
Kofi Annan på plats i Rwanda 1998. Brennan Linsley / TT / NTB Scanpix
Reaktioner på Kofi Annans död

Analyser: Folkmordet i Rwanda tynger Annans arv

FN:s hantering av folkmordet i Rwanda tynger arvet efter Kofi Annan, skriver flera krönikörer. Hans tid både som generalsekreterare för FN och som chef för FN:s fredsbevarande trupper nagelförs.
Siobhán O'Grady tar i sin analys i Washington Post upp både kritiken mot att Annan inte agerade i tid vid folkmordet i Rwanda och att han även var chef för FN-trupperna när tusentals dödades i massakern i Srebrenica.
Hon redogör för hur amerikanen Carl Wilkens, som var på plats med humanitär hjälp i Rwanda, reagerade på att ”personen som hade ansvar för det enorma misslyckandet” blev utsedd till generalsekreterare.
”Hans död öppnar upp för möjligheten att både hylla hans liv och göra en ärlig genomgång av hans bidrag till världen”, skriver Danny Bradlow, professor vid universitetet i Pretoria i The Conversation.

24 min
Arkivbild. Annan under samtal mellan Kenyas president och oppositionen, 2008. SIMON MAINA / AFP
Reaktioner på Kofi Annans död

”En ultimat diplomat som förändrade FN för alltid”

Kofi Annan moderniserade FN – och var inte rädd att höja rösten. Det konstaterar Aftonbladets utrikespolitiska kommentator Wolfgang Hansson efter beskedet om den tidigare FN-chefens bortgång.
– Han är på något sätt den ultimate diplomaten. Han som alltid kunde gå in oavsett vilken konflikt, dämpa stämningarna och hitta en lösning, säger han.
Även Project Syndicate beskriver Kofi Annan som ”en av vårt tids främsta diplomater”. Sajten har samlat alla texter Annan själv skrivit för dem under åren, där han lyfter frågor som flyktingsituationen i Europa och varför synen på sanktioner behöver förändras.
”Annans ledarskap efter Bosnienkrigets fasor blev katalysatorn för ett mer proaktivt FN, inte bara när det gäller att medla fred utan även i den globala kampen mot klimatförändringarna”, skriver man.

18 aug
Läs mer om Reaktioner på Kofi Annans död

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Venezuelanska kvinnor passerar vakter i gränsstaden Pacaraima. NACHO DOCE / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Venezuela

Brasilien skickar soldater till Venezuelas gräns

Brasiliens president Michel Temer har skickat militära insatser till gränsstaden Pacaraima efter våldsamma sammandrabbningar mellan boende i staden och migranter från Venezuela, som drivits ut ur provisoriska läger i landet.
De senaste oroligheterna inleddes tidigt i lördags efter att en restaurangägare rånats och misshandlats, och skulden lagts på venezuelaner. Under söndagen beskrevs stämningen i staden som lugn. Mer än 1 200 personer uppges ha återvänt till Venezuela.
Temer har kallat till ett extrainsatt möte med berörda ministrar efter beslutet om att skicka 120 soldater till gränsen.

Idag 04:04
Illustrationsbild: Två män går förbi en tegelvägg med grafittitexten ”Maduro, misär” i Caracas, Venezuela.  MARCO BELLO / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Venezuela

Masskonkurser fruktas efter nya lönehöjningar

Minimilönerna för arbetare i Venezuela ska från och med måndag höjas från 3 miljoner bolivar till omkring 180 miljoner bolivar – motsvarande en ökning från drygt 4,50 kronor till 275 kronor. Höjningen är beslutad av den socialistiska regimen, vilket president Nicolás Maduro meddelade tidigare i veckan.
Lönehöjningen skrämmer många av landets företagare, som redan i dagsläget kämpar för att hålla verksamheten flytande i hyperinflationens Venezuela, skriver Reuters.
Ekonomer varnar för att kravet kan komma att tvinga många företag i sank, vilket i sin tur skulle leda till ännu större arbetslöshet. Regeringens löfte om ekonomisk hjälp lindrar oron föga, enligt nyhetsbyrån, eftersom Maduro inte har gett några detaljer kring hur bidragen ska finansieras.

Idag 04:46
Läs mer om Krisen i Venezuela