Hem
Stig Engström. (SVT / TT NYHETSBYRÅN)

Okända ljudband visar hur utredare hånade Engström

Tidigare hemligstämplade ljudupptagningar från 1986 och 1987 visar hur poliser som utredde mordet på Olof Palme skrattade åt den så kallade ”Skandiamannen”, Stig Engström, rapporterar SVT Nyheter.

I dokumentären ”Palmemördaren” säger Lars Olof Lampers, producent och journalist på SVT, att utredarna såg Engström som ”ett irritationsmoment, en virrig gubbe”.

Engström, som avled 2000, pekades förra året ut som misstänkt gärningsman av chefsåklagare Krister Petersson.

Dokumentären kartlägger vad som talar för och emot Engström som gärningsman. Dokumentärmakaren Lampers är själv tveksam till att Engström skulle ha mördat Palme.

bakgrund
 
Mordet på Olof Palme
Wikipedia (sv)
Mordet på Olof Palme, benämnt Palmemordet, ägde rum klockan 23:21 fredagen den 28 februari 1986 då Sveriges statsminister Olof Palme sköts till döds i korsningen Sveavägen–Tunnelgatan (numera Olof Palmes gata) i centrala Stockholm. Utredningen om mordet följde ett flertal spår, däribland ”PKK-spåret”, ”33-åringen” och ”Sydafrikaspåret”, som dock inte ledde till något konkret genombrott. I december 1988 anhölls Christer Pettersson som misstänkt för mordet, och denne dömdes också i juli 1989 av en oenig Stockholms tingsrätt som skyldig, men frikändes därpå av en enig hovrätt i november samma år. Misstankarna mot Pettersson kvarstod dock och resning begärdes av riksåklagaren i december 1997 men avslogs av Sveriges högsta domstol den 28 maj 1998. Därpå följde över 20 år då inget genombrott i spaningsarbetet verkade ske; detta trots att fler än 130 personer genom åren hade erkänt mordet och att mordutredningen är en av världens dyraste och mest omfattande.Den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, avliden 2000, pekades ut som misstänkt gärningsman av chefsåklagare Krister Petersson den 10 juni 2020, efter vilket utredningen lades ned. Som skäl för misstankarna mot Engström presenterades ingen ny teknisk bevisning. Chefsåklagaren tillika förundersökningsledare Krister Petersson framhöll istället Engströms närvaro på brottsplatsen, en tidigare dokumenterad vapenvana och samröre med Palmefientliga kretsar, hans nervösa beteende i en intervju vid Sveavägen kort efter mordet, hans likheter med signalement som getts av vissa vittnen samt att flera av hans utsagor om mordkvällen inte stämmer överens med flertalet av övriga vittnen. Åklagaren bedömde att indicierna sammantaget skulle ha räckt för att häkta Engström om han hade levat och inleda en brottsutredning mot honom, men inte att de ensamma räcker för att göra brottet styrkt.Beslutet att lägga ner förundersökningen och att peka ut Engström möttes av hård kritik. Enligt en opinionsundersökning bland allmänheten tror var femte person att Engström är gärningsmannen, medan tre av fem svarar att de är tveksamma eller inte vet vem som är gärningsmannen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen