Katarina Frostenson och Anders TT
Krisen inom Svenska Akademien

Olsson funderade på att avgå: Akademien var hotad

Enligt Svenska Akademiens tillförordnade ständige sekreterare Anders Olsson var splittringen kring ledamoten Katarina Frostensons ställning inför sammankomsten i torsdags så stor att den hotade hela Akademiens existens. Det säger han i en intervju med DN.

– Jag befarar att det hade kunnat upplösa hela Akademien faktiskt, säger Olsson.

Hansäger att han upplevde det som att osämjan gjorde att hans eget arbete ”nästan blev tomt på innebörd” och att han funderade på att avgå från sin post.

Olsson upprepar också beskedet från tidigare under dagen, att Akademien har nått en samsyn vad gäller Frostensons roll, men vill inte utveckla vad det innebär.

Läs mer

Toppnyheter

Amadeus och hans mamma Maria Jansson.  SVT Värmland
Debatten om assistans

”Om förslaget går igenom kan vi få ett normalt liv”

Familjen Hirsch i Edsvalla i Värmland är lättad över LSS-utredningens förslag om att andning och sondmatning ska räknas som grundläggande behov. Familjens son Amadeus, 4, behöver hjälp dygnet runt, bland annat med andningen. Familjen berättar för SVT Värmland att de har varit oroliga för att förlora Amadeus assistans.

– Om det nya lagförslaget går igenom kan vi få ett normalt liv igen, säger hans pappa Petter Hirsch.

Tvååriga Matilda lever med hjärtfel. Hon har i nuläget inte rätt till assistans, men skulle kunna få det enligt det nya förslaget. Hennes pappa Jerker Aléx vill inte dock inte ta ut något i förskott.

– Självklart är det ett steg i rätt riktning, men vi är väl lite skeptiska och vill inte fira än, säger han till SVT Nyheter.

15 min
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om assistans

Förslag: Sondmatning och andning ska ge assistans

Regeringen anser att sondmatning och andning ska ses som grundläggande behov och ge rätt till personlig assistans i LSS och föreslår en lagändring som är tänkt att träda i kraft den 1 juli. Det berättar socialminister Lena Hallengren (S) under en presskonferens.

Förslaget ska rätta till brister som lett till att barn nekats hjälp.

– Att en grupp med stora behov, ofta barn, har fått beskedet att deras behov av hjälp med andning och sondmatning inte har gett rätt till personlig assistans, säger Hellengren enligt SVT Nyheter.

Ett 50-tal barn bedöms ha fått indragen assistans på grund av den nuvarande tolkning av lagen.

I slutet av maj 2016 tillsatte regeringen en utredning för att få stopp på de skenande kostanden för LSS, vilket ledde till att Försäkringskassan började tillämpa strängare bedömningar och många nekades därmed assistans.

Idag 07:40
Pia Steensland (KD). Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om assistans

M och KD om assistanslag: Ett viktigt första steg

M och KD lyfte i december att sondmatning och andning ska ses som grundläggande behov och ge rätt till personlig assistans i LSS. I partiernas statsbudget fanns 350 miljoner kronor avsatta för en sådan ändring, skriver TT.

Pia Steensland, KD:s talesperson för funktionshinderfrågor, anser att förslaget är ett viktigt första steg i att förbättra LSS. Hon påpekar samtidigt att det är viktigt att säkerställa att hela stödinsatsen räknas som ett grundläggande behov.

– I dag är det tolkningar som gör att bara vissa delar av sondmatning, till exempel av och på med knappen, räknas, säger hon till TT.

Idag 09:33
Läs mer om Debatten om assistans
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Swedbank tillsätter extern utredning av uppgifterna

Swedbank tvärvänder i fråga om att tillsätta en extern utredning. Banken meddelar i ett pressmeddelande att revisionsbolaget Ey ska analysera de uppgifter om misstänkt penningtvätt som Uppdrag Granskning presenterade under onsdagen.

– Vi tar Uppdrag gransknings uppgifter på största allvar. Därför har jag gett EY ett brett mandat att självständigt gå till botten med de uppgifter som förekommit, säger vd Birgitte Bonnesen.

Utredningen kommer att presenteras för styrelsen innan bankens stämma 28 mars.

Samtidigt rapporterar Dagens Industri med hänvisning till uppgifter att Swedbanks styrelse kommer att hålla ett krismöte under kvällen.

Så sent som i går sa Bonnesen till SvD att någon extern utredning inte var aktuellt.

– Vi har redan i dag en rad kontakter med externa personer och vi planerar inga ytterligare granskningar utöver det, sa hon då.

Det överraskade bland andra Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

– Det är anmärkningsvärt att man tar så tydligt avstånd från att anlita en oberoende tredje part, sa hon till TT.

2 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Efter avslöjandet: FI inleder granskning av Swedbank

Svenska och estniska finansinspektionen inleder gemensam granskning av penningtvätt i Swedbank. Litauens centralbank kommer vid behov att bistå i undersökningen.

– Den information som framkommit i SVT är allvarlig och tillsammans med våra estniska kollegor kommer vi att noga undersöka fakta för att kunna göra en omfattande och djupgående analys, säger generaldirektör Erik Thedéen enligt ett pressmeddelande.

Finansinspektionen har tidigare blundat för varningar om penningtvätt i Swedbank, enligt dokument som SvD tagit del av.

3 tim
Tallinn, Swedbank, SEB. Arkivbilder. TT
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Swedbank fortsatte rasa efter penningtvättshärva

Stockholmsbörsen backade under torsdagen och ett tungt vägande skäl var det fortsatta raset för Swedbank. Vid stängning var utvecklingen:

  • OMXS: −0,6 %
  • OMXS30: –1,0%

Swedbank föll ytterligare drygt 9 procent efter ett ras på 14 procent under onsdagen. Penningtvättsskandalen får analytiker att vända storbanken ryggen. Morgan Stanley varnar för att osäkerheten är hög och ABG skriver att det är ”omöjligt att rekommendera investerare att köpa aktien”.

”Med Danske Bank i färskt minne kommer riskpremien att fortsätta att vara förhöjd tills penningtvättsosäkerheten undanröjts”, skriver ABG enligt Direkt.

Nordea och SEB drogs också med. Båda backade omkring 4 procent.

Fingerprints rusning fortsatte och aktien steg över 7 procent. Bolaget har meddelat en ”volymorder” inom smarta kort.

Rapportsäsongen trummar också på. Bland annat har Kopparbergs, Coor, och Volati släppt siffror. Kopparbergs aktie backade drygt 2 procent medan Coors och Volati ökade 4 respektive 6 procent.

Fram till i dag har Stockholmsbörsens ledande index stigit åtta dagar i rad.

Idag 08:14
Läs mer om Misstänkta penningtvätten i Swedbank
Trumps USA Rysslandsutredningen
”Ställ Trump inför riksrätt” står det på en skylt. Människor demonstrerar till stöd för Robert Mueller i Las Vegas i november 2018.  John Locher / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Analys: Vi kanske aldrig får se hela Muellers rapport

Den särskilde åklagaren Robert Muellers rapport kan vara klar inom några dagar och det kommer garanterat skapa nya kontroverser kring vad som presenteras och hur mycket vi får se av den, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys.

”Muellers slutliga drag är dolt eftersom ingen riktigt vet vilken information som justitieminister Bill Barr kommer att välja – eller känna sig tvingad – att dela med kongressen och allmänheten, kring skandalen som har polariserat hela nationen”, skriver han.

Det är ännu oklart vad vi får se av rapporten, kommer det till exempel avgränsa sig till Trumps olagligheter? Och vad är Muellers tröskel för det? frågar sig Washington Posts Aaron Blake i en analys. Oavsett är den viktig för att det är då kongressen måste avgöra om Trumps handlingar skulle kunna motivera ett riksrättsåtal, skriver han.

”Om det bara är en massa information, blir det lättare för republikanerna att avfärda det. Om Mueller bestämmer att Trump kan ha gjort saker som han kan ställas inför rätta för – förutsatt att kongressen får reda på det – blir det svårare för republikanerna att ignorera det.”

1 tim
Donald Trump 1991.  Luiz Ribeiro / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Källor: Utredare söker Trumps kollega i Moskva

Den amerikanska senatens utredare vill höra den Moskvabaserade amerikanska affärsmannen David Geovanis som har kopplingar till president Donald Trump, enligt flera källor till CNN. Enligt källornas uppgifter skulle Geovanis kunna kasta ljus över presidentens kommersiella och personliga aktiviteter i Ryssland på 90-talet.

Senatens underrättelseutskott, som undersöker påståenden om rysk inblandning i presidentvalet 2016, har varit intresserade av att prata med Geovanis i flera månader efter att fått ta del av tre vittnesmål, enligt uppgifterna. Bland annat påstås Geovanis vara en värdefull nyckel i frågan om Ryssland har komprometterande material om Trump, påstår ett av vittnesmålen som CNN tagit del av.

David Geovanis hjälpte till att organisera en resa för Trump till Moskva 1996 och var med tidigt i planerna om att bygga ett Trump Tower i den ryska huvudstaden.

Geovanis, som av sina vänner kallas ”Geo”, har också arbetat för den ryska oligarken Oleg Deripaska, vars band till Trumps kampanjchef Paul Manafort varit av intresse för utredarna.

4 tim
Michael Cohen.  Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Efter uppskjutna förhöret – Cohen vittnar nästa vecka

Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen kommer att vittna inför representanthusets tillsynskommitté nästa onsdag, skriver amerikanska medier.

Förhöret, som kommer att vara offentligt, var först planerat att hållas den 7 februari, men ställdes in av Cohen eftersom han kände sig hotad av Trump och hans nuvarande advokat Rudy Giuliani. Cohen väntas också vittna i ett stängt förhör i representanthusets underrättelseutskott dagen efter.

Idag 05:48
Läs mer om Trumps USA
Shamima Begum och Jeremy Corbyn.  TT
Kampen mot IS

Corbyn: 19-åring har rätt att återvända från IS

19-åriga Shamima Begum som lämnade Storbritannien när hon var 15 år för att ansluta till terrorgruppen IS i Syrien har rätt att komma tillbaka. Det säger Labours ledare Jeremy Corbyn, till ITV News. Han menar att man inte kan dra in ett brittiskt medborgarskap om personen inte har ett annat.

– Hon har, enligt mig, rätt att komma tillbaka till Storbritannien. Vid denna återkomst måste hon såklart svara på många frågor om vad hon har gjort där och då kan eventuell åtgärd vidtas, säger han.

Begum har fått sitt brittiska medborgarskap indraget med motiveringen att hon skulle kunna få ett medborgarskap i Bangladesh där hennes mamma tros ha sitt ursprung. Bangladesh har nekat till att 19-åringen skulle vara från landet och vägrar ge henne ett medborgarskap.

1 tim
Shamima Begum 2015 när hon lämnade Storbritannien för att ansluta till IS i Syrien.  HO / METROPOLITAN POLICE
Kampen mot IS

Bangladesh vägrar ta emot 19-åriga IS-kvinnan

Bangladesh nekar till att ge den 19-åriga Shamima Begum ett medborgarskap i landet, rapporterar Reuters.

– Det här är ett fall för den brittiska regeringen. Bangladesh har inget med det här att göra, säger inrikesminister Asaduzzaman Khan till nyhetsbyrån.

Storbritannien beslutade i går att dra in Begums brittska medborgarskap efter att hon velat komma hem till landet efter att ha varit ansluten till IS i Syrien. Det brittiska inrikesdepartementet motiverade beslutet med att hon har möjlighet att bli medborgare i Bangladesh, där hennes mamma har sitt ursprung.

– Regeringen är djupt bekymrad över felaktiga påståenden om att hon skulle ha dubbelt medborgarskap, säger utrikesminister Shahrial Alam till The Guardian.

Igår 17:49
Läs mer om Kampen mot IS

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Sarri.  JOHN SIBLEY / BILDBYR N
Europa League 18/19

”Vänder sig fansen mot Sarri har MFF en chans”

Det är ett pressat Chelsea inför kvällens Europa League-möte mot Malmö FF, enligt Radiosportens expert Richard Henriksson. De flesta Chelseasupportrar kommer bua ut sin tränare Maurizio Sarri.

– Kan MFF utnyttja det psykologiska övertaget och kanske få en bra start på matchen för att publiken ska vända sig mot sitt eget lag, då finns chansen att MFF skräller, säger Henriksson.

Fotbollskanalens krönikör Olof Lundh är inne på samma spår och skriver att krisen i Chelsea ger MFF ett halmstrå inför kvällens match.

”Av 100 matcher mellan Chelsea och Malmö FF så bör Premier League-jätten vinna 98 eller 99, men ibland skakar det till även på övre däck och då kan det lilla laget skrälla”, skriver Lundh på sin blogg.

20 min
Måns Palmgren och MFF.  TT.
Europa League 18/19

MFF-supporter flög in från New York till London

Inför den avgörande Europa League-sextondelsfinalen mellan Malmö FF och Chelsea har drygt 3 500 MFF-fans invaderat London för att följa matchen på plats. Malmösupporten Måns Palmgren flög in från New York bara för att se matchen.

– Det är grymt det här. Vi är ett gäng kompisar som rest in från alla håll och kanter, säger han till TT.

Skånelaget kommer med största sannolikhet snudda på sitt rekord för ett bortfölje.

– Vi har sålt 2 695 biljetter till vår bortasektion och sedan har klubben fått 200 biljetter. Sedan räknar vi med ett par hundra till. Folk har väl köpt biljetter över hela arenan, säger MFF:s medlemsansvarige, Pierre Nordberg.

1 tim
Läs mer om Europa League 18/19