Belinda Olsson Sofia Sabel /SVT
Nöje & kultur

”Opinion live” skrotas – nytt debattprogram 2020

SVT lägger ner ”Opinion live” vid årsskiftet och ska återigen satsa på ett nytt debattprogram. Det nya programmet ska även det sändas från Göteborg och väntas enligt Aftonbladet ha en liknande form som föregångaren.

– Vi ska vara mer ute i landet och träffa fler vanliga människor än vad vi gör, säger projektledaren Jorun Collin till tidningen.

Programledaren Belinda Olsson är med och utvecklar det nya formatet men det framgår inte om hon kommer fortsätta som programledare.

Toppnyheter

Kulturminister Amanda Lind (MP). Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om public service

Kulturministern: ”Det är väldigt dåliga förslag”

Det är oroande att flera tunga M-distrikt vill skära ner i public service och att SD i Blekinge vill förbjuda politisk satir, säger kulturminister Amanda Lind (MP) till DN. Hon menar att public service är en självklar del av en utvecklad demokrati.

– Jag tycker det är väldigt dåliga förslag, men jag konstaterar också att det här inte är Moderaternas politik, det är inte vad deras företrädare på riksnivå har sagt, säger hon.

Amanda Lind lyfter också vikten av att politiker inte bedömer enskilda program eller verksamheter utan i stället har ”en armlängds avstånd”.

5 min
Josef Fransson (SD).  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om public service

”P3 yttersta exemplet på tydlig vänstervridning”

Riksdagsledamoten Josef Fransson, som är ordförande för SD i Skaraborg, motiverar förslaget att lägga ner P3 med att kanalen enligt honom är vänsterdriven.

– P3 är väl kanske det yttersta exemplet på den här väldigt tydliga vänstervridningen som finns inom public service, säger han till Sveriges Radios Ekot.

Han motiverar också förslaget att banta public service, med att han inte ser någon anledning till att den verksamheten ska ha den särställning som han menar att den har i dag.

SR vill inte kommentera partiets förslag.

Igår 11:14
Peter Wolodarski.  JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om public service

”Demokratin betalar priset om SVT och SR avskaffas”

Opinion Det politiska hotet mot public service är på riktigt och det är hög tid att försvara institutioner som SVT och SR, skriver Dagens Nyheters chefsredaktör Peter Wolodarski i en ledare.

Wolodarski skriver att mångfalden inom media och svensk demokrati skulle betala priset om public service avskaffades och att det inte skulle gynna hans egen tidning, trots att den nu som privat medieaktör konkurrerar med public service.

Förra veckan gick även Sofia Mirjamsdotter ut och försvarade public service i en ledare för Nerikes Allehanda, där hon bland annat skrev att det är ”påfallande okunnigt” att påstå att medierna skulle bli mer oberoende om man lade ner public service. GP:s Håkan Boström har tidigare argumenterat för att public service behöver reformeras för att fokusera mer på samhällsbevakning i stället för familjeunderhållningsprogram och sportbevakningen.

Igår 12:28
Läs mer om Debatten om public service
Arkivbild: Dåvarande utbildningsminister Jan Björklund, dåvarande integrationsminister Erik Ullenhag och dåvarande biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni presenterar en skolsatsning år 2012 BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ny L-ledare

”Blir Ullenhag partiledare sitter Löfven lite tryggare”

Att Erik Ullenhag ställer upp som partiledarkandidat i Liberalerna, som uppgifter till Ekot gör gällande, innebär att Nyamko Sabuni får en tuff motståndare. Det säger Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg i radions sändning.

L:s partiledarval kan få betydelse för samarbetet som ligger till grund för den nuvarande regeringen, enligt Ramberg.

– Skulle Ullenhag bli partiledare så sitter Stefan Löfven lite tryggare än om det blir Nyamko Sabuni.

Statsvetaren Jenny Madestam säger i Expressen att det är två kandidater som förutom en politisk skillnad även skulle föra med sig olika ledarstil.

– Sen ska sägas att allt ligger inte bara i partiledaren, utan även partiet måste bestämma vilken riktning man ska ta.

3 tim
Nyamko Sabuni/Erik Ullenhag. TT
Jakten på ny L-ledare

Ledare: L får välja mellan två helt olika kandidater

Opinion ”Det blir Sabuni vs Ullenhag”, skriver GD:s Bawar Ismail i en ledare.

Enligt Ismail är Nyamko Sabinu och Erik Ullenhag två vitt skilda politiker då hon i sin tidigare roll som integrationsminister ville kartlägga utanförskap och extremism medan han under sina år som integrationsminister blev känd för att ha lanserat regeringssajten om tolerans och invandringens ”myter”.

”Liberalpartisterna har ett intressant val att göra.”

UNT:s ledarsida lyfter också kandidaternas olikheter. Enligt ledarsidan kommer valet förmodligen handla om Sabunis och Ullenhags två olika synsätt: Hon som lyfte fram problem som könsstympning och att många utlandsfödda kvinnor inte kom in på arbetsmarknaden och han som ville ge ”en positiv bild”.

2 tim
Arkivbild: Erik Ullenhag. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ny L-ledare

Uppgifter: Erik Ullenhag vill bli ny partiledare för L

Den tidigare integrationsministern Erik Ullenhag kandiderar till partiledarposten för Liberalerna, rapporterar Sveriges Radio med hänvisning till ”flera källor med god insyn”. Ullenhag har själv inte bekräftat uppgifterna. Enligt Ekots källor väntar han med att offentliggöra beslutet tills efter EU-valet.

Ullenhag är i dag ambassadör i Jordanien. Han hör till dem som oftast pekats ut som möjlig partiledarkandidat efter att Jan Björklund tidigare i år meddelade att han ska avgå.

Den enda som i nuläget gått ut med att hon kandiderar till partiledarposten är Nyamko Sabuni, även hon tidigare integrationsminister. Även gruppledaren Christer Nylander har pekats ut.

Idag 10:02
Läs mer om Jakten på ny L-ledare
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren
Peter Lundberg. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Statsvetare: SD kommer inte att tappa sina väljare

Tafsanklagelserna mot SD:s toppnamn i Europaparlamentet, Peter Lundgren, kommer inte att påverka väljarstödet, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö till TT.

– För Peter Lundgren är det förstås ytterst besvärande att gå in i slutveckan svårt skadeskjuten. Samtidigt har SD en lång historia av skandaler som sällan haft någon effekt på opinionen, säger Johansson Heinö.

Att rollen som EU-parlamentariker är mer undanskymd än den som riksdagsledamot kan också mildra skadorna av en skandal, menar han.

Statsvetaren Ann-Cathrine Jungar tror inte heller att SD kommer att tappa väljare på grund av skandalen eftersom partiet väljarmässigt inte brukar påverkas.

– Men visst, det blir intressant att se hur partiets kvinnliga väljare reagerar på nyheten. Vi får se vad SD:s kvinnoförbund säger, de brukar vara väldigt lojala med partiet, säger hon till SvD.

4 tim
Peter Lundgren (SD). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Ledare: ”Tydligen tolereras det när vissa män tafsar”

Opinion Tafsskandalen, där EU-kandidaterna Peter Lundgren och Kristina Winberg står i centrum, är en typisk SD-skandal, skriver DN:s ledarskribent Erik Helmerson. Förvisso innehåller den inga järnrör och ingen uttrycker sig rasistiskt, men den innehåller sexism och Ungerns Viktor Orbán, menar han.

Eftersom denna typ av skandaler duggar tätt inom partiet är det lätt att glömma det stora problemet med SD, skriver Helmerson som menar att problemet är att det inte är enskilda personers åsikter – utan partiets åsikter.

”Enskilda SD-företrädares beteende kan vara illa nog. Partiets åsikter är ännu allvarligare.”

Aftonbladets Pernilla Ericson skriver i en ledare att ”när vissa män tafsar så ska det tydligen tolereras”. Hon drar paralleller till när SD-riksdagsledamoten Hanna Wigh 2017 gick ut och anklagade en partikollega för grovt sexövergrepp, vilket fick henne att lämna partiet.

Men tystnadskulturen som Wigh avslöjade verkar inte ha förändrats, skriver Ericson och lyfter att SD samtidigt som parti kräver hårda tag mot sexualbrottslingar.

”Det är tydligen skillnad på folk och folk.”

2 tim
Sverigedemokraternas toppkandidat Peter Lundgren  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Kvinnan: Peter gjorde en misstolkning – sagt förlåt

Den kvinna som Peter Lundgren, SD:s toppnamn till EU-valet, ska ha tagit på brösten i samband med ett partiarrangemang förra året uttalar sig nu själv om händelsen.

”Peter gjorde en misstolkning och gick för långt”, säger SD-kvinnan i ett pressmeddelande från partiet, skriver Expressen.

Enligt kvinnan har Lundgren bett om ursäkt.

Både Lundgren och SD-ledaren Jimmie Åkesson förnekar att det skulle finnas en koppling mellan petningen av EU-politikern Kristina Winberg och uppgifterna om ofredandet. Winberg var vittne till händelsen och har bekräftat händelseförloppet.

6 tim
Läs mer om EU-valet
HECTOR RETAMAL / AFP
USA:s svartlistning av Huawei

Miljoner smartphone-ägare påverkas av Googlebojkott

Googles beslut att stänga ute den kinesiska telekomjätten Huawei från operativsystemet Android påverkar miljontals användare.

Enligt AFP sålde Huawei nästan 203 miljoner telefoner förra året, en ökning från 150 miljoner året före. Nu riskerar dessa användare och många fler att inte få tillgång till viktiga uppdateringar från Google. Dessutom kan vissa appar sluta fungera, skriver nyhetsbyrån.

Enligt Handelsbankens telekomanalytiker Daniel Djurberg är det direkt förödande för Huawei, som är världens näst största tillverkare av smarta telefoner.

– Jag har svårt att se någon vinnare, säger han till TT.

37 min
USA:s svartlistning av Huawei

Huawei kommenterar Androidstoppet

Huawei har nu kommit med en första kommentar kring att Google valt att dra in företagets Androidlicens, en direkt följd av att den amerikanska regeringen svartlistat företaget i USA.

”Huawei har bidragit väsentligt till utvecklingen och tillväxten för Android globalt. Som en av Androids globala nyckelpartners så har vi jobbat nära open source-plattformen för att utveckla ett ekosystem som har varit till nytta för både användarna och industrin. Huawei kommer att fortsätta tillhandahålla säkerhetsuppdateringar och uppföljningsservice för alla telefoner och surfplattor från Huawei och Honor, inklusive de som har sålts och som finns på lager globalt” skriver Huawei.

Flera bedömare menar att uttalandet är vagt och att framtiden för företagets produkter präglas av ovisshet, bland annat med hänvisning till att många frågor ännu är obesvarade. Det är till exempel oklart om framtida telefoner kommer att levereras med dagens version av Android, eller något annat operativsystem.

Idag 10:10
DADO RUVIC / TT NYHETSBYRÅN
USA:s svartlistning av Huawei

Expert: Huaweis globala ambitioner krossas

Att Google har dragit in Androidlicensen krossar Huaweis expansionsplaner på mobiltelefonmarknaden utanför Kina, menar Canalys mobilchef Nicole Peng.

– Det kommer att fungera som en ögonblicklig avstängningsknapp för Huaweis ambition att gå om Samsung på den globala marknaden, säger hon till CNBC.

I nya Huaweitelefoner kommer användarna inte att kunna använda Google Play för att ladda ner appar. Det kan ge färre appar att välja på, försenade uppdateringar och allehanda säkerhetsproblem, säger Neil Shah vid Counterpoint Research.

– Det innebär en klar nackdel för Huawei, säger Shah till CNBC.

Idag 07:37
Läs mer om USA:s svartlistning av Huawei

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Angela Merkel/bild från skandalvideon. TT
FPÖ-skandalen i Österrike

Europas mittfält varnar för extremister efter skandalen

Mittenpartier över hela Europa använder nu den politiska krisen i Österrike för att varna för samarbeten med partier på högerkanten, skriver The Guardian.

Den så kallade Ibizaskandalen med högerpopulistiska FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache är ett bevis för vad som händer när man närmar sig sådana partier, säger Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.

– Den nationalistiska rörelsen bygger på att man underkastar sig utländska krafter, säger han och syftar på Straches och FPÖ:s band med Ryssland.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är ännu hårdare och kritiserar ”politiker som är till salu”.

– Inom EU finns populistiska rörelser som i många avseenden föraktar europeiska värderingar, som vill förstöra Europa som vi känner det. Vi måste stå upp mot detta med kraft, säger hon.

1 tim
Tyske komikern Jan Böhmermann. Henning Kaiser / TT NYHETSBYRÅN
FPÖ-skandalen i Österrike

Komiker före skandalen: ”I morgon brinner Österrike”

En tysk komiker har vid flera tillfällen antytt saker som tyder på att han känt till ”Ibizia-filmen” där Österrikes vice förbundskansler Heinz-Christian Strache kohandlar med en kvinna som utger sig för att vara rysk för att få hjälp i valet 2017, skriver flera medier.

Provokatören Jan Böhmermann antydde redan i april att han sett inspelningen när han i ett tacktal vid en österrikisk tv-gala sa:

– Jag kan tyvärr inte komma eftersom jag för tillfället är koksad och fulltankad med Red bull. Jag hänger runt med två polare från FPÖ i en rysk oligarkvilla på Ibiza, sa han enligt DN.

Dessutom sa han dagen före skandalen briserade att det ”kan bli så att Österrike brinner i morgon”, skriver tyska Bild.

Igår 19:32
Läs mer om FPÖ-skandalen i Österrike