Hem
Baylan/Arkivbild (Claudio Bresciani/TT)

Oppositionens förslag gick igenom – Baylan tryckte fel

Tidigare S-ministern Ibrahim Baylan röstade av misstag för kravet från M och L om en nationell folkräkning, rapporterar TV4 Nyheterna. Det innebar att han råkade ge den avgörande rösten till oppositionen.

Enligt Socialdemokraternas presstjänst tryckte han på fel knapp under riksdagens votering på onsdagen.

– Det är kanske inte världens största fråga, men det är pinsamt. Han har meddelat att han ska avgå och nu kröns hans politiska karriär av denna blunder, säger TV4:s politiske kommentator Ulf Kristoffersson.

TT skriver att denna typ av tillkännagivande inte är ”absolut tvingande” för en regering att följa, men att något typ av agerande bör följa för att uppmärksamma riksdagens beslut. Dock skriver nyhetsbyrån att regeringen troligtvis inte hinner genomföra en nationell folkräkning före valet i september.

bakgrund
 
Folkräkning
Wikipedia (sv)
Folkräkning, även census (latin), innebär storskalig insamling och redovisning av demografiska och socioekonomiska uppgifter om individer som bor inom ett visst definierat område. Det är i regel statsmakten i ett land som beställer folkräkning och därmed finansierar hela projektet, med avsikten att erhålla detaljerad information om antalet individer som bor i det undersökta området. Folkräkning är en viktig möjlighet för staten att "lära känna sina invånare", deras behov och efterfrågan och ger myndigheterna bättre insyn i befolkningens levnadsstandard och vilka materiella tillgångar de har. Vilka respondenterna är i en folkräkning beror på nationell politik men i modern tid innefattas i regel antingen samtliga individer som de facto bor i området, det vill säga oavsett legal status som invånare, eller alla de som de jure bor i området, det vill säga är folkbokförda där. Historiska exempel på folkräkningar har bland annat innefattat endast män, endast fria medborgare samt endast familjeöverhuvuden. Förenta nationerna rekommenderar nationella regeringar att anordna folkräkningar regelbundet, helst med 10-årsintervaller, för jämnt statistiskt underlag.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen