Människor besöker minnesmonumentet i Hiroshima under tisdagen. JIJI PRESS / JIJI PRESS
FN-avtalet om kärnvapenförbud

Oro för ny kapprustning på minnesdag för Hiroshima

Trots flera decennier av nedrustning av kärnvapen befarar flera experter att vi befinner oss i en ny kapprustningstid, rapporterar Ekot.

Under tisdagen var det 74 år sedan den första atombomben föll över Hiroshima i Japan.

– Vi är på väg in i en säkerhetspolitiskt mycket instabilare värld. Vi lämnar bakom oss 30 år av nedrustningsinitiativ, säger Thomas Jonter, professor i internationella relationer vid Stockholms universitet, till radion.

Tidigare under dagen vädjade Hiroshimas borgmästare till sitt land att skriva under FN:s konvention om kärnvapenförbud, skriver AFP.

Toppnyheter

Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Bernie Sanders ger sitt uttalande.
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Sanders om avhoppet: ”Ett väldigt smärtsamt beslut”

Bernie Sanders ger upp försöket att bli Demokraternas presidentkandidat, bekräftar han i ett tv-sänt uttalande.

– Det var inget lätt beslut. Det har varit ett väldigt svårt och smärtsamt beslut, säger Sanders.

Vermont-senatorn menar att rörelsen har vunnit den ideologiska striden, trots att man inte vann valet.

– En majoritet av den amerikanska befolkningen förstår att vi måste höja lägstalönerna och förändra sjukvårdssystemet, säger Sanders, som menar att kampanjens idéer i framtiden kommer bli verklighet i landet.

Han gratulerar också Joe Biden, som i och med dagens besked kommer att bli demokraten som utmanar Donald Trump i höstens presidentval.

2 tim
Bernie Sanders. Caleb Kenna / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bernie Sanders lägger ner presidentkampanjen

Bernie Sanders ger upp försöket att bli USA:s president, uppger flera amerikanska medier. Därmed ligger vägen klar för Joe Biden att bli Demokraternas presidentkandidat i valet i höst och utmana Donald Trump.

Bernie Sanders fick en bra start på sin kampanj med starka resultat i flera tidiga primärval, med har på slutet åkt på en rad förluster. De flesta kandidater som tidigare hoppat av har också gett sitt stöd till Joe Biden.

Sanders har meddelat sina kampanjarbetare sitt beslut tidigare i dag, uppger CNN.

Senare under eftermiddagen kommer Sanders att tala.

3 tim
Donald Trump, Joe Biden, Elizabeth Warren och Bernie Sanders. TT
undefined

Joe Biden tackar Sanders – Trump attackerar Warren

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden tackar Bernie Sanders för hans insats under primärvalen.

”Bernie har lagt hjärta och själ inte bara i försöket att bli president, utan också för frågorna han har varit dedikerad till hela sitt liv”, skriver Biden i ett uttalande, och hoppas nu på stöd från Sanders-väljarna.

USA:s president Donald Trump skyller på tidigare presidentaspiranten Elizabeth Warren, vars politik låg nära Sanders. Presidenten menar att hennes ovilja att ge upp försöket att bli president gjorde att Sanders förlorade många viktiga röster.

”Det här slutade precis som Demokraterna ville (...). Bernie-folket borde komma till Republikerna, BYT!” skriver Trump.

Tidigare presidentaspiranterna Amy Klobuchar och Andrew Yang hyllar i stället Sanders.

”Bernie Sanders är en jävla hjälte”, skriver Yang på Twitter.

1 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA
Coronaviruset Smittan i USA
En person fotograferad bredvid en kyrka i Harlem på norra Manhattan i New York. MIKE SEGAR / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Ny högsta notering i New York – men Cuomo hoppfull

779 människor har dött i covid-19 i New York det senaste dygnet. Det är den högsta noteringen för ett dygn hittills, skriver Reuters.

– Dödstalen efter coronaviruset är i det närmaste ofattbara för mig, säger guvernören Andrew Cuomo, som trots det är hoppfull.

– Vi plattar ut kurvan.

Den tidigare toppnoteringen kom i måndags, då 731 personer dog. Totalt har 6 268 människor dött i åttamiljonersstaden.

14 min
En patient får vård i New York David Dee Delgado / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nära 2 000 nya dödsfall i USA senaste dygnet

Dödsiffran i USA till följd av coronaviruset har stigit med ytterligare 1 997 personer det senaste dygnet, skriver New York Times. Det är den högsta siffran i landet hittills.

Totalt har nu närmare 13 000 personer dött i landet.

Vita husets rådgivare i hälsofrågor, Anthony Fauci, sa tidigare i dag att den här veckan kommer att vara ”svår när det gäller dödsfall”, men att antalet nya fall av smittan kan vara nära toppen.

4 tim
Donald Trump Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Donald Trump gillar Sverige som skräckexempel

Donald Trump gick i natt till angrepp mot Sveriges strategi för att möta virusspridningen. Mats Larsson skriver i Expressen att vi börjar vänja oss vid att Trump använder Sverige som skräckexempel och att nattens attack i sammanhanget var ganska tam.

Den som lyssnar till Trumps ord om att ”Sverige lider mycket svårt” kan få uppfattningen att läget här är katastrofalt mycket värre än i USA, menar Larsson. Det stämmer dock inte, skriver han och påminner om att Trump gärna gör jämförelser som ska få honom själv att se bra ut.

SVT:s utrikesreporter Fouad Youcefi säger i en analys att ”både presidentens och de flesta amerikaners bild av Sveriges hantering är några veckor gammal och därtill väldigt förenklad”. Youcefi konstaterar även att inte särskilt många amerikaner bryr sig om Trumps Sverige-attacker.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Stefan Löfven under gårdagens pressträff. Erik Simander / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Löfven: Alla svenskar har nu två val – lyssna på våra råd eller bara tänka på sig själva

Sverige går igenom en kris som alla kommer att minnas för resten av livet, säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med Expressen TV.

Han menar att människor nu har två val: att följa myndigheternas rekommendationer för att skydda andra – eller att bara tänka på sig själva.

– De två valen har man att göra som individ och människa, och efter den här krisen kommer alla att fundera på: Vad gjorde jag?

Löfven hyllar också insatserna som har gjorts inom landets kommuner och inom vården.

3 tim
Eriksson.Arkiv. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

140 biståndsmiljoner läggs på att bekämpa viruset

Bistånds- och utvecklingsminister Peter Eriksson (MP) säger till SR Ekot att det finns en risk för att coronapandemin kan slå särskilt hårt mot fattiga människor, men att dessa glöms bort när rikare länder själva måste bekämpa pandemin.

Nu ska Sverige till att börja med lägga 140 miljoner kronor utöver ordinarie bistånd för att ge stöd åt coronabekämpning i fattiga länder.

– Jag kan inte säga några datum eller summor för ytterligare insatser men vi är beredda att göra det, säger han.

19 min
Ibrahim Baylan och Magnus Groth på dagens pressträff. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hygienföretaget Essity ska leverera miljontals masker till den svenska sjukvården

Hygien- och hälsobolaget Essity ska leverera miljonstals ansiktsmasker till den svenska vården, meddelar näringsminister Ibrahim Baylan (S) på en pressträff.

– Detta är jag naturligtvis väldigt tacksam över, säger han.

Produktionen kommer att öka över tid, säger Essitys vd Magnus Groth.

– Vi kommer att kunna leverera tre miljoner i månaden och donerar den första miljonen. Sen kommer vi att kunna producera 30 miljoner masker i månaden.

Enligt Baylan samlade regeringen redan i mars flera företag, med uppmaningen om att börja tillverka skyddsutrustning eller öka sin produktion. Han uppmanar nu fler företag som kan hjälpa till att höra av sig.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall, statsepidemiolog Anders Tegnell och Maria Bergstrand, tillförordnad chef enhetschef operativ ledning på MSB, under dagens pressträff. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Tegnell: Utplaning visar att epidemin nått ganska långt

Smittspridningen av covid-19 i Stockholm har nått ett ”platåläge”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT. Han menar att läget i huvudstaden närmar sig värdet 1, vilket innebär att varje smittad person i snitt bara smittar en annan.

Tegnell menar att det tyder på att ”vi har nått ganska långt i epidemin” och att insatserna har haft effekt.

– Vi vet att den här sjukdomen började någonstans på 2,5 och om det här fortsätter och vi är nere på 1 nu så har vi kommit en lång väg mot att minska smittspridningstakten väldigt mycket.

3 tim
Anders Tegnell intervjuas.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

96 nya dödsfall i covid-19: ”Avplaning i Stockholm”

687 svenskar har nu dött i covid-19, meddelar Folkhälsomyndigheten under sin dagliga pressträff. Det är en ökning med 96 fall sedan tisdagen.

Det finns tecken på att pandemin kan vara på väg att flytta sitt huvudfokus från Stockholm till resten av landet.

– Vi har en avplaning i Stockholm just nu, men vi börjar se en viss ökning i resten av landet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell och passar på att lovorda regionens sjukvård som har gjort ”en berömvärd insats”.

6 tim
Personal från militären och socialstyrelsen arbetar med bygget av en intensivvårdsmodul utanför sjukhuset i Helsingborg. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flack coronakurva i Skåne – expert varnar nu för ökning

Antalet coronasmittade patienter i Skåne är fortsatt relativt få i förhållande till invånarantalet, rapporterar SVT Skåne.

– Men senaste veckan så har vi sett ett ökat antal fall, från i snitt snitt sju fall per dag till tolv fall per dag. Och vi kan säkert få en kraftig ökning av fall även i Skåne, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i regionen, på en pressträff.

Waldeck menar att kulmen troligtvis ligger längre fram än i exempelvis Stockholm. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik har 381 personer konstaterats smittade i Skåne. Det innebär att fyra andra regioner har fler fall: Stockholm, Östergötland, Västra Götaland och Sörmland.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Illustrationsbild. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Arlanda är fullt – fler flygplan får inte parkera

Arlanda flygplats är full av flygplan som parkerats på grund av coronakrisen. Anders Östling, operativ chef på Swedavia, säger till SR Ekot att det handlar om plan från framför allt SAS, Norwegian och en handfull andra bolag.

– Vi kommer inte att ta emot fler maskiner som det ser ut nu, säger han till Ekot. Swedavia, som driver bland annat Arlanda, har nyligen korttidspermitterat 1 900 av totalt 2 500 tillsvidareanställda samtidigt som 800 varslats om uppsägning.

1 tim
Arkivbild från Sankt Erikscupen 2015 Jurek Holzer / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regional fotboll i Stockholm startar 17 april

Stockholms regionala fotbollsserier inleds nästa vecka, efter ett beslut från Stockholms fotbollförbund (StFF). På sin hemsida skriver förbundet att verksamheten drar igång med start 17 april. Serierna som inleds är bland annat ungdomsturneringen S:t Erikscupen, damernas division 3 och herrarnas division 4.

Beslutet har tagits efter kontakt med experter och ansvariga från Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm gällande coronapandemin.

"Efter samtal med dessa är vår bedömning att det tydligt framgår att vår fotbollsverksamhet inte bidrar till smittspridningen annat än möjligen marginellt.”

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
En patient vårdas på sjukhus i Finland. RONI LEHTI / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Finska masker från Kina höll inte måttet: Besvikelse

Två miljoner skyddsmasker som Finland köpt in från Kina har visat sig inte leva upp till europeiska säkerhetskrav för att användas på sjukhus, rapporterar Yle.

– Det var en besvikelse, säger Kirsi Varhila, kanslichef vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Hon säger dock att maskerna kan användas i bland annat hemvården.

Tidigare har bland annat Nederländerna fått kassera masker som köpts in från Kina.

1 tim
Mette Frederiksen. Philip Davali / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Föräldrakritik mot danska uppöppningen: Vanvettigt

Danmark kommer efter påsken att på nytt öppna upp landets förskolor och skolor för de lägsta klasserna. Men beslutet kritiseras av föräldrar, skriver danska medier.

Bland annat har Facebook-gruppen ”Mitt barn ska inte vara försökskanin för covid-19” på bara något dygn fått över 20 000 medlemmar, skriver Politiken.

– Det är helt vanvettigt att skicka ut de minsta först, säger Sandra Andersen som skapat gruppen.

Statsminister Mette Frederiksen bemöter kritiken på Facebook.

”Jag vet att några föräldrar är otrygga. Men vi måste hjälpa varandra med att garantera att hygienrutinerna efterlevs”, skriver hon.

4 tim
Björn Olsen/ambulans vid Ullevåls sjukhus Bildbyrån/TT
undefined

Svenske läkaren till NRK: ”Sverige får höga dödstal”

Den svenske professorn och överläkaren Björn Olsen skapar rubriker i norsk media efter att ha kallat coronapandemin ”en flodvåg” och ”en vägg av smitta” i en intervju med NRK.

– Vi kommer få väldigt höga dödssiffror i Sverige, särskilt i Stockholmsregionen, och vi kommer få se en våldsam ökning de kommande veckorna.

Olsen säger att han inte vill gissa hur många som kan dö, men spår ändå att antalet kan hamna någonstans mellan 5 000 och 10 000.

Idag 04:16
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

”Boris Johnson mår bättre – sitter upp i sängen”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är fortfarande inlagd på intensivvårdsavdelning på St Thomas Hospital i London.

– Boris Johnson får fortsatt vård. Men hans tillstånd har förbättrats under dygnet. Han har suttit upp i sängen och han mår bättre, säger finansminister Rishi Sunak.

938 ytterligare dödsfall har bekräftats i Storbritannien senaste dygnet. Totalt har 7 097 människor dött i covid-19.

2 tim
Piccadilly Circus i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Högsta dödssiffran hittills i Storbritannien – men spridningen bromsar in

Dödssiffran i Storbritannien har stigit med 930 personer det senaste dygnet, skriver brittiska medier. Av dem har 828 dött på sjukhus i England. Det är den högsta siffran under ett enskild dygn hittills, skriver Sky News.

Men samtidigt kommer indikationer på att takten på smittspridningen i landet har börjat stanna av, rapporterar Reuters med hänvisning till en studie från Kings College. Enligt studien har runt 1,4 miljoner britter just nu symptom på covid-19, jämfört med 1,9 miljoner 1 april. Allt färre nya fall konstateras också.

Totalt har över 6 400 personer dött i landet.

4 tim
Sjukhuset St Thomas, där Boris Johnson vårdas, och en arkivbild på Johnson. TT
undefined

Boris Johnsons läge stabilt – svarar på behandlingen och sägs vara vid gott mod

Sjukdomsläget för covid-19-sjuka Boris Johnson är stabilt och han ”svarar på behandlingen”, uppger Downing Street i ett uttalande enligt flera brittiska medier. Den brittiska premiärministern andas utan respirator.

”Han behandlas fortfarande på intensivvårdsavdelningen på St Thomas-sjukhuset och är vid gott mod”, lyder en del av uttalandet.

Enligt tidningen The Times finns det uppgifter om att Johnsons feber har gått ner. Downing Street uppger att Johnson inte jobbar för tillfället, men att han kan kontakta de personer som måste kontaktas, skriver BBC.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Italien
Sjukvårdpersonal i Italien. ANDREAS SOLARO / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Italien

Antalet nya konstaterade fall i Italien vänder upp

Antalet registrerade dödsfall till följd av coronavirset i Italien var under det senaste dygnet 542 stycken, en minskning från 604 stycken föregående dygn, skriver Reuters.

Däremot ökade antalet nya konstaterade fall med nära 800 stycken, till 3 836. Totalt har nu nära 140 000 fall konstaterats i landet och nästan 18 000 personer dött.

Över 26 000 personer i landet har friskförklarats.

1 tim
En man utanför Peterskyrkan i Rom. FILIPPO MONTEFORTE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fler och fler italienare struntar i restriktionerna

Italiensk polis har skärpt sina kontroller av landets utegångsförbud, rapporterar AFP. De senaste dagarna har allt fler italienare valt att strunta i direktiven om att håll sig inne, i takt med att rapporter kommit om att smittspridningen minskat och att vädret blivit bättre.

I hårt drabbade regionen Lombardiet har trafiken ökat med tio procent jämfört med förra veckan, vilket lokala myndigheter kallar ”alarmerande”.

”Vi får inte tro att vi har vunnit, situationen är och förblir allvarlig, säger hälsominister Robert Speranza.

1 tim
MIGUEL MEDINA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åtgärden: Män och kvinnor kan inte handla samma dag

För att skydda den ”allmänna hälsan” har borgmästaren i orten Canonica d'Adda  i den italienska regionen Lombardiet bestämt att kvinnor och män inte får handla mat samma dag. Det rapporterar AFP och TT.

Åtgärden är ett sätt att minska antalet kunder, och därmed smittorisken, i butikerna. Kvinnor är välkomna till butikerna på tisdagar, torsdagar och lördagar. Resten av veckan är det männens tur.

– Jag fattar inte varför männen får en köpdag mer när kvinnorna utför 80 procent av matinköpen, säger pensionären Cinzia Invernizzi till AFP.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
Europaparlamentet i Strasbourg. Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

EU:s forskarchef avgår med svidande kritik mot unionen

Ordföranden för EU:s forskningsråd avgår med omedelbar verkan på grund av missnöje med unionens hantering av det nya coronaviruset, skriver Politico.

”Jag har förlorat tilltron till själva systemet”, skriver avgående ERC-chefen Mauro Ferrari i ett uttalande.

Men i ett eget uttalande slår ERC tillbaka minst lika hårt.

”Sedan han tillträdde har professor Ferrari visat brist på engagemang för ERC, missat många viktiga möten och tillbringat en stor del av sin tid i USA”, skriver rådet enligt AFP.

20 min
Moskva är i stort sett helt nedstängt. Alexander Zemlianichenko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rysk vårdpersonal får corona-bonus av Putin

Rysk vårdpersonal som står i ”första linjen” i kampen mot coronaviruset ska få extra betalt. Totalt satsas motsvarande 1,3 miljarder kronor på bonusarna, meddelade president Vladimir Putin på onsdagen. Han uppmanade också befolkningen att stå ut med den pågående nedstängningen.

– Ska vi nå ett genombrott i kampen mot smittan måste vi vara disciplinerade och ta ansvar, sa Putin.

I Ryssland har hittills 63 personer dött av coronaviruset.

3 tim
Uteservering i norska Bergen sommaren 2018. Løvland, Marianne / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO: Inte rätt tillfälle att lätta på restriktionerna

Norge, Danmark, Tyskland och Italien är några av de länder som öppnat för att snart lätta på de restriktioner som införts för att bromsa coronavirusets spridning.

Men enligt Världshälsoorganisationen WHO är det fortfarande för tidigt att fatta sådana beslut, rapporterar bland andra The Guardian. Hans Kluge, chef för WHO i Europa, säger på en pressträff att framstegen i europeiska länder är ”extremt sköra”.

– Det här är inte rätt tillfälle att lätta på restriktionerna. Det är dags att ännu en gång fördubbla och trippla våra gemensamma ansträngningar för att stävja spridningen, säger Kluge enligt AFP.

Idag 11:13
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Pendlare i Tokyos kollektivtrafik.  ??? / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Trots nödläget – gott om folk i Tokyos tunnelbana

I Japan har över 500 nya fall av coronaviruset konstaterats det senaste dygnet rapporterar Reuters. Det är den största dagliga ökningen i landet hittills.

144 av de nya fallen har konstaterats i huvudstaden Tokyo. Japan har hittills inte genomfört några större nedstängningar i kampen mot viruset, däremot utlystes under gårdagen nationellt nödläge.

Trots detta var Tokyos tunnelbana under onsdagen full med folk som pendlade till sina arbeten. Dock rapporterar Japan Today att det var lugnare än vanligt i flera storstäder och att många butiker självmant valt att hålla stängt.

1 tim
Familjeåterförening i Kina/smittad i New York.  TT
undefined

Professor: För sent – en miljard kommer att smittas

Den ledande virusprofessorn Daniel Lucey varnar världen för att tro att faran med coronapandemin är på väg bort, skriver SvD.

Han jämför med sars-epidemin 2003 som hann stoppas genom kraftfulla insatser av Världshälsoorganisationen WHO.

– Den här gången är det för sent. Därmed sprids viruset vidare i världen och blir en sjukdom som florerar minst ett år. Minst en miljard människor kommer sannolikt att smittas.

Lucey tror att viruset kommer att härja i Europa och USA fram till i september. Bara i USA räknar han med minst 100 000 döda i smittan.

Idag 10:06
Ursula von der Leyen Francois Lenoir / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU ska ge 15 miljarder euro till coronadrabbade länder

EU ska ge 15 miljarder euro till coronadrabbade länder globalt, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, vid en presskonferens på tisdagen.

Von der Leyen säger att pengarna ska hjälpa länder med svaga sjukvårdssystem, men också stötta en långsiktig ekonomisk återhämtning i länderna.

Tidigare har von der Leyen liknat stödpaketet vid Marshallplanen som genomfördes efter andra världskriget.

Igår 14:59
Läs mer om Coronaviruset