OS-guldmedaljören: ”Det känns som en käftsmäll”
Den ryska antidopningsorganisationen Rusada, som varit avstängt sedan den ryska dopningsskandalen 2015, får nu återuppta sitt arbete. Det kritiserade beslutet fattades av den internationella antidopningsbyrån Wada på torsdagen.
Ett beslut som får Sebastian Samuelsson, den svenske OS-guldmedaljören i skidskytte, att se rött.
– Det känns som en käftsmäll mot alla rena idrottare över hela världen som hade tillit till att Wada skulle sätta oss högst upp på priolistan, säger han till Sportbladet.
Dopning i Ryssland
Wikipedia (sv)
Dopning inom den ryska idrotten är ett betydande problem. Det ryska dopningsproblemet uppmärksammades brett i december 2014, när det tyska TV-bolaget ARD rapporterade om och jämförde det med dopningen i DDR. World Anti-Doping Agency (WADA) publicerade i november 2015 en rapport som var starkt kritisk mot både den ryska anti-dopningsbyrån (RUSADA) och det Ryska friidrottsförbundet (VFLA). Samma månad stängde Internationella friidrottsförbundet (IAAF) tills vidare av Ryssland från internationellt tävlande, på grund av mycket utbredd dopning.
IAAF:s avstängning av Ryssland bekräftades i juni 2016. Månaden efter avslöjades ytterligare oegentligheter inom det ryska idrottslivet, vilket ledde till att Internationella tyngdlyftningsförbundet stängde av Ryssland från internationella tävlande på ett år. Dessutom var Rysslands deltagande i olympiska sommarspelen 2016 ifrågasatt från flera håll. Dopningsproblemen inom rysk idrott anses vara systematiska, långvariga och underlättade av olika delar av statsapparaten.
RUSADA medgav slutligen i december 2016 att dopningen i landet utförts på institutionell nivå. Man hävdade dock att Rysslands regering inte var inblandad. Detta hindrade inte IOK från att – med hänvisning till det stora dopningsproblemet – senare även utesluta Ryssland från deltagande i 2018 års olympiska vinterspel.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen