Hem
Charlotte Kalla/Dansare på avslutningsceremoni/Kinesiska flaggan hissas. (Bildbyrån/TT)

OS-svepet: Analys: Kina vann • Kvinnorekord – men inte jämställt • Kallas besvikelse

Elden är släck och vinterspelen i Peking summeras nu. Den stora vinnarnationen blev inte oväntat Norge. Men även Sverige gjorde ett historiskt bra vinter-OS – med 18 medaljer, varav åtta guld.

I Omnis OS-svep hittar du en mix av nyheter, snackisar, intervjuer, analyser och tips på fördjupning.

Vinter-OS i Peking pågår mellan den 2 och 20 februari och svepet publiceras varje dag från invigningen den 4 februari.

Jämnast könsfördelning hittills – men en bit kvar

Internationella olympiska kommittén har beskrivit Peking-OS som de mest ”könsbalanserade” vinterspelen i historien. Kvinnor utgjorde 45 procent av atleterna. En ökning från 41 procent i Pyeongchang 2018 – och 4,3 procent i Chamonix 1924.

Men antalet tävlande kvinnor är inte den enda måttstocken när det kommer till jämställdhet, enligt idrottsforskaren Nicole M LaVoi. Hon säger till NY Times att kvinnor fortfarande tävlar i ”ett system där de inte känner sig säkra, värdefulla och stöttade”.

Människor i P (Andy Wong / AP)

Analyser: OS var en framgång för Kina

Har Peking-OS varit lyckat eller inte? Den frågan ställs av flera analytiker när spelen avslutas. För värdlandet har det onekligen varit en succé, konstaterar CNN:s Pekingredaktion. Höga inhemska tittarsiffror, en populär maskot och sportsliga framgångar nämns – framför allt att man rankades högre än USA i medaljligan.

Men internationellt sett har Kinas värdskap gett de olympiska spelen en dålig vibb, enligt AP:s Eddie Pells. Mästerskapet har upplevts ”själlöst” och kantats av skandaler och politisk positionering. Nyhetsbyrån ställer frågan om IOK kan rädda ryktet inför sommar-OS 2024?

Shiffrin (HARALD STEINER / GEPA PICTURES)

Medaljlösa stjärnan tackar massmedia

USA:s stora alpinstjärna Mikaela Shriffin kom aldrig ens nära en medalj i Peking. Den trefaldiga världscupsvinnaren har tagit varje möjlighet att beskriva smärtan efter sina misslyckanden och säger till Reuters att hon är tacksam för plattformen som massmedia givit henne.

– Media är orsaken till att våra historier blir berättade. Det är vår skyldighet att hjälpa media berätta historierna på bästa sätt.

Charlotte Kalla (Aaron Favila / AP)

Kalla besviken: ”Har levt på hoppet”

Charlotte Kalla kan ha gjort sitt sista mästerskap – och hon är besviken. I den avslutande tremilen slutade hon på en 35:e plats, tio minuter efter segraren Therese Johaug.

För Expressen beskriver Kalla de kinesiska spelen som ett av sina sämre mästerskap.

– Jag har levt på hopp om att det ska kännas bra till slut, men det har det inte gjort.

Dinigeer Yilamujiang och Therese Johaug (Heiko Junge / NTB)

Johaug väntade in sista åkaren

Therese Johaug var överlägset först över mållinjen i längddamernas avslutande tremil. När Kinas Dinigeer Yilamujiang gick sist i mål 25 minuter senare stod den norska guldmedaljören och väntade med en kram.

– Jag sa till henne att jag är imponerad över att hon slutförde loppet, säger hon till VG.

Mer om Vinter-OS i Peking

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen