OSSE mycket kritiskt: Valet i Ungern inte rättvist
Hotfull och främlingsfientlig retorik, partiska medier och oklar finansiering av valkampanjer kvävde den politiska debatten inför valet i Ungern. Det hävdar Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), enligt Reuters.
I ett uttalande säger man att de politiska partierna inte tävlade på lika villkor i parlamentsvalet, ur vilket den sittande premiärministern Viktor Orbán gick segrande med 49 procent av rösterna.
bakgrund
Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa
Wikipedia (sv)
Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, förkortat OSSE (eng. OSCE), är en internationell organisation som arbetar med "tidiga varningar, konflikthantering, riskhantering och återuppbyggnad" i Europa. Till 1995 hette organisationen Europeiska säkerhetskonferensen (ESK). ESK bildades under kalla kriget som ett forum för dialog mellan väst och öst. OSSE har särskilt varit aktiv i före detta Jugoslavien med övervakning av allmänna val och liknande.
Sedan 1993 är OSSE genom FN-stadgans kapitel VIII en regional organisation inom FN. Det har sitt säte i Wien.
OSSE har (2006) 56 deltagande stater: alla stater i Europa, de före detta sovjetrepublikerna i Kaukasien och Centralasien samt USA och Kanada i Nordamerika. OSSE har över 3500 anställda, varav de flesta är sysselsatta i fält, och endast omkring 10 procent arbetar vid högkvarteret och andra kontor.
Mer om valet i Ungern
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen