Hem
Nadia Murad. (Darko Vojinovic / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix)

”Ovärderliga i kampen mot sexuellt våld i krig”

Årets fredspristagare, den yazidiska människorättsaktivisten Nadia Murad och den kongolesiske läkaren Denis Mukwege, har båda under flera års tid arbetat mot sexuellt våld, framför allt i krigssituationer.

”Båda pristagarna har på ett ovärderligt sätt bidragit till att uppmärksamma och kämpa mot sådana krigsbrott”, skriver Nobelkommittén i sin motivering.

Kommittén beskriver Denis Mukwege som den ”främsta, mest enande symbolen, både nationellt och internationellt” i kampen mot sexuellt våld i krig och väpnade konflikter. ”Vikten av doktor Mukweges […] engagerande och osjälviska ansträngningar kan inte överdrivas”, heter det i motiveringen.

Om Nadia Murad, som kidnappades och hölls som sexslav av terrororganisationen IS, skriver kommittén att hon har ”visat ovanligt stort mod när hon återgett sitt eget lidande och när hon talat för andra offers räkning.”

bakgrund
 
Nobels fredspris
Wikipedia (sv)
Nobels fredspris är ett av de fem Nobelprisen, inrättade genom Alfred Nobels testamente. Alfred Nobels testamente säger att priset skall tilldelas dem som "hafva gjort menskligheten den största nytta" och att en femtedel tilldelas "den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser". Dessutom gällde dessa förutsättningar vad som gjorts under det gångna året. Detta frångicks dock av praktiska skäl av Nobelkommittén redan från början.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen