Över 50 OS-aktuella åkare har ”onormala värden”
Över 50 längdskidåkare som kvalat in till OS i Sydkorea har uppvisat onormalt höga blodvärden, skriver brittiska The Sunday Times enligt SVT Sport.
Den brittiska tidningen är en av de redaktioner som tagit del av blodprover från 2 000 elitåkare mellan åren 2001 och 2010. Enligt tidningen togs nära en tredjedel av OS- och VM-medaljerna under dessa år av åkare som klassats som ”sannolikt dopade” eller ”misstänkt dopade” av minst en expert i granskningen.
Enligt SVT:s Uppdrag granskning finns en längdåkare från det svenska herrlandslaget med bland de som uppvisat onormalt höga blodvärden.
Fakta bloddopning:
Bloddopning innebär att idrottare ökar blodets förmåga att transportera syre med otillåtna metoder.
Så kallad bloddopning började med att idrottare använde sig av transfusion av eget blod som tidigare tappats och sparats. Senare tillkom metoder där blodets hemoglobinvärden höjdes genom att tillföra olika medel. Det vanligaste är intag av hormonet epo (erytropoetin), som stimulerar kroppen att producera fler röda blodkroppar.
Epo finns bland annat i läkemedel som i första hand används till patienter som har problem med syresättningen i blodet. Ett tillåtet sätt att öka mängden röda blodkroppar är höghöjdsträning.
Hemoglobinvärdet (hb-värdet) visar andelen röda blodkroppar i blodet. Om man bloddopar sig stiger hb-värdet. Därför finns det, i idrottssammanhang, gränsvärden för hur högt hb-värdet får vara.
(TT)