Joachim Löw och Mesut Özil under sommarens VM. Lee Jin-man / TT / NTB Scanpix
Fotbolls-VM VM-efterspelet

Özil vägrar svara när förbundskaptenen ringer

Arsenalstjärnan Mesut Özil vill inte svara när Tysklands förbundskapten Joachim Löws kontaktförsök. Det sa Löw på en pressträff i dag.

Özil valde att tacka för sig efter sommarens VM och har riktat anklagelser om rasism i det tyska fotbollsförbundet. Löw säger att anklagelserna är överdrivna och att han försökt få kontakt med Özil sedan denne meddelade sitt avsked.

– Mesut har valt väg. Jag försökte få tag på honom via textmeddelanden och telefon men det gick inte. Jag får acceptera det, sa förbundskaptenen i dag.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska åtgärderna
Lena Hallengren, Stefan Löven och Isabella Lövin. Regeringen
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Stefan Löfven: ”Råd från myndigheter inga lösa tips – ska följas varje minut”

Statsminister Stefan Löfven (S) fortsätter att påminna om vikten av att hålla distans och följa myndigheternas råd under coronakrisen.

– Allmänna råd från myndigheter är inga lösa tips, de ska följas varje minut, sa Löfven på en presskonferens under tisdagen.

Presskonferensen handlade i övrigt framför allt om den nya proposition som regeringen nu lagt fram om utökade maktbefogenheter under krisen. Socialminister Lena Hallengren förklarade att lagen under en begränsad period gör att regeringen nu exempelvis kan stänga hamnar och köpcenter, samt omfördela vårdresurser. Hon sa att det gör att Sverige nu har större möjligheter att agera under den fortsatta krisen.

– Vi måste vara beredda på att det kan bli värre, sa hon.

41 min
Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD). Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brett politiskt stöd bakom den nya krislagen

Flera partier hade uttryck missnöje med förslaget till ny krislag som ska ge regeringen större befogenheter att agera mot coronavirussmittan. Men efter dagens möte mellan socialminister Lena Hallengren (S) och de övriga partierna var uppslutningen bakom lagen bred, skriver DN.

M, KD, SD och V var alla nöjda med att riksdagen ska få möjlighet att pröva och stoppa alla beslut riksdagen fattar enligt den nya lagen. M och KD hade också krävt att det skulle framgå tydligare hur företag som drabbas av besluten ska kompenseras.

– Vi har blivit hörsammade. Det är viktigt att den som blir drabbad av beslut till följd av detta kan få någon form av kompensation, sa Ebba Busch.

M-ledaren Ulf Kristersson ville dock ännu inte säga om han var nöjd med hur förslaget justerats på den punkten.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Lars Løkke Rasmussen. Olivier Matthys / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Danmarks ex-statsminister: Borde ha gjort som Sverige

Danmarks förre statsminister Lars Løkke Rasmussen är osäker på om den danska strategin för att stoppa coronavirusets spridning i landet är den rätta. Det skriver han i en debattartikel i tidningen Berlingske.

Han är nämligen orolig över vad som kan hända om det danska samhället inte återgår till det normala snart, med ett ekonomiskt bakslag som enligt Rasmussen skulle få finanskrisen 2008 att likna ”ett skvalp i badkaret”.

I ställt sneglar han mot de lättare åtgärder som Sverige har vidtagit.

”Kanske borde vi istället lita på danskarna, som man i Sverige vågar lita på svenskarna”, skriver han.

15 min
Solberg. Arkiv. Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Solbergs besked: Samhället öppnas gradvis efter påsk

Den 20 april öppnas åter Norges förskolor, en vecka senare kan även låg- och mellanstadiebarnen gå tillbaka till skolorna. Det meddelar statsministern Erna Solberg på en pressträff under tisdagen.

Däremot kommer inte större idrottsevenemang kunna arrangeras före 15 juni, ett beslut som kan komma att omprövas i maj.

– Vi börjar öppna upp, men vi kan inte bli oförsiktiga, säger Solberg.

– Smittan har planat ut men vi kan inte sänka axlarna och börja leva som förr. Vi har långt kvar till halvtid men med bra samarbete kommer vi ha kontroll över viruset. Vi fortsätter på samma spår.

41 min
Skylt vid förskola/Erna Solberg. TT
undefined

Källor: Norska skolor öppnar inte efter påsk

Norska skolor och förskolor kommer inte att öppna igen direkt efter påsk, enligt källor till NRK.

Norge har redan förlängt sina restriktioner för att få bukt med coronaspridningen en gång. Nuvarande begränsningar gäller fram till den 13 april, det vill säga annandag påsk.

I en intervju med Bergens Tidende säger statsminister Erna Solberg att många beslut nu fattas under extrem osäkerhet.

– Vi kommer att göra fel.

Klockan 16 på tisdagen kommer Solberg att informera om vilka restriktioner som kommer att gälla under dagarna och veckorna efter påsk.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Rumänskt sjukhus under coronapandemin. Arkiv.  DANIEL MIHAILESCU / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

10 nyfödda smittades: ”Känns som en skräckfilm”

I Rumänien har tio nyfödda barn testat positivt för coronaviruset samtidigt som deras mammor inte varit smittade. Det rapporterar AFP.

De nyfödda misstänks ha fått viruset från sjukvårdspersonal som enligt en nybliven mamma ska ha låtit bli att använda munskydd.

Barnen visar inga sjukdomssymptom. De flesta är satta i hemkarantän tillsammans med mammorna.

– De två senaste dagarna har det känts som om jag lever i en skräckfilm, säger en mamma till lokala medier.

9 min
Kvinna vid testanläggning i Karachi, Pakistan. AKHTAR SOOMRO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO:s vädjan: Släpp inte på restriktioner för snabbt

I många länder börjar det diskuteras planer för att lätta på coronarestriktioner, men världshälsoorganisationen WHO uppmanar till försiktighet med att öppna upp samhällen igen för tidigt, rapporterar Reuters.

– En av de viktigaste sakerna att tänka på är att inte släppa på åtgärderna för tidigt, för att undvika en tillbakagång, säger WHO:s talesperson Christian Lindmeier i en daglig genomgång i Genève.

4 tim
David Clark/Illustrationsbild. Wikipedia Commons/TT
undefined

Hälsominister struntade i karantän – åkte till strand

Nya Zeelands hälsominister David Clark är i blåsväder efter att flera gånger ha blivit påkommen med att bryta mot de strikta nationella karantänsreglerna.

Bland annat tog han med familjen till en strand 20 kilometer hemifrån. I torsdags blev hans kampanjbil smygfotograferad när han var ute och cyklade mountainbike, något han fick be om ursäkt för till premiärminister Jacinda Ardern för.

– Jag har varit en idiot, jag förstår att folk är arga på mig, säger Clark i ett uttalande.

Han har nu degraderats från hälsoministerposten och i stället blivit biträdande finansminister.

Idag 08:15
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Coronagraffiti i Glasgow. Andrew Milligan / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Nya dystra siffror förklaras med större rapportering

Storbritannien har rapporterat in 758 nya dödsfall orsakade av covid-19 det senaste dygnet, skriver Sky News. Skottland står för en stor del av de rapporterade fallen: 296 personer, en ökning från 74 till 222.

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon förklarar de ”relativt höga” dödssiffrorna med att man nu börjat rapportera in coronadödsfall varje dag, vilket man tidigare inte gjort.

Sammanlagt har 5 655 personer dött av viruset.

1 tim
Cyklist i London har en skylt med budskapet ”Be för Boris”. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Talesperson: Johnson stabil och är vid gott mod

Senare i dag kommer det att komma en uppdatering om covid-19-sjuke Boris Johnsons hälsotillstånd, skriver Reuters. Han vårdas fortfarande på intensivvårdsavdelning i London.

– Premiärministern var stabil över natten och är fortfarande vid gott mod. Han får andningsstöd men andas utan annan hjälp, säger talespersonen till reportrar på tisdagseftermiddagen.

Drottningen har senaste tiden fått regelbundna uppdateringar om premiärministerns hälsa.

3 tim
Blomleverans till 10 Downing Street. SIMON DAWSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Johnson har fått syrgas – ligger inte i respirator”

Hälsoläget för brittiske premiärministern Boris Johnson är oförändrat, uppger två källor för Reuters. I går kväll togs han in på intensivvårdsavdelning på St Thomas' Hospital i London där han på tisdagsmorgonen fortfarande vårdas.

Enligt Sky News ska han ha haft andningssvårigheter. Kabinettministern Michael Gove säger till LBC att Johnson fått syrgasbehandling, men inte ligger i respirator.

Utrikesminister Dominic Raab har gått in i Johnsons ställe.

– Regeringens arbete kommer att fortsätta, säger Raab enligt AFP.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Rinkeby i Stockholm. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Korttidsboende öppnar i Järva – ska hindra smitta

Stadsdelarna i Järvaområdet i Stockholm öppnar korttidsboenden för trångbodda familjer, skriver DN. Syftet är att stoppa spridningen av coronaviruset. Intresserade kan redan nu höra av sig till stadsdelsförvaltningarna för att ansöka om boendet, skriver tidningen.

– Det bygger helt på frivillighet. Vi tvingar ingen, men om man känner behov av att isolera sig från sina barn exempelvis så finns den möjligheten, säger Benjamin Dousa (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

2 tim
Coronatest i Italien.  Cecilia Fabiano / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tusentals svenskar kommer slumpas till coronatester

Folkhälsomyndigheten utökar sina slumpvisa undersökningar för att se hur pass spridd sjukdomen covid-19 är i Sverige, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

Totalt kommer runt 4 000 personer runt osm i landet att erbjudas ett självtest som görs från näsa och svalg. Deltagarna får också lämna saliv.

I slutet av mars genomfördes en liknande undersökning i mindre skala med slumpvis rekryterade stockholmare. Resultatet därifrån har ännu inte presenterats men väntas inom de närmaste dagarna.

Under tisdagens presskonferens sa statsepidemiolog Anders Tegnell att han hoppas på att få se prognoser utifrån testerna före påsk.

2 tim
Benjamin Dousa (M).  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M-topp vill isolera hushåll där äldre bor med yngre

Muf-ordföranden Benjamin Dousa, som även är är ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, öppnar för möjligheten att isolera trångbodda hushåll där äldre personer bor med yngre i Järvaområdet, för att minska spridningen av coronaviruset, skriver SvD.

– Jag tror att man borde vara mer öppen för olika typer av utbildningsinsatser för personer som bor med riskgrupper, säger han till tidningen.

Järva sticker ut i statistiken med ett större antal coronasmittade per invånare än andra delar av staden. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell finns mycket som talar för att viruset sprids mellan människor som bor tätt inpå varandra.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Dagens börs
JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Dagens börs

Nya lyft på volatilt Wall Street – rederiaktier rusar

Börserna på Wall Street tar ny fart uppåt i tidiga handeln efter gårdagens rusning. I öppningen var samtliga index upp runt 3 procent men efter en timmes handel har börserna fallit tillbaka något:
• S&P 500: +2,0 procent
• Nasdaq: +1,4 procent
• Dow Jones: +2,4 procent

Investerare fokuserar just nu på positiva signaler, menar Ed Yardeni, chefsstrateg på Yardeni Research.

– Vår syn är att vi är mitt uppe i en stor omallokering från obligationer till aktier, säger han i en kommentar till kunder enligt CNBC.

Bland vinnaraktier märks kryssningsrederiet Carnival som rusar 19 procent efter uppgifter om att Saudiarabiens statliga investeringsfond köpt aktier i bolaget, skriver Direkt. Konkurrenterna Norwegian Cruise Line och Royal Carribean lyfter också – med 17 respektive 23 procent.

Återigen är det tecken på att spridningen av coronaviruset bromsas som sprider hopp bland investerare. Dödstalen i Spanien backar för fjärde dagen i rad och i Italien rapporteras det lägsta antalet nya bekräftade virusfall på tre veckor, noterar Market Watch.

1 tim
WANA NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asienbörserna steg rejält: ”Rädda missa uppgången”

Det var fortsatt muntra tongångar på Asiens ledande börser under tisdagen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: +2,0 %
• Shanghai: +2,1 %
• Shenzhen: +3,2 %
• Hang Seng: +1,9 %
• Kospi: +1.8 %
Börsutvecklingen kommer efter att det synts tecken på att coronakrisen kan komma att klinga av i både New York och i Europa, skriver Reuters. CNBC skriver också att börsuppgångarna kommer efter förhoppningar om att spridningen av coronaviruset nu avtar.

Även under måndagen steg de globala börserna brett och marknaden går nu före i vad den tror är en topp i antalet virusfall, säger Pepperstones analyschef Chris Weston till Reuters. Han lägger till att man nästan kan känna lukten av rädsla hos aktiva förvaltare att missa uppgångarna.

Idag 08:35
TT
undefined

Stockholmsbörsen lyfter – H&M agerar draglok

Stockholmsbörsen fortsätter upp på tisdagen efter gårdagens kraftiga uppgång. Vid 13.00-tiden står indexen på tydliga plus, i linje med Europabörserna.
• OMXSPI: +3,7%
• OMXS30: +3,0%


Wall Streets ledande index rusade 7 procent i går kväll och Asienbörserna handlades upp under morgonen på förhoppningar om att coronavirusets spridning har avtagit.

– Positiva nyheter om virusspridningen och antalet döda har gett oss en bortre parantes på den här krisen. Vi anar ett slut på pandemin, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till TT.

På hemmaplan rapporterar Storytel en intäktsökning på 45 procent i det första kvartalet. Ljudboksbolaget flaggar även för att coronakrisen gett kundtillväxten en ”flygande start i andra kvartalet”. Aktien handlas ner 4 procent efter ett inledande lyft.

Hårt pressade Nilörngruppen rusar 11,3 procent trots en dyster kvartalsrapport. Etikettbolaget varnar för en kraftigt negativ coronapåverkan och bedömer att flertalet ordrar kommer att makuleras.

Tobii ser också en negativ effekt på omsättningen och varslar 50 anställda om uppsägning. Aktien backar 2,7 procent.

H&M, Securitas och Autoliv toppar OMXS30-indexet med uppgångar på över 9 procent. Defensiva Astra Zeneca, Essity och Getinge är de enda storbolagsaktierna på minus.

Scandic Hotels rekylerar upp 23 procent efter de senaste veckornas kraftiga nedgångar.

Idag 07:58
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Polis med ansiktsmask i Paris.  Michel Euler / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Lär av Frankrike för att hjälpa våldsutsatta

Opinion Flera av de stora dagstidningarna fortsätter att fokusera på den pågående coronapandemin på ledarplats.

Aftonbladets ledarskribent Lotta Ilona Häyrynen fokuserar på hur coronakrisen slår mot medier. Hon menar att kulturdepartementets krispaket på 200 miljoner är alldeles för tunt. ”I en kris är demokratin alltid som mest hotad. Då behövs också den maktgranskande blicken som allra mest. Det är en blick som kommer försvinna runt om i landet före året är slut om staten inte ger rejälare besked”, skriver Häyrynen.

Expressen fokuserar i sin ledare i stället på våld i nära relationer som riskerar att förvärras under coronakrisen. Tidningen anser att svenska myndigheter borde inspireras av Frankrike, som infört ett kodord som våldsutsatta kan uppge för apotekspersonal för att få hjälp.

SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl fokuserar i sin ledare i stället på årsdagen av terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm. Hon menar att en drabbande insikt är att vi inte lärt oss tillräckligt mycket av terrorattentatet 2010 och skriver:

”Att kalla det svenska tillväxtundret av våldsbejakande fanatiker för politiskt vanstyre är därför för snällt sagt”.

Idag 08:23
Läs mer om Coronaviruset