Hem

Pallas: I Tjeckien är Sverige ett multikulti-helvete

”Lämna Tjeckoslovakien eller hamna i fängelse och placera mig på barnhem. Beslutet var enkelt, men emigration är ingen shoppingrunda.”
DN:s Hynek Pallas skriver en personlig text om sin resa till Sverige och Tjeckiens skiftande syn på landet som en gång erbjöd tillflykt för tusentals.
Pallas berättar om hur intresset ökade för Sverige i tjeckisk press efter knivmorden på Ikea och flyktingkatastrofen. Han skriver att även etablerad media har visat sig vara troll när det gäller Sverige.
I tidningen Mladá ronta dnes, som ägs av landets finansminister tillika oligarken Andrej Babis, löd en rubrik ”Sverige var ett paradis, nu är jag rädd för att åka tunnelbana”. En tjeckisk sjuksköterska bosatt i Stockholm berättade i den om hur Sverige gick från noll brottslighet till kaos.
”Folk slåss och stjäl. I skolmatsalen serveras inte längre fläsk. Familjen flyttade efter att en femårig (!) pojke från Mellanöstern i ett sandlådebråk hotade att hugga hennes son i magen”, skriver Pallas.
Enligt skribenten är Sverigebilden utomlands för viktig för att avfärdas som gnabb mellan smånationer – ”den är ett skifte i politiska allianser som kommer att påverka oss i grunden”.

bakgrund
 
Hynek Pallas
Wikipedia (sv)
Hynek Pallas, född 3 augusti 1975 i Prag, Tjeckoslovakien, är en svensk filmvetare och filmkritiker. Pallas flyttade till Sverige och Uppsala 1977. Pallas inledde sin kritikerbana på filmtidskriften Ingmar. Han har skrivit i Svenska Dagbladet och skriver numera huvudsakligen på Dagens Nyheters kultursida samt på filmbloggen Weird Science och sin egen blogg Pallas var redaktör och reporter på dokumentärserien Bergmans video som sändes i SVT1 hösten 2012. Serien skapades av Pallas tillsammans med journalisterna Jane Magnusson och Fatima Varhos. Pallas har även skrivit en bok om svensk filmhistoria som översatts till polska och har arbetat med Göteborgs och Stockholms filmfestivaler. Han disputerade för filosofie doktorsexamen hösten 2011 vid Stockholms universitet med avhandlingen "Vithet i svensk spelfilm 1989-2010", utgiven av Filmkonst.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen