Mordplatsen på Sveavägen 1986 och Christer Pettersson under en vittneskonfrontation. TT
Palmemordet

Palmegruppen lockade vittnen med pengar

Ett vittne i rättegången mot Christer Pettersson lockades med miljonbelopp i tipspengar för att komma med uppgifter som skulle få Christer Pettersson dömd för mordet på Olof Palme. Det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna har tidigare tillbakavisats av polisen och åklagaren i målet mot Pettersson.
Redaktionen har fått tillgång till ett bandat förhör av ett vittne, missbrukaren Ulf. På bandet säger polisen som leder förhöret: ”Om han blir dömd då va, då kan du köpa dina hästar sedan” och hänvisar sedan till de 50 miljoner kronor ”som ligger i potten”.
I förhören uppgav Ulf att Christer Petterson kom till sitt hem knappt två timmar efter mordet i centrala Stockholm. Något som tidsmässigt skulle kunna göra att Petterson hade kunnat befinna sig på Sveavägen vid tiden för mordet. Men Ulf tog tillbaka uppgifterna när han senare förhördes i rättegången och hävdade istället att Petterson kom till sin bostad betydligt tidigare.
Det aktuella förhöret spelades aldrig upp under rättegången, trots att Ulf då hävdade att en polis lockat honom med belöningen, och att han ska ha blivit manipulerad och därför lämnat felaktiga uppgifter.

Toppnyheter

Utbrunna bilar på parkeringen vid Frölunda torg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilbränderna i Västsverige

Misstänkt för bilbrand gripen av polis i Turkiet

En person har gripits i Turkiet efter att ha anhållits i sin frånvaro misstänkt för inblandning i bilbränderna i Göteborg, skriver Göteborgs-Posten.
Personen som är i tonåren åkte till Turkiet under tisdagen men stoppades vid gränsen. Han ska flygas tillbaka till Sverige under onsdagen.
Ett åttiotal bilar brann och ytterligare 30–40 bilar förstördes i samband med de händelser som utspelade sig på flera platser i Västsverige under måndagen. Två ytterligare personer har sedan tidigare gripits och anhållits misstänkta för inblandning i händelserna.

2 tim
Utbrunna bilar på parkeringen vid Frölunda torg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilbränderna i Västsverige

Tusentals bilar brann förra året – men få åtalas

De flesta som bränner bilar går fria, skriver Svenska Dagbladet med hänvisning till statistik från Brottsförebyggande rådet.
Förra året utreddes 3 967 fordonsbränder i Sverige, men endast 23 av dessa utredningar slutade med att en misstänkt åtalades eller på annat sätt lagfördes. Enligt Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby i Stockholm, är det svårt att utreda fall där gärningsmannen inte gripits i nära anslutning till branden.
– Generellt är uppklaringsandelen tyvärr väldigt låg. Det är ett hastigt förlopp och brottet sker ofta på kvällen eller natten med få vittnen och lite teknisk bevisning, säger han till SvD.

5 tim
Västra Frölunda.  Oscar Magnusson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilbränderna i Västsverige

Fem nya bilbränder: ”Oklart om det är samma gäng”

Fem nya bränder har rapporterats i Västsverige under natten till onsdagen, skriver Göteborgs-Posten.
Under loppet av av en halvtimme sattes två bilar i brand i Västra Frölunda. Ytterligare bilbränder har inträffat i Mölndal och i Norrby. Dessutom har det brunnit i en husvagn i Vänersborg.
Bilbränderna var nära bostadshus.
– Bilarna ligger precis intill stora hyreskomplex och det förelåg stor spridningsrisk, särskilt till andra bilar, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisregion Väst, till Aftonbladet.
– Det är bara en bil på varje ställe och känns mer random, men det är svårt att säga om det rör sig om samma gäng, fortsätter han.

6 tim
Läs mer om Bilbränderna i Västsverige
Sverige och klimathotet

Splittring i KD om utspelet: ”Det här är visst en ny linje”

Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Penilla Gunther står på sig och menar att KD-ledaren Ebba Busch Thors öppnande för nya kärnkraftverk är en ny partilinje, som inte har förankrats hos henne.
– Det är jag som suttit och förhandlat energiöverenskommelsen och suttit med i genomförandegruppen under de här två åren. Jag har gått igenom varje förslag och det här är ju en ny linje, säger Penilla Gunther till TT.
Enligt Ebba Busch Thor så är Gunther väl informerad. Partiledaren säger att beslutet är taget i KD:s verkställande utskott, där inte Penilla Gunther sitter, samt att nya kärnkraftverk inte äventyrar energiöverenskommelsen.
På frågan hur det kommer sig att Penilla Gunther hävdar att hon inte kände till beslutet svarar Busch Thor:
– Det kan jag inte svara för, det får hon stå för.

16 min
Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Sverige och klimathotet

KD: Satsar inga nya statliga pengar på kärnkraft

Kristdemokraterna lämnar inte energiöverenskommelsen och man vill inte heller satsa några nya statliga pengar på kärnkraft. Det säger KD:s kommunikationschef Mia Widell till SVT Nyheter sedan KD-ledaren Ebba Busch Thor öppnat för fler nya kärnkraftverk i Sverige under en debatt i DI/Expressen.
– Ebba Busch Thor har öppnat för att inom ramen för överenskommelsen, hitta möjligheter för att få fram mer och fler kärnkraftverk än vad som i dag planeras, säger Mia Widell.

3 tim
Ulf Kristersson (M).  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Sverige och klimathotet

Kristerssons kritik mot M-politikerna: ”Slarvigt”

Flera moderata politiker har skrivit på sociala medier att svenska medier endast lyfter klimatfrågan för att rädda Miljöpartiet från att åka ur riksdagen, rapporterar Aftonbladet. Nu riktar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson riktar kritik mot inläggen:
– Så är det absolut inte, miljöfrågan är en riktigt viktig fråga, säger han. På frågan om vad han tycker om inläggen svarar han:
– Det är bara slarvigt, så ska man inte säga.
Riksdagsledamoten Edward Riedl säger till tidningen att han tycker att han har mycket på fötterna.
– Jag tror det finns rätt många journalister som sympatiserar med MP, som tycker det är rimligt att miljöpartister får framstå som klimatexperter och okritiskt genomföra intervjuer.

3 tim
Läs mer om Sverige och klimathotet
TT/Stefan Löfvens Instagram
Reaktioner på bilbränderna

Löfven nattvandrade efter bilbränderna i Västsverige

Stefan Löfven nattvandrade i Göteborgsstadsdelen Tynnered i natt. I ett inlägg på Instagram skriver statsministern att han ville visa sitt stöd till ”de närvarande vuxna som tar ansvar, nattvandrar och gör sina områden bättre och tryggare.”
Även Göteborgs kommunalråd Ann-Sofie Hermansson (S) deltog i nattvandringen som arrangerades av en grupp föräldrar och andra vuxna från området.
– Detta är mitt Tynnered. Jag vill att det ska vara ett tryggt område och jag vill bidra till att unga och gamla ska kunna känna gemenskap och trygghet tillsammans, säger Ann, som själv varit med och grundat gruppen, till Aftonbladet.
Natten till onsdagen blev betydligt lugnare, med totalt fem nya bränder som rapporterats in från Västsverige.

1 tim
Statsminister Stefan Löfven i Göteborg.  Henrik Brunnsgård/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på bilbränderna

Ledare: Bara föräldrarna kan uppfostra sina barn

Opinion Flera ledarsidor tar i dag upp de många bilbränderna i Västsverige under måndagskvällen. Flera lokala ledarsidor är eniga att sådana här upplopp inte får tolereras. Att statsministern går ut och ryter ifrån räcker inte – rytandet måste följas av handling, skriver Nya Wermlands-Tidningens ledarsida.
Skribenten menar att kameraövervakning och straff fyller en funktion men att det inte utesluter förebyggande socialt arbete.
Borås Tidnings ledare frågar sig också hur partiledarnas fördömanden egentligen hjälper dem som fått sina bilar brända. Skribenten menar att det finns ett behov av att diskutera sociala åtgärder.
”Samhället kan inte uppfostra barn så att de håller sig borta från kriminalitet. Det kan bara föräldrarna.”
Den pågående valrörelsen får inte heller störas av ligister, skriver Hans Bülow på Sydöstrans ledarsida.
”Denna vandalism är i förlängningen djupt skadlig för vår demokrati.”

1 tim
Moderatledaren Ulf Kristersson (th) i samtal med Dan Windt (tv), chef för lokalpolisområde Storgöteborg Syd, och Jonas Ransgård (M) under ett besök på Frölunda torg efter nattens bilbränder. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på bilbränderna

Ransgård: ”Samhället måste reagera stenhårt”

Göteborgs kommunalråd Jonas Ransgård (M) beskriver nattens bilbränder som ”hemska, destruktiva och rent ondskefulla”, skriver GP.
Han menar att samhället måste reagera hårt efter att ett 80-tal bilar satts i brand i Göteborg och Trollhättan och att det behövs fler poliser, hårdare straff och fler kameror.
– Det finns ingen frustration som kan ursäkta detta. Människor gör egna val att begå sånt här. Samhället måste reagera stenhårt, säger Ransgård till tidningen.
Ulf Kamne, miljöpartistiskt kommunalråd i staden, kallar händelsen för ”en katastrof för de som bor här och för staden”.

Igår 20:40
Läs mer om Reaktioner på bilbränderna
Valet 2018 Framtiden i sjukvården
Stefan Löfven och Annika Strandhäll på besök på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Framtiden i sjukvården

S vill ersätta stafettläkare med fasta läkare

Socialdemokraterna vill ersätta stafettläkare med fasta läkare. Det säger statsminister Stefan Löfven och socialminister Annika Strandhäll på en pressträff på onsdagen när de besöker Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
– Vi behöver bryta beroendet av inhyrd personal för att få ned kostnaderna och för att det är orimligt att personalen får nya kollegor hela tiden, säger Stefan Löfven.
2017 gick över fem miljoner till hyrpersonal inom vården förra året, enligt Annika Strandhäll.
– Det här dränerar resurser från den svenska sjukvården, säger hon under pressträffen.

15 min
TT
Valet 2018 Framtiden i sjukvården

S vill stoppa privatisering av vård: Skapa ordning

Socialdemokraterna vill stoppa privatiseringar inom vården, det säger finansminister Magdalena Andersson i dag när partiet presenterar flera förslag för sjukvården i Sverige.
– Vi har prioriterat, och kommer att fortsätta att prioritera, fler anställda i välfärden framför skattesänkningar för de som tjänar mest, säger finansminister Magdalena Andersson under pressträffen.
Socialdemokraterna vill bland annat stoppa gräddfiler och införa förbud mot att köpa sig före i vårdköer. De vill också ha insyn och transparens i sjukvården och ändra lagsystemen för att behoven och inte vinster ska styra.
I förslagen ingår också att akutsjukhusen inte ska säljas ut.
– Vi vill skapa ordning och reda i vården, säger Andersson.

Igår 08:16
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Valrörelsen
TT
Valet 2018 Valrörelsen

Björklund: Kan ha läge där en tredjedel vill lämna EU

L-ledaren Jan Björklund varnade i P1 Morgons partiledarutfrågning för EU-skepsis från Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.
– Vi kan efter valet ha en riksdag där en tredjedel av ledamöterna vill att vi ska lämna EU [...] Det förändrar den politiska situationen om det blir så, sa Björklund.
Att lämna EU vore värre för Sveriges del än för Storbritannien, enligt Björklund.
– Det skulle få mycket långtgående konsekvenser.
Även vinstdrivande skolor lyftes i utfrågningen.
– Visst finns det regler som behöver skruvas åt, sa Björklund som samtidigt lyfte fram positiva effekter med det fria skolvalet.
För att komma ifrån skolsegregationen öppnade Björklund för att lägga ner skolor i stadsdelar där många elever har bakgrund i andra länder.
– Ska man ha den skolan där? Eller ska man låta eleverna gå i andra skolor runtomkring? Så man inte har skolor där det bara går invandrarelever, sa L-ledaren som också vill göra det omöjligt att ställa barn i skolkö allt för tidigt.

3 tim
Alliansens partiledare Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD). Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

”L är allianskedjans mest förhandlingsvilliga länk”

Jan Björklund (L) fick frågor om regeringsbildningen i P1 Morgon. Bland annat sa Björklund att en bred blocköverskridande regering är ett alternativ om Alliansen blir mindre än de rödgröna.
– Liberalerna är den mest förhandlingsvilliga länken i alllianskedjan, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.
Partiets starkaste politiska kort är skolfrågan, menar Ramberg. Samtidigt har frågan inte gett utdelning bland väljarna. Hans analys är att debatten om skolfrågan är ”sval” eftersom konflikten gentemot Socialdemokraterna inte är tydlig. Att L driver EU-frågan så hårt kan möjligen ge utdelning, men även här finns en risk för att folk inte upplever frågan som särskilt viktig, enligt Ramberg.

3 tim
Liberalernas annonskampanj inför valet. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

SR-lyssnare: Hur länge är man invandrare, Björklund?

Liberalernas partiledare Jan Björklund medverkade i SR:s Ring P1 i dag. En lyssnare ville veta vad L tänker göra för att stoppa mobbning och kränkningar i skolan. ”Det debatteras om resultaten men inte om hur barnen mår”, skrev läsaren i ett mejl till Ring P1.
– Det behövs en del lagändringar för att ge skolan starkare befogenheter, sa Björklund och tillade att vuxenvärlden är för flat.
En lyssnare som ringde in ifrågasatte Björklunds användande av ord som ”invandrarungdomar” och ”invandrarbarn” och undrade: Hur länge är man invandrare? Hon tyckte att klangen är negativ.
– Ta en skola i Rinkeby eller Rosengård, där elever har föräldrar där man i hemmet talar ett annat språk dagligen, då finns ett behov av att ge de skolorna extra stöd, sa Björklund och fortsatte:
– Man kan ju kalla det något annat om man tycker att debatten blir fel men de här grupperna måste få extra stöd och då behöver vi en benämning, men jag förstår vad du menar. Särskilt när man kommer in på andra eller tredje generationen, då är det ju knepigt.
Lyssna på Ring P1 via länken nedan.

1 tim
Läs mer om Valet 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Valet 2018 Regeringsfrågan
Allianspartiledarna/Magdalena Andersson och Stefan Löfven TT
Valet 2018 Regeringsfrågan

Jan Björklund kan släppa fram en M- och S-regering

Liberalerna kan tänka sig att släppa fram en koalitionsregering bestående av moderater och socialdemokrater. Det sa Jan Björklund (L) i P1 Morgons partiledarutfrågning.
– De största partierna har ett särskilt ansvar, sa Björklund som då vill se Ulf Kristersson (M) som statsminister.
Björklund fick frågan om han kan tänka sig att släppa fram en moderat enpartiregering. Han avvisade frågan med hänvisning till att det skulle bli ”en mycket kortvarig regering” – och tillade att Kristersson inte vill bilda en sådan regering.
– Jag tänker inte säga ja eller nej till en regering som regeringsbildaren inte vill ha, sa Björklund.

2 tim
Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Regeringsfrågan

Ledare: Stefan Löfven kan inte fly regeringsfrågan

Opinion Stefan Löfven gav inte svar på frågan om hur regeringen kommer att se ut efter valet under gårdagens partiledardebatt i Expressen TV – men han kan inte fly frågan, skriver Martin Liby Troein på Dagens Nyheters ledarsida.
Löfven måste både ge svar på hur han ska få med sig C och L i regering men lika väl måste statsministern också svara på under vilka omständigheter han kan släppa fram en statsminister från något av de borgerliga partierna, menar han.
”Om Löfven inte vill ge SD inflytande måste han under vissa omständigheter vara beredd att acceptera en borgerlig statsminister.”
Sakfrågorna stod i centrum men trots det går det inte att bortse från Stefan Löfvens svaga prestation i partiledardebatten i Göteborg, skriver Tobias Wikström på Dagens industris ledarsida. 
Han tar upp Löfvens ordvändningar med Ebba Busch Thor där han blev irriterad och hon svarade att hon ”betackar sig för den klappen på huvudet”.
”Det blev en av kvällens mest intensiva applåder, och Stefan Löfven misslyckades med att visa det lugn som en statsminister bör ha”, skriver Wikström. 

5 tim
Partiledarna under partiledardebatt i Göteborg. Mikael Damberg (S).  TT
Valet 2018 Regeringsfrågan

Damberg (S): Bjud inte in populister – bryt blocken

Opinion Ett klokare alternativ än att glänta på dörren för nationalister och högerpopulister är att bryta blockpolitiken och samverka på mitten, skriver närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) i en debattartikel i Expressen.
Han skriver att det är ”hög tid för Centerpartiet och Liberalerna att bli tydligare.”
”För det är i mitten, inte på den yttersta högerkanten, ni kan göra en insats för att Sverige ska utvecklas och villkoren för ekonomi och företagande ska stärkas.”

3 tim
Läs mer om Valet 2018
Bron i Genoa.  STEFANO RELLANDINI / TT NYHETSBYRÅN
Rasade viadukten i Genua

Dödssiffran stiger i Italien: 38 döda efter broraset

Dödssiffran efter broraset i Genoa har stigit från 26 till 38, bekräftar inrikesministern Matteo Salvini. Bland de döda är tre barn.
Totalt har sju personer räddats ur rasmassorna där räddningsarbetet fortsätter under onsdagen.
– Vi ger inte upp hoppet. Vi har redan räddat flera och kommer inte sluta förrän den sista är funnen, säger brandmannen Emanuele Giffi till AFP.
432 människor har evakuerats från sina hem i elva byggnader i närheten av bron på grund av risk för ytterligare broras.

2 tim
Den kollapsade bron.  Stefano Rellandini / TT NYHETSBYRÅN
Rasade viadukten i Genua

Risk för fler broras: Hundratals har evakuerats

432 människor har evakuerats från sina hem i elva byggnader i närheten av den bro som kollapsade i går i Italien, rapporterar SVT.
– Det finns en risk att andra delar av bron rasar så därför har vi evakuerat människor från alla närliggande byggnader, säger en räddningsarbetare enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa.
Enligt de officiella siffrorna från regionen Ligurien har 35 personer dött efter broraset. Genua har utlyst sorg i två dagar. Flaggorna ska hissas på halvstång under onsdagen och torsdagen.

5 tim
Flavio Lo Scalzo / TT NYHETSBYRÅN
Rasade viadukten i Genua

Salvini ifrågasätter EU:s budgetregler efter broras

Italiens populistregering tar tillfället i akt efter det dödliga broraset i Genua och ifrågasätter om landet verkligen ska följa EU:s budgetregler, skriver Bloomberg.
– Om externa krafter bakbinder oss så att vi inte kan bygga säkra vägar och skolor måste man verkligen fråga sig om vi ska följa de här reglerna, säger vice premiärminister Matteo Salvini, partiledare för högerpopulistiska Lega.
– Vi kan inte ge budgetregler företräde framför italienares säkerhet.
Legas och Femstjärnerörelsens koaltionsregering sitter nu i förhandlingar om sin första budget. De har sedan tidigare krävt att EU ska tillåta att Italien drivs med större budgetunderskott.

2 tim
Läs mer om Rasade viadukten i Genua