Hem

Palmemordet: ”Finns inget polisspår i utredningen”

Åklagarmyndigheten och polisen höll i dag en pressträff med anledning av årsdagen av mordet på Olof Palme.
– Det är inte så att vi kommer att komma med några dramatiska avslöjanden, utan har tagit tillfället i akt för att prata om nuläget och att ge en återblick, inledde förundersökningsledaren Kerstin Skarp.
Hans Melander, chef för Palmegruppen, sa under pressträffen att kulorna som upphittades på mordplatsen är i dåligt skick.
– Man har sagt från NFC att det kan vara svårt att binda kulorna till ett visst vapen. Det kan också vara svårt att utesluta att kulorna har varit utskjuta ur ett visst vapen.
Han pratade även om fantombilden som publicerades strax efter mordet.
– Bilden har resulterat i någonstans runt 8 000 tips, och sannolikt är det här tyvärr inte gärningsmannen. Det har varit en stor belastning för utredningen och vill därför ta tillfället i akt att tona ner relevansen för den här bilden.
Kerstin Skarp avfärdade även att det skulle finnas ett särskilt ”polisspår” i utredningen.
– Det är löst sammansatta uppgifter som kommit in om olika poliser.

Live:

Bakgrund:

bakgrund
 
Palmemordet
Wikipedia (sv)
Palmemordet kallas mordet på Sveriges statsminister Olof Palme som skedde klockan 23:21 fredagen den 28 februari 1986 då han sköts till döds i korsningen Sveavägen–Tunnelgatan i centrala Stockholm. Efter mordet följdes i Palmeutredningen ett flertal spår, däribland "PKK-spåret", "33-åringen" och "Sydafrikaspåret", som dock inte ledde till något konkret genombrott. I december 1988 anhölls Christer Pettersson som misstänkt för mordet, och denne dömdes också i juli 1989 av Stockholms tingsrätt som skyldig, men frikändes därpå av en enig hovrätt i november samma år. Misstankarna mot Pettersson kvarstod dock och resning begärdes av riksåklagaren i december 1997, men avslogs av Sveriges högsta domstol den 28 maj 1998. Sedan dess har inga genombrott i spaningsarbetet skett och ingen misstänkt har åtalats; detta trots att 130 personer har erkänt mordet och att utredningen kring det är en av världens mest omfattande.
bakgrund
 
Olof Palme
Wikipedia (sv)
Sven Olof Joachim Palme, född 30 januari 1927 på Östermalm i Stockholm, död (mördad) 28 februari 1986 i Stockholm, var en svensk statsman. Han ledde Sveriges socialdemokratiska arbetareparti (SAP) från 1969 till sin död 1986, och var Sveriges statsminister 1969–76 och från 1982 fram till sin död. Under sin tid som oppositionsledare tjänstgjorde han som särskild medlare för FN i Iran-Irakkriget. Palme uppfattades som polariserande, en person som väckte starka känslor både för och emot såväl nationellt som inom den internationella politiken. Mordet på Palme den 28 februari 1986 på Sveavägen i Stockholm var det första i sitt slag i modern svensk historia, det första på en nationell ledare sedan Gustav III. Mordet på Olof Palme är fortfarande ouppklarat.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen