Lisbeth och Olof Palme. TT
Lisbeth Palme 1931-2018

Palmes liv i bilder: ”Stod gärna i ljuset av Olof”

Lisbeth Palme är död. Som fru till en av Sveriges mest kända politiker genom tiderna hamnade hon ofta i skymundan av statsministern, något hon aldrig uppfattade som ett problem.

– I ljuset av Olof var jag och där stod jag gärna, sa Lisbet Palme till DN i en intervju 2010. Hans närvaro elektrifierade; han lyste upp. Han hade en otrolig kraft att förändra saker som jag själv inte kunde förändra.

Lisbeth Palme blev 87 år gammal. Se hennes liv i bilder.

1964 – Lisbeth och Olof Palme på kungamiddag

SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

1970 – Riksdagens högtidliga öppnande i Stockholms slott – Lisbeth Palme längst till höger

Lennart Nygren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

1981 – Lisbeth Palme går längst fram i första maj-demonstration

Ingvar Karmhed/TT / Svenska Dagbladet

1981 – Olof och Lisbeth Palme dansar under S-kongressen

BERTIL ERICSON

1990 – Nelson Mandela och Lisbeth Palme besöker Olof Palmes grav

Björn Elgstrand/TT / TT NYHETSBYRÅN

1998 – Lisbeth Palme och Povel Ramel sommarpratade

Jan Collsiöö / PRESSENS BILD

2002 – Statsminister Göran Persson mötte Lisbeth Palme i Almedalen

Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

2003 – Lisbeth Palme och sonen Joakim anländer till minneshögtid för Anna Lindh

OLA TORKELSSON

2008 – Mona Sahlin tillsammans med Lisbeth Palme efter tal i Almedalen

JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

2010 – Lisbeth Palme delar ut Olof Palmepriset till Carsten Jensen

BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

2013 – Lisbeth Palme och Stefan Löfven skriver i kondoleansboken till minne av Mandela

LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

2013 – Lisbeth Palme delar ut Olof Palmepriset till Waleed Abu al-Khair

ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN

2016 – Stefan Löfven hälsar på Lisbeth Palme innan sitt tal i Almedalen

Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Toppnyheter

Valet 2018 Löfvens regering
Jan Björklund (L). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Löfvens regering

C och L vill ha reformer i stället för ”luftslottsmål”

Centern och Liberalerna är inte intresserade av att sätta ett nytt mål för arbetslösheten, när regeringen nu meddelat att man överger målet om Europas lägsta arbetslöshet 2020.

– Det har ju visat sig att det där målet var ett luftslott och sedan gjorde de inget för att nå dit, säger L-ledaren Jan Björklund till TT.

Björklund lyfter i stället fram behovet reformarbete snarare än uttalade mål. Där får han han stöd av C:s chefsekonom Martin Ådahl som även han vill se konkreta reformer.

– Som mindre arbetsmarknadsbyråkrati, lägre skatt för småföretag att anställa och snabbare språkutbildning och praktik för nyanlända, säger han.

11 min
Arkivbilder. Gula västarnas protester (t v), Isabella Lövin (t h). TT
Valet 2018 Löfvens regering

Forskare: Miljöpolitik kan leda till oro och missnöje

Sociala rättviseaspekter saknas i regeringens nya miljöpolitik, säger forskare till Vetenskapsradion.

Miljö- och klimatforskaren Anna Kaijser pekar bland annat på att regeringens ”gröna skatteväxling” kan leda till oro och missnöje om den upplevs som orättvis och gynnsam för höginkomsttagare.

Hon gör även en koppling till proteströrelsen Gula västarna i Frankrike.

– Om man som i Frankrike höjer skatter på fossila drivmedel och inte samtidigt kompenserar med andra åtgärder – till exempel med kollektivtrafik – så riskerar man sådana här missnöjesuttryck, säger hon till Vetenskapsradion.

4 tim
Annie Lööf (C). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Löfvens regering

Lööf: S och C hålls ihop av kamp mot högerpopulism

Centerpartiets ledare Annie Lööf menar att det som håller samman Socialdemokraterna och Centerpartiet är bland annat kampen mot högerpopulism. Det säger hon i en intervju med SvD.

”Ökade klyftor” räknas upp som ett av de stora samhällsproblemen i uppgörelsen mellan S, MP, C och L. Lööf menar att partierna inte har samma syn på hur de ökat men att det finns vissa delar där de är överens om hur klyftorna ska motarbetas.

Hon betonar att partiet inte delar S hållning att beskatta höginkomsttagare ännu hårdare eftersom att de riskerar att placera sin inkomst i andra länder, menar Lööf.

– Det viktigaste är att de som har det allra sämst får det bättre. Det är socialliberalism, säger Annie Lööf till tidningen.

6 tim
Läs mer om Valet 2018
Arkivbild, FBI-agenter. Nick Wagner / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
USA:s framtid

FBI-agenter: Nedstängning försätter barn i fara

Anonyma FBI-agenter varnar i en rapport för hur nedstängningen av USA:s statsapparat lägger krokben för myndighetens arbete. På listan av verksamheter som drabbas räknar de upp cybersäkerhet, antiterrorarbete och utredningar av brott mot barn.

”Det här försätter barn i fara”, säger en av agenterna.

Rapporten är sammanställd av agenternas medlemsorganisation FBIAA och CNN skriver att det är ovanligt att FBI-anställda gör den typen av uttalanden.

1 tim
Demokraternas ledare i representanthuset Nancy Pelosi, president Donald Trump. Arkivbilder.  JIM WATSON / AFP
USA:s framtid

Senaten röstar om nedstängningen i morgon

Den amerikanska senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell har till slut gått med på att ta upp förslag om att öppna federala myndigheter till omröstning, rapporterar flera medier. Men det finns flera hinder och svårigheter på vägen till ett slut på nedstängningen som nu pågått i 33 dagar.

Först ska senaten rösta om president Donald Trumps förslag som innehåller 5,7 miljarder dollar till muren mot Mexiko. Därefter sker en omröstning om ett förslag utan murpengar och andra tillägg som redan röstats igenom i representanthuset som kontrolleras av Demokraterna. Det krävs 60 av 100 röster i senaten och Demokraterna har 47. Om tillräckligt många Republikaner hoppar över och röstar på det sistnämnda förslaget – vilket av NYT anses som osannolikt – hamnar det på Trumps bord. Och han har vetorätt.

6 tim
Donald Trump / Nancy Pelosi.  TT
Trumps USA USA:s framtid

Dödläget väntas fortsätta efter senatens omröstning

Den amerikanska senaten ska rösta om president Donald Trumps förslag för att få stopp på nedstängningen av delar av statsapparaten på torsdag. Det säger majoritetsledaren och republikanen Mitch McConnell, rapporterar CNN.

Men Trumps förslag ser inte ut att röstas igenom, eftersom demokraterna avfärdade det i helgen och har varit tydliga med att de inte kommer att gå med på att ge Trump pengar för att bygga muren mot Mexiko. För att förslaget ska ta sig genom senaten krävs det att sju demokrater röstar för det.

Demokraterna i representanthuset kommer under veckan att rösta igenom fler förslag i ett försök att få ett slut på nedstängningen, och talmannen Nancy Pelosi ber på Twitter Trump och McConnell att sluta stoppa dem.

Trump i sin tur har skrivit på Twitter att en mur är det enda sättet för USA att garantera säkra gränser, och avslutar med: ”Ingen kapitulation!”

Igår 20:43
Läs mer om USA:s framtid
Polispatruller utanför förskolan i Hisings Kärra. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta barnarovet i Göteborg

39-åringen anhållen för misstänkt människorov

Den 39-åriga kvinna som misstänks för människorov efter att ha fört bort en sex månader gammal flicka har anhållits. Kvinnan är skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden.

– Vi kan ännu inte utesluta att ytterligare någon är inblandad. Vi kommer att kunna lämna mer information senare, säger Peter Adlersson, till Dagens Nyheter.

Tidigare under dagen hölls förhör med 39-åringen, som dagen innan var för påverkad för att bli hörd. Kvinnan är känd av polisen sedan tidigare.

3 tim
Polispatruller utanför förskolan i Hisings Kärra. En sex månader gammal flicka försvann på tisdagen utanför en förskola på Hisingen i Göteborg. Hon hittades senare oskadd. Arkivbild. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta barnarovet i Göteborg

Kvinnan som tog barnet var påverkad – förhördes i dag

Den 39-åriga kvinnan som misstänks ha fört bort en sex månader gammal flicka i Göteborgstrakten har förhörts under förmiddagen, skriver Göteborgs-Posten. Hon kunde inte höras i gårkväll då hon var alldeles för påverkad av droger eller alkohol.

Vad som sagts under förhöret vill dock inte polisen kommentera. Fallet är rubricerat som misstänkt människorov.

Den misstänka kvinnas belastningsregister innehåller elva avsnitt. Så sent som i maj åtalades hon för att ha brukat amfetamin.

4 tim
Arkivbilder.  TT
Misstänkta barnarovet i Göteborg

Polisen till föräldrar: Behöver inte känna oro

Många föräldrar i Säve känner oro efter att en sex månader gammal flicka försvann på tisdagen utanför en förskola. Flickan hittades senare oskadd och polisen uppmanar nu samhället att behålla lugnet.

– Naturligtvis så kan det inträffa, men det är så unikt så jag tycker inte att man ska känna någon oro, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson på polisen i Västra Götaland, till SVT Nyheter Väst.

Idag 07:03
Läs mer om Misstänkta barnarovet i Göteborg

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund