Arkivbild: WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus tillsammans med sina kollegor Michael Ryan och Maria van Kerkhove Martial Trezzini / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

”Pandemin accelererar – har inte nått toppen”

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att coronaviruspandemin inte visar några tecken på att bromsa. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Under helgen har över 400 000 nya fall av sjukdomen rapporterats. Som jämförelse säger WHO att det i utbrottets inledning tog tolv veckor innan antalet fall nådde 400 000.

– Utbrottet accelererar fortfarande och det är tydligt att vi inte nått toppen av pandemin ännu, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens.

Toppnyheter

En kvinna reagerar på att soldater närvarar under demonstrationerna.  Hussein Malla / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på explosionerna i Beirut

En polis död – över 200 demonstranter skadade under protesterna i Beirut

En polis har dött i samband med de stora demonstrationer som pågår i Libanons huvudstad Beirut, rapporterar AFP.

Samtidigt rapporterar Al Jazeera att över 200 demonstranter har skadats, varav över 60 har förts till sjukhus för vård.

Runt 10 000 personer tog sig till Martyrtorget i centrala Beirut för att protestera mot de styrande i landet efter de dödliga explosionerna i tisdags, skriver Reuters. Några kastade stenar och möttes av tårgas från kravallpolisen.

En grupp demonstranter tog sig också in i utrikesdepartementets byggnad i Beirut, under ledning av pensionerade officerare från den libanesiska armén. Gruppen ska ha förklarat att byggnaden var ”revolutionens högkvarter”, innan de drevs ut av den libanesiska armén tre timmar senare.

Utöver utrikesdepartementet tog sig demonstranter också in i energidepartementet och försökte storma finansdepartementet och högkvarteret för Libanons bankförening, där en brand uppstod, skriver AFP.

2 tim
Demonstranter i Beirut/Premiärminister Hassan Diab TT
undefined

Premiärministern föreslår tidigt val: ”Är den enda vägen ur landets djupa kris”

Libanons premiärminister Hassan Diab vill tidigarelägga landets parlamentsval, efter tisdagens katastrofala explosioner som tog över 150 människors liv, rapporterar Al Jazeera.

I ett tv-sänt tal säger han att ett tidigt val är den enda vägen ut ur landets djupa kris. Diab säger att han kommer lägga fram förslaget till regeringen på måndag och tillägger att utredningen av katastrofen kommer att fortsätta tills alla ansvariga har straffats.

Beskedet kommer samtidigt som centrala Beirut skakas av våldsamma demonstrationer. Över 7 000 människor har tagit sig ut på gatorna för att protestera mot den politiska eliten i landet och över 110 har skadats i sammandrabbningar med polis, enligt Reuters.

Nyhetsbyrån rapporterar också att skottlossning hörts från området där demonstrationerna äger rum.

3 tim
Demonstranter drabbar samman med polis i Beirut.  Felipe Dana / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folket bär på snaror: ”Avgå, ni är mördare!”

Det råder stor ilska bland demonstranter som tagit sig ut på gatorna i Beirut för att lufta sitt missnöje med regeringen, rapporterar flera medier.

Många har tagit med sig snaror som en symbol för att de tycker att landets politiker bör hängas, rapporterar Al Jazeera. Enligt Dagens Nyheter skriker demonstranterna: ”Avgå, ni är alla mördare”

– Vi vill ha en framtid med värdighet. Vi vill inte att blodet från offren i explosionen ska gå till spillo, säger demonstranten Rose Sirour till The Guardian.

Soldater med maskingevär patrullerar också i området, skriver Reuters.

– Skojar du, är armén här? Är ni här för att skjuta oss? Anslut er till oss så kan vi bekämpa regeringen tillsammans, ropar en kvinna, enligt nyhetsbyrån.

4 tim
Läs mer om Reaktioner på explosionerna i Beirut
Demonstranter som stöttar Svetlana Tikhanovskaja i staden Baranovichi.  Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i Belarus

Oppositionsmedarbetare gripen inför valet

Ledaren för oppositionens valkampanj i Belarus greps under lördagen och väntas inte släppas förrän efter valet i morgon. Det säger en talesperson för oppositionen till AFP.

Maria Moroz leder utmanaren Svetlana Tikhanovskajas kampanj och det är oklart varför hon greps.

– Hon kommer antagligen inte släppas förrän på måndag, säger talespersonen Anna Krasulina.

Stora protester mot diktatorn Aleksandr Lukasjenko har kantat upptakten till valet i morgon. Lukasjenko, som har hållit Belarus i ett järngrepp de senaste 26 åren, har dock försökt trycka tillbaka oppositionen med alltmer aggressiva åtgärder.

44 min
Tyga / Aleksandr Lukasjenko TT
undefined

Tyga ställer in konsert i Belarus kvällen före valet

Den amerikanske rapparen Tyga har ställt in sin medverkan på en konsert i Minsk i Belarus, tidigare Vitryssland, i kväll, skriver Pitchfork.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Foundation vill regimen, med president Aleksandr Lukasjenko i spetsen, arrangera konserten för att förhindra demonstrationer inför morgondagens presidentval.

”Framträdandet var inte politiskt motiverat och för att undvika konflikt med valet kommer jag inte att uppträda i Minsk den 8 augusti. Jag hoppas kunna komma tillbaka och spela för mina fans där längre fram”, säger Tyga i ett uttalande.

Idag 08:38
Tichanovskajas supportrar under en demonstration.  Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU-länder pressar Lukasjenko – oroliga för utvecklingen

Utrikesministrarna i Tyskland, Frankrike och Polen uppmanar Belarus president Aleksandr Lukasjenko att se till att valet på söndag blir rättvist och fritt, rapporterar AFP.

I ett gemensamt uttalande skriver de att de ser med ”stor oro” på utvecklingen i landet.

De senaste fyra val som hållits i landet har fått underkänt av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och organisationen har i år inte blivit inbjuden för att observera att röstningen går rätt till.

Lukasjenkos främsta motståndare i valet heter Svetlana Tichanovskaja. Hon bestämde sig för att kandidera till presidentposten efter att hennes man, Sergej Tichanovskij, greps då han försökte kandidera i valet.

Igår 13:14
Läs mer om Presidentvalet i Belarus
Helg Intervjuer
Jack Dorsey. Arkivbild. Francois Mori / TT NYHETSBYRÅN
Helg Intervjuer

Twitters vd: Ibland har vi en skyldighet att ingripa

Twitter har den senaste tiden hamnat i skottgluggen för Donald Trump, sedan företagets beslut att faktagranska och varningsmärka presidentens inlägg.

I en intervju med New York Times podcast The Daily berättar vd:n och grundaren Jack Dorsey om hur företaget har utvecklats sedan starten 2006. Han säger också att man ibland har en skyldighet att ingripa mot användarnas inlägg, särskilt i de fall där de uppmanar till våld.

– Vi hoppas att det blir så sällan som det bara är möjligt, säger han.

Lyssna på intervjun via länken nedan.

Idag 07:16
Phillip Witcomb/Roberto Sendoya Escobar och Pablo Escobar Facebook/TT
undefined

Fick veta att han var son till Escobar: ”Enastående”

1989 fick Phillip Witcomb plötsligt reda på att han var den ökände colombianske knarkbaronen Pablo Escobars förstfödde son. I en intervju med BBC Newsnight beskriver han det som ”ett enastående ögonblick”.

Witcomb föddes som Roberto Sendoya Escobar men fick sitt nya namn när han adopterades av en man som arbetade under täckmantel för den brittiska säkerhetstjänsten MI6. Adoptivpappan räddade honom från en skottlossning i vilken Phillip Witcombs biologiska mamma dog.

– Jag sa till pappa flera gånger att jag hade bilder i huvudet av en kvinna i röd klänning och att det var massa oljud i bakgrunden, säger han i intervjun som är gjord inför utgivningen av boken ”Son of Escobar”.

Se intervjun via länken nedan.

Idag 07:20
Läs mer om Helg
Räddningsarbetare fraktar bort rasmassor efter explosionen i Beirut.  Thibault Camus / TT NYHETSBYRÅN
Explosionerna i Beirut

”Jag skickade brandmän till hamnen – nu är de borta”

Ett arbetslag med nio brandmän och en sjuksköterska var de första som skickades till hamnen i Beirut när rapporterna kom om en brand i tisdags. I dag är en bekräftat död medan de övriga saknas, berättar förstelöjtnant Raymond Farah i en intervju med Al Jazeera.

Farah var den som tog emot det första larmsamtalet och säger att han då frågade vad det var för slags brand.

– Jag sa att jag inte kunde skicka ut mina brandbilar innan jag visste vilken typ av brand det var, säger han och tillägger att en statlig tjänsteman sedan ringde upp och sa att det var en hangar med fyrverkerier.

– Då gav jag order om att de skulle åka.

När Farah tog sig till hamnen efter explosionen kunde han inte hitta några spår efter sina kollegor.

– Det fanns ingen brandbil, ingen ambulans.

6 tim
Läs mer om Explosionerna i Beirut