Pappor i norra Sverige mest jämställda
Inför mors dag uppmärksammar Försäkringskassan hur jämställda Sveriges kommuner är när det gäller uttag av föräldrapenning. Mest jämställt är det i Dorotea och Umeå, skriver TT.
Där tar papporna ut störst andel av föräldradagarna – 34 procent jämfört med 66 procent för mammorna. I andra änden av listan hamnade kommunerna Ljusnarsberg och Dals-Ed, där männen bara tog ut cirka 18 procent av dagarna.
– Vi vet inte riktigt vad de geografiska skillnaderna beror på. Det vi har sett är att sådant som utbildningsnivå påverkar, de med högre utbildning är mer benägna att dela jämställt än de med lägre. Vi vet också att exempelvis egenföretagare tar ut färre dagar än andra, säger Niklas Löfgren, Försäkringskassans familjepolitiska talesperson.
Mammors och pappors uttag av föräldrapenning blir allt mer jämställt – men det går sakta. Totalt tog kvinnorna ut 73 procent av dagarna och männen 27 procent under 2016. Obalansen i uttaget av föräldrapenning riskerar att skapa både lönegap och ohälsogap, enligt Försäkringskassan.
– I Sverige kan båda föräldrar jobba och ha barn. Samtidigt ser vi att kvinnor efter första barnet har högre ohälsostatistik än män och att det blir inkomstskillnader efter första barnet mellan män och kvinnor, säger Löfgren.