Hem
Ett kolkraftverk i Georgia i USA. (Branden Camp / TT NYHETSBYRÅN)

Parisavtalet fyller fem år – hur har det egentligen gått?

Parisavtalet fyller fem år. Hur har det gått? frågar sig flera medier på lördagen.

Forskare är överens om att för lite har gjorts för att temperaturerna ska stiga med mindre än två grader till år 2100. Men samtidigt menar många att det inte är för sent, skriver Euro News.

Hoppet var enormt när 195 länder skrev under avtalet, konstaterar Deutsche Welle. Enligt Rachel Cleetus, klimatansvarig för en stor intresseorganisation, är det ”uppenbart” att världen inte har levt upp till avtalet.

– Det är inte avtalets fel. (...) Vad som har saknats är handling, säger hon.

Det finns ändå tecken på att avtalet fungerar, tycker AP, som har talat med FN:s generaldirektör António Guterres. Han säger att han är oroad över den skada klimatförändringarna redan har fört med sig, men hoppfull över att fler länder nu vill minska sina utsläpp.

Avtalet är alltjämt mänsklighetens bästa chans, enligt Time Magazine. Tidskriften skriver att kampen mot klimatförändringarna kommer att ”avgöra framtiden för planeten och mänskligt liv på den i århundraden”.

bakgrund
 
Parisavtalet
Wikipedia (sv)
Parisavtalet (engelska: Paris Agreement, franska: Accord de Paris) är ett internationellt klimatavtal som slöts den 12 december 2015 och togs fram under Förenta nationernas klimatkonferens 2015 i Paris. Avtalet består av bestämmelser som rör bland annat minskade utsläpp av växthusgaser, klimatanpassning och omfördelning av ekonomiska medel för att hjälpa de som drabbas av klimatförändringarna. Parisavtalet ersätter det tidigare Kyotoprotokollet som innebär åtaganden fram till år 2020.I det överenskomna avtalet åtar sig varje land bidra till att den globala uppvärmningen ska hålla sig långt under 2 °C (till år 2100 jämfört med förindustriella nivåer) samt en intention om att göra ytterligare ansträngningar för att den globala uppvärmningen ska begränsas till 1,5 °C. Vidare ska världens länder se över sina löften vart femte år och helst även ge nya löften om att ytterligare minska utsläpp av växthusgaser. Dessutom ska världens rika länder från och med år 2020 bidra med 100 miljarder dollar årligen för att minska skadorna från det varmare klimatet hos fattigare länder. Avtalet vann laga kraft den 4 november 2016, men redan den 22 april skrevs avtalet under av representanter från en majoritet av världens länder. I och med att Syrien ratificerade avtalet i november 2017 hade alla länder i världen skrivit under eller ratificerat avtalet. Däremot tillkännagav Donald Trump den 1 juni 2017 att USA ska lämna avtalet. Avtalets regler tillåter dock inte USA att lämna förrän tidigast i slutet av 2020.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen