Hem
Påven lämnade Sayidat al-Nejat-katedralen i Bagdad, Irak, på fredagen. På lördagen mötte han Iraks storayatolla Ali as-Sistani i vad som beskrivs som ett historiskt möte. (Andrew Medichini / TT NYHETSBYRÅN)

Påven i historiskt möte med Iraks storayatolla as-Sistani

Påve Franciskus mötte på lördagen Iraks storayatolla Ali as-Sistani i vad som beskrivs som ett historiskt möte och en milstolpe för den moderna religiösa historien, skriver AFP.

De två ledarna möttes hemma hos as-Sistani utanför Najaf tidigt på lördagen, den andra dagen för påvens första officiella resa till Irak. Mötet är kulmen på flera månader av minutiösa förhandlingar mellan Vatikanen och ayatollans stab och pressen tilläts inte att närvara vid mötet, skriver nyhetsbyrån.

AP beskriver hur påven åkte till mötet i en skottsäker bil, gick några meter fram till as-Sistanis dörr samtidigt som levande vita duvor släpptes ut som en fredssymbol.

bakgrund
 
Ali as-Sistani
Wikipedia (sv)
Ali al-Husseini as-Sistani (arabiska: علي الحسيني السيستاني), född 4 augusti 1930 i Mashhad, Iran, är den högsta shiamuslimska lärde i Irak och ledare för hawzan i Najaf. Han har mycket stort inflytande bland irakiska shiamuslimer men även folk utanför Irak följer hans lära. Han har utbildats bland annat av storayatollan Al Khoi och tog sin examen vid hawzan i Najaf. Han är en av de viktigaste politiska figurerna i Irak efter Saddam Husseins fall. Enligt ett tillkännagivande från år 2014 anser Gemenskapen av seminarielärare i Qom att han är en av de som det är tillåtet att göra taqlid till.
bakgrund
 
Påve Franciskus
Wikipedia (sv)
Franciskus, född Jorge Mario Bergoglio den 17 december 1936 i Buenos Aires, Argentina, är katolska kyrkans 266:e påve, biskop av Rom och Vatikanstatens statschef. Han valdes till påve Benedictus XVI:s efterträdare 2013 och var dessförinnan ärkebiskop av Buenos Aires. Franciskus är den förste påven från Latinamerika, och den förste som tillhör Jesuitorden. Franciskus föddes som Jorge Mario Bergoglio i Argentina av föräldrar invandrade från Italien. Han utbildade sig till och arbetade först som kemisk tekniker och nattklubbsvakt innan han påbörjade sin prästutbildning och inträdde i Jesuitorden. Han prästvigdes 1969, ledde Jesuitorden i Argentina 1973–1979, utnämndes till ärkebiskop av Buenos Aires 1998 och till kardinal av påve Johannes Paulus II 2001. Bergoglio valdes till påve Benedictus XVI:s efterträdare, kort efter att den senare avträtt ämbetet, i en konklav 2013. Han antog sitt påvenamn till helgonet Franciskus av Assisis ära. Franciskus är den förste jesuiten på påvestolen och den förste icke-europé som valts till påve sedan Gregorius III år 741, 1272 år tidigare. Franciskus, vars livsgärning kännetecknats av ödmjukhet, har beskrivit sig som "en son av kyrkan" och bekräftat traditionell katolsk doktrin. Samtidigt har han förespråkat ny betoning, inklusive uppvärdering av kvinnor i kyrkans organisation, motstånd mot marginalisering av homosexuella, förpliktelser gentemot fattiga och behövande i en optimistisk anda samt ansträngningar till dialog mellan människor från olika bakgrunder och religiösa livsåskådningar. Därutöver har han inlett reformer av kurian. Den 31 oktober 2016 kom han till Sverige för att högtidlighålla reformationen och deltaga i From Conflict to Communion – Together in Hope. Han har omnämnts som mindre formell i påveämbetet, till exempel genom bostadsvalet av gästhuset Domus Sanctae Marthae istället för den klassiska påvebostaden Apostoliska palatset. Dessutom genom enklare klädsel utan överflödig utsmyckning, med fiskarring i silver och bibehållande av pektoralkorset från kardinalsutnämningen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen