Påven kvar på sjukhus – men febern stiger inte
Påve Franciskus är kvar på sjukhus efter att ha blivit inlagd med bronkit under fredagen, enligt ett uttalande från Vatikanen. Det är fortfarande oklart hur länge påven kommer att vara kvar på sjukhus.
Talespersonen Matteo Bruni uppger att påven ska vara inlagd ”så länge det är nödvändigt”. Påvens sov på sjukhus i natt och hans feber har inte stigit.
bakgrund
Påve Franciskus
Wikipedia (sv)
Franciskus (latin: Franciscus), född Jorge Mario Bergoglio den 17 december 1936 i Buenos Aires, Argentina, är Katolska kyrkans 266:e påve, biskop av Rom och Vatikanstatens statschef. Han valdes till påve Benedictus XVI:s efterträdare 2013 och var dessförinnan ärkebiskop av Buenos Aires. Franciskus är den förste påve som tillhör Jesuitorden. Han är den förste utomeuropeiske påven sedan den syriske påven Gregorius III (731–741) och den förste någonsin från Latinamerika och från södra halvklotet. Franciskus är den förste påve som har infört ett nytt namn sedan 900-talet, då bruket att tillträdande påvar byter namn började. Den senaste påve som bar ett namn som ingen annan påve har haft var påven Lando år 913–914.
Franciskus föddes som Jorge Mario Bergoglio i Argentina av föräldrar invandrade från Italien. Han utbildade sig till och arbetade först som kemisk tekniker och nattklubbsvakt innan han påbörjade sin prästutbildning och inträdde i Jesuitorden. Han prästvigdes 1969, ledde Jesuitorden i Argentina 1973–1979, utnämndes till ärkebiskop av Buenos Aires 1998 och till kardinal av påve Johannes Paulus II 2001.
Bergoglio valdes till påve Benedictus XVI:s efterträdare, kort efter att den senare avträtt ämbetet, i en konklav 2013. Han antog sitt påvenamn till helgonet Franciskus av Assisis ära. Franciskus är den förste jesuiten på påvestolen och den förste icke-europé som valts till påve sedan Gregorius III år 741, 1272 år tidigare.
Franciskus, som har framställts som ödmjuk, har beskrivit sig som "en son av kyrkan" och bekräftat traditionell katolsk doktrin. Samtidigt har han förespråkat ny betoning, inklusive uppvärdering av kvinnor i kyrkans organisation, förpliktelser gentemot fattiga och behövande samt ansträngningar till dialog mellan människor från olika bakgrunder och religiösa livsåskådningar. Därutöver har han inlett reformer av kurian. Den 31 oktober 2016 kom han till Sverige för att högtidlighålla reformationen och delta i From Conflict to Communion – Together in Hope.
Han har omnämnts som mindre formell i påveämbetet, till exempel genom bostadsvalet av gästhuset Domus Sanctae Marthae istället för den traditionella påvebostaden Apostoliska palatset. Dessutom genom enklare klädsel utan överflödig utsmyckning, med fiskarring i silver och bibehållande av pektoralkorset från kardinalsutnämningen.
bakgrund
Bronkit
Wikipedia (sv)
Bronkit är en inflammation som sitter djupt ner i luftrören (bronkerna) och som leder till att stora mängder slem bildas och måste hostas upp. En vanlig orsak till bronkit är rökning (rökhosta).
Akut bronkit (luftrörskatarr) är ett vanligt sjukdomstillstånd. Den ger hosta och hör vanligen ihop med en förkylning. Vid akut bronkit har luftrören och bronkerna plötsligt blivit inflammerade. Detta orsakas oftast av virus och ibland av bakterier; i sällsynta fall av damm eller luftföroreningar med mera.
Kronisk bronkit (luftrörsinflammation) hör till gruppen kroniskt obstruktiva lungsjukdomar. Kriterier för kronisk bronkit är produktiv hosta i minst tre månader under två år följande på varandra. Återkommande luftvägsinfektioner och ökad mängd slem i luftvägarna är typiskt. Vid kronisk bronkit kan också framförallt luftflödet i luftvägarna vara nedsatt. Rökning är starkt kopplat till kronisk bronkit, och rökare uppmanas sluta röka.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen