Hem
Påve Franciskus kramar om ärkebiskop Antje Jackelén under besöket i Sverige. (MAX ROSSI / TT NYHETSBYRÅN)

Påven står fast: Nej till kvinnliga präster

Nej, kvinnor ska inte kunna bli präster i den katolska kyrkan. Påve Franciskus besök i Sverige och mötet med ärkebiskop Antje Jackelén fick honom inte att ändra sin syn på saken, konstaterar TT.

– Jag har hört att svenska kvinnor är mycket starka, mycket duktiga. Och därför finns det en och annan man som söker kvinnor från andra länder, jag vet inte om det är sant. Vad gäller kvinnopräster i den katolska kyrkan har sista ordet sagts av den helige Johannes Paulus II och det är fortfarande så, säger han med när SVT frågar honom om de katolska prästerna är rädda för konkurrensen.

Under flygresan hem hyllade han även Sverige för det generösa flyktingmottagandet. Franciskus är känd för sitt engagemang i flyktingfrågor och har vädjat till katolska församlingar i Europa att ta emot familjer på flykt.

 
Franciskus (påve)
Wikipedia (sv)
Franciskus, född Jorge Mario Bergoglio 17 december 1936 i Buenos Aires, Argentina, är katolska kyrkans 266:e påve, biskop av Rom och Vatikanstatens statschef. Han valdes till påve Benedictus XVI:s efterträdare 2013 och var dessförinnan ärkebiskop av Buenos Aires. Franciskus är den förste påven från Latinamerika, och den förste som tillhör Jesuitorden. Franciskus föddes som Jorge Mario Bergoglio i Argentina av föräldrar invandrade från Italien. Han utbildade sig till och arbetade först som kemisk tekniker och nattklubbsvakt innan han påbörjade sin prästutbildning och inträdde i Jesuitorden. Han prästvigdes 1969, ledde Jesuitorden i Argentina 1973–1979, utnämndes till ärkebiskop av Buenos Aires 1998 och till kardinal av påve Johannes Paulus II 2001. Bergoglio valdes till påve Benedictus XVI:s efterträdare, kort efter att den senare avträtt ämbetet, i en konklav 2013. Han antog sitt påvenamn till helgonet Franciskus av Assisis ära. Franciskus är den förste jesuiten på påvestolen och den förste icke-europé som valts till påve sedan Gregorius III år 741, 1272 år tidigare. Franciskus, vars livsgärning kännetecknats av ödmjukhet, har beskrivit sig som "en son av kyrkan" och bekräftat traditionell katolsk doktrin. Samtidigt har han förespråkat ny betoning, inklusive uppvärdering av kvinnor i kyrkans organisation, motstånd mot marginalisering av homosexuella, förpliktelser gentemot fattiga och behövande i en optimistisk anda samt ansträngningar till dialog mellan människor från olika bakgrunder och religiösa livsåskådningar. Därutöver har han inlett reformer av kurian. År 2016 kommer han till Sverige för att högtidlighålla reformationen och deltaga i From Conflict to Communion – Together in Hope. Han har omnämnts som mindre formell i påveämbetet, till exempel genom bostadsvalet av gästhuset Domus Sanctae Marthae istället för den klassiska påvebostaden Apostoliska palatset. Dessutom genom enklare klädsel utan överflödig utsmyckning, med fiskarring i silver och bibehållande av pektoralkorset från kardinalsutnämningen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen