Hem
De tillfångatagna sjömännen i landar i Kenya på söndagen. (STR / TT / NTB Scanpix)

Piraternas fångar berättar: ”Tvungna att äta råttor”

Flera av de 26 sjömän som släpptes i lördags efter att ha varit fångna av somaliska pirater har talat ut om de över fyra åren i fångenskap.

– Vi känner oss som levande döda (...) De gav oss bara små mängder vatten. Vi åt råttor. Vi åt allt. Allt, säger filippiniern Arnel Balbero till BBC.

De 26 sjömännen var de sista gisslan att släppas fria från de somaliska piraterna, skriver The Guardian.

bakgrund
 
Sjöröveri i Somalia
Wikipedia (sv)
Sjörövare i Somalia anfaller handelsfartyg och fiskefartyg i Adenviken och Indiska oceanen. Adenviken är en viktig transportled för fartyg mellan Europa och Asien som passerar Suezkanalen. Sjöröveriet i denna region har ökat kraftigt sedan det somaliska inbördeskriget på 1990-talet. Efter det att den somaliska centralregeringen föll 1991 hade landet ingen fungerande kustbevakning. Detta ledde till att utländska fartyg började bedriva illegalt fiske i stor skala på somaliska vatten. Lokala fiskare började beväpna sig för att försvara sitt eget fiske. Det övergick efterhand i sjöröveri, då detta visade sig vara en lönsam verksamhet. Genom den totala korruptionen i delar av Somalia har sjörövarna kunnat få frihet och framgång. Somalia är, tillsammans med Nigeria och Indonesien, ett av de länder där det förekommer mest piratattacker. Cirka 1200 somalier ägnar sig åt piratverksamhet och är organiserade i minst sex större grupper. Den genomsnittliga lösesumman för ett skepp har stigit från att initialt vara 10 000 dollar till en miljon dollar under våren 2009. FN:s säkerhetsråd har beslutat att förlägga militära styrkor i Adenviken för att skydda trafiken mot pirater. Sverige deltar i arbetet med att skydda fartyg som passerar Adenviken. Combined Task Force 150 är baserad i Djibouti.

Somalia

karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen